Muž v tygří kůži

Muž v tygří kůži https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72014/muz-v-tygri-kuzi-72014.jpg 5 6 2

Vrcholné básnické dílo starogruzínské literatury z rozhraní 12. a 13. století vypráví dramatický příběh lásky muže v tygří kůži, Tariela, protkaný mnoha epizodami idealizujícími život feudálních kruhů. Kromě básnického překladu je ve svazku podán i literárně přesný překlad v próze.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

ვეფხისტყაოსანი, Vep’chistqaosani


více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
20.04.2024 5 z 5

Fenomenální dílo. Přebásnit veršovaný epos je nadlidský úkol. Nemohu srovnat s originálem, ale pocitově mi přijde, že Jedličkův překlad je úctyhodný. Mnoho strof v češtině nezní zvlášť líbezně, ale nakolik lze posoudit srovnáním s prozaickým překladem, je tomu tak v zájmu věrnosti původnímu významu. Mnohé strofy jsou ale také velmi podařené a sluchu lahodící. Příběh je velmi spletitý, text zahrnuje mnoho vložených vyprávění (někdy i dvojitě vložených) a dopisů. V žádném literárním díle jsem neviděl tolik obdivu pro ženskou krásu a tolik slzí a smutku pro ztracenou milenku či přítele (byť jen dočasně!). Neuvěřitelně tělesné, vřelé, láskyplné a erotické dílo, protkané životní moudrostí a mnohým ponaučením. Nesnadný, ale o to cennější zážitek.

sika444
31.01.2020 5 z 5

Fascinující text, zvláště když víme, jak hluboko je tato kniha v srdci Gruzínců. Příběh sám je klasickým dobrodružstvím, ale zpracování je opravdu pozoruhodné. Škoda, že nám uniká poetická krása originálu. Kniha by si zasloužila znovu vydat, protože je nedostupná i v knihovnách.