Muži a ženy středověku

Muži a ženy středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176470/bmid_muzi-a-zeny-stredoveku-lLI-176470.jpg 5 16 5

Žijící legenda světové medievistiky, francouzský historik Jacques Le Goff, připravil s týmem spolupracovníků působivou sbírku portrétů významných mužů a žen středověku. Králové a královny, světice a učenci, obchodníci a objevitelé, umělci a povstalci, kacíři a inkvizitoři předstupují před čtenáře představeni výstižnými a čtivými portréty, jejichž autory jsou více než čtyři desítky evropských historiků. Text a obraz mají v knize rovnocenné místo: obrazová příloha je skutečnou galerií, souborem jedinečných obrazových svědectví. Po čtyřech chronologicky zaměřených kapitolách následuje závěrečná, věnovaná imaginárním postavám, které sehrávaly v představivosti a životě středověkých lidí tak významnou úlohu: legendární král Artuš, víla Meluzína, papežka Jana či mýtický Kněz Jan se nacházejí v sousedství ztělesněného Dobra a Z la – Panny Marie a Satana. Důstojné zastoupení mají i postavy českého středověku: svatý Václav, svatý Vojtěch, císař Karel IV . a Jan Hus; přední český medievista (a žák J. Le Goffa) Martin Nejedlý je členem autorského kolektivu. Muži a ženy středověku představují důstojný, obrazový protipól k úspěšné Encyklopedii středověku. Potěší všechny, které uhranula barvitost, rozmanitost a tajemnost tisíciletého období, jež nazýváme středověkem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Hommes et femmes du Moyen Age , 2011


více info...

Kozel
Kozel
29.10.2023 4 z 5

Není pochyb o tom, že Le Goff byl a je významným zástupcem školy Annales a jedním z nejvýznamnějších moderních historiků zaměřujících se na středověk vůbec. Jeho jméno funguje jako autorita sama o sobě a tenhle editorský almanach středověkých osobností je dílem, které rozhodně zaujme kohokoli, kdo se o dějiny a jeho postavy zajímá. Nejen pro naprosto skvostný obrazový doprovod, kdy každé jméno doprovází reprodukce k dané osobě se vážící. Přílohy v podobě map, chronologie a bibliografie je sice standardem, přesto v tomhle případě skvěle podtrhuje knihu a její výpravu skrz 1200 let lidské historie na evropském kontinentě.

Přesto za sebe nedovedu knihu přijmout zcela bez výhrad. Předně pro geografii. Chápu, že Le Goffa poněkud trápilo časové ohraničení rokem 1500 (což do značné míry chápu), mě každou další stranou začalo trochu trápit zeměpisné (a v závislosti na to i dějinné) zaměření.

Kniha totiž není zaměřená na středověk v globálu. Rozumím, že by v tom případě vydala na dvojnásobek rozsahu. Le Goff se snažil zaměřit na křesťanskou Evropu. Jenže pouze západní. Dokonce tak úzce, že drtivá většina osobností pochází z Itálie (v rámci uměleckých/kulturních dějin pochopitelné) a především z Francie. Dokonce natolik, že i když zde najdeme medailonky dalších národností, v širším i užším smyslu mají stejně vztah k Francii. To dokonce platí třeba v případě postavy jako je Artuš (kapitola o imaginárních postavách je ovšem skvělá!) nebo o císař Karel IV. či Jan Hus, jejichž zařazení ocení našinci. Ona provázanost s Francií není vyloženě špatně, jen je dobré s tím faktorem počítat, vezme-li čtenář knihu do rukou.

Trochu úsměvný je někdy překlad. Jmenovat Eleonoru Akvitánskou jako Aliénor, Vladislava Jagellonského jako Jagello nebo Robina Hooda jako Robina Zbojníka je v češtině celkem neobvyklé. Poslední "kritikou" si dovolím zmínit právě onen výběr osobností. Zmíněný vztah k Francii je třeba vidět na absenci Gutenberga a jeho vynálezu knihtisku, čímž by dle mého názoru do výběru zapadl lépe svým významem než jakýsi Jacques Coeur. Výběr se celkově zaměřuje spíš výhradně na politické a církevní osobnosti. Inu, není dokonalosti bez vady.

Bez ohledu na výše zmíněné jsou Muži a ženy středověku velkolepým dílem a skvostem, který nabízí čtenářům pohled na vysoce významné osobnosti našich evropských dějin. Je skvělým průvodcem, úvodem i odrazovým můstkem na cestě středověkem. Profily osobností jsou výkladově stručné, přesto dostatečně poutavé a historiograficky zajímavé. I když se občas najde "slabší" kus, jako třeba v případě Jan z Arku.

Stručně: Výborná encyklopedie, po které každý se zájmem o dějiny nepochybně opakovaně sáhne, bude-li hledat rychlou či doplňkovou informaci, stejně jako po ní sáhne ten, kdo by v zájmu o středověk byl teprve na počátku.

tessa.mik
tessa.mik
12.07.2022 5 z 5

Skvělá kniha s krátkými medailonky významných osobností středověku - a já osobně jsem nemohla odtrhnout oči od těch nádherných ilustrací, které kniha obsahuje. Určitě se k ní brzy vrátím.


Martinmmm
Martinmmm
29.07.2021 5 z 5

Nádherne ilustrovaná kniha s krátkymi portrétmi mužov, žien a imaginárnych postáv stredoveku..

puml
puml
26.04.2020 5 z 5

Skvělá přehledová encyklopedie ve stylu "kdo byl kdo" ve středověku. Kniha je krásně upravená, s množstvím reprodukcí obrazů, iluminací atd. Pro mě, jakožto laika, je to ideální úvod do středověku a jeho významných osobností. Až na výjimky je to pohled spíše západoevropsky orientovaný. Našince ale jistě potěší medailonky Svatého Václava, Karla IV. a Jana Husa. Doporučuji.

ZlýJabko
ZlýJabko
14.06.2019 4 z 5

Pro medievisty a historiky obecně téměř povinné "kdo byl kdo."