Múza z Vídně

Múza z Vídně https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410577/bmid_muza-z-vidne-Pzq-410577.jpg 5 35 9

Když vinou indiskrétnosti tisku vešly ve známost tajné zásnuby Gustava Mahlera, oslavovaného ředitele vídeňské Opery, a Almy Schindlerové, nejkrásnější dívky města, byla celá Vídeň rozčilením bez sebe. Její první láskou byl malíř Gustav Klimt, pro Gustava Mahlera byla múzou ‒ Alma Schindlerová vyrůstá mezi vídeňskou bohémou, je doma v salonech hýřící metropole, sleduje vzestup secese, inspiruje a svádí. A je umělkyně. Její vášeň patří hře na klavír, především ale komponování. To vše ale jen do té chvíle, než potká Gustava Mahlera a po uši se zamiluje. Při sňatku v roce 1902, po krátkém, ale bouřlivém období zasnoubení, věří dvaadvacetiletá Alma v zářnou budoucnost. Po boku Gustava Mahlera, velkého hudebníka své doby, vede život v mnohém odporující zavedeným, konvenčním a zkostnatělým společenským normám, o jakém sní mnoho žen. Přesto má i tento intenzivní život své stinné stránky. Almě nespadne štěstí jen tak do klína, musí neustále bojovat a především přinášet oběti. Protože se kvůli Mahlerovi musí vzdát své největší vášně ‒ komponování…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Die Muse von Wien , 2018


více info...

Přidat komentář

Kateřina2612
08.07.2023 5 z 5

Krásná kniha, čtivá, vtáhne do děje, ještě jsem dlouho přemýšlela nad osudem Almy a hledala si informace o ní a Gustavu Mahlerovi. Zajimal mne její životní příběh i dál po smrti manžela.

bábuška
25.04.2023 5 z 5

Krásná kniha. Ocitáme se ve Vídni v předminulém století, dcera malíře Schindlera Alma se setkává se slavnými malíři, hudebníky, skladateli, vzplane láskou k malíři Gustavu Klimtovi, ale nakonec skončí v manželství s Gustavem Mahlerem, i když je nucena vzdát se sama vlastní cesty. Krásný je popis vídeňských výstavných domů, paláců a ulic, Vídeň je Almou milovaná, i když s manželem procestovala kus světa.


Micha-Él
14.01.2023 5 z 5

Přesněji 4,5*... V první půli jsem se moc nemohla začíst a život Almy mě pořád nějak míjel. Ve druhé tomu bylo přesně naopak a já se plně ponořila do knihy o Almě jako múze, jako manželce, milence i umělkyni. Autorka s citem vylíčila její povahu - společenskou, veselou a vzdělanou dívku s vášní pro hudbu, která se provdá za hudebního génia, život s ním má ale stinné stránky. Nehledě na to, že manžele potká nejedna osudová rána. Román je zkrátka prvotřídní, velmi zajímavě zachycuje atmosféru v Evropě začátkem 20. století, vznik secese, bohémské prostředí umělců a přenese nás až do New Yorku. Jsou zde také umně provázaná fakta s autorčinou fantazií, což se rozhodně pokaždé nevidí. Jako celek hodnotím nadprůměrně - hodně jsem se toho dozvěděla a vyhledávala jsem si o Almě a Gustavovi další informace. Nicméně mám-li být upřímná, s živou Almou bych se setkat nechtěla.

Fanda74
20.09.2022 5 z 5

Pěkně napsaný životopis o zajímavé ženě, ale i velmi pěkně je zachycena atmosféra uměleckého světa v Evropě (částečně i v USA) na počátku 20. stol. Vzhledem k tomu, že román zahrnuje dobu mládí a prvního manželství hlavní hrdinky, rád bych četl o tom, jak se její život vyvíjel dál. Pěkný román.

Le Chat
09.08.2022 4 z 5

Zajímavá kniha, 4 hvězdičky si určitě zaslouží.

Szilvia1
08.05.2022 5 z 5

Krásný příběh.

MilaJ
30.09.2021 5 z 5

Velice doporučuju!!! Tak živě vyprávěný a krásný příběh, že máte pocit jako by byl napsány jen pro vás. Čte se jedním dechem.

broskev28
13.05.2021 4 z 5

Kniha je zajímavá, čtivá, ale pár výhrad bych měla - ty se ovšem týkají spíš překladu nežli vlastního románu. Alma Schindlerová musela být nejen krásná, ale také velmi inteligentní a výjimečná žena: všichni čtyři její manželé, tedy spíše osudoví muži - Mahler, Gropius, Kokoschka, Werfel - byli velikáni té doby. (A to ještě koketovala s Klimtem - podle této knihy ji odmítl on, jiné prameny uvádějí opačný postup.) Bez zajímavosti určitě není ani fakt, že s výjimkou G. Mahlera byli všichni její partneři mladší, často dosti výrazně.
O to více mě překvapuje, jak často se setkáme s literárním ztvárněním jejího prvního manželství, ale mnohem méně jsou "zdokumentovány" ty další vztahy. Přitom minimálně ten poslední byl určitě velmi dramatický až dobrodružný; válečný přechod Pyrenejí a následná cesta do USA, to vše na prahu Alminy šedesátky! Ale možná se pletu a je to jenom moje chyba, že jsem doposud na knihy o Almě Mahler-Gropius-Werfel nenarazila. Kdyby mi někdo z čtenářů databáze poradil, ocenila bych to.
Každopádně jsem zase o něco chytřejší - výrazy jako supraporta nebo luisézní jsem poprvé potkala právě v této knize. Ještě více mě ovšem zaujal kontrast mezi počátkem 20.století ve Vídni a v New Yorku. Objeví se tu i zmínka o Bauhausu - Gropiově škole, která spojí výuku s praxí a hlavně umožní stejný přístup ke vzdělání a zaměstnání ženám. Další známá osoba, vídeňský psychiatr Freud, je tu rovněž přítomen (a způsobí jakési Mahlerovo prozření).
Autorka v doslovu uvádí zajímavé souvislosti, např. že z dochovaných písemností vyplývá, že A.M. jako typická tehdejší Vídeňačka používala antisemitskou rétoriku, přestože dva z jejích tří manželů byli vlastně židé (pravda, vystoupivší z náboženské obce), stejně jako Kokoschka. Na základě této knihy je zřejmé, že Rakousko své sloučení s Velkoněmeckou říší v roce 1938 přivítalo; koneckonců výsledky referenda byly jednoznačné.

denisa7430
06.12.2019 4 z 5

Krásně sepsaný příběh neobyčejné ženy...

Autorovy další knížky

Caroline Bernard
německá, 1961
2022  90%Frida Kahlo a barvy života
2019  90%Múza z Vídně

Kniha Múza z Vídně je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených5x
Knihotéce77x
Chystám se číst54x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x