Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina

Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86952/muz-se-zeleznym-sobe-86952.jpg 4 10 5

Zapomenutý příběh neuvěřitelného hrdinství a odvahy je sice starý osmdesát let, ale časový odstup mu nikterak neubral na jeho velikosti. Naopak, vždyť v době, kdy Gleb Travin svoji tříletou cestu kolem bývalého Sovětského svazu absolvoval, neexistovaly žádné cyklistické speciály se širokými pneumatikami, žádné vybavení do extrémních mrazů, funkční prádlo ani potravinové doplňky, které by okamžitě doplnily energii. V polárních oblastech, kde vznikala jeho arktická epopej, měl k jídlu pouze to, co si sám ulovil. Ať už to byly ryby, nebo maso zvířat, které zastřelil. Mnohdy projížděl oblastmi, kde místní lidé kolo v životě neviděli a neměli pro něj jiné pojmenování než „železný sob“. Neobyčejnost příběhu tkví také v tom, že se už nikdy nikomu nepodařilo tuto cestu zopakovat. ... celý text

Přidat komentář

IHT
13.09.2021 4 z 5

Takovychto knih, oslavujicich hrdinstvi sovetskeho cloveka, jsem citaval docela dost (prisly mi dost podobne treba mayovkam ci verneovkam). Tohle bylo sympaticke nostalgicke ohlednuti za prekonanym zanrem.

BabaJaga11
24.02.2019 5 z 5

Krásná knížka o nezdolnosti mladého cyklisty, který se rozhodl objet na kole celý bývalý Sovětský svaz, přičemž nevynechal ani arktické oblasti. Naopak, v porovnání s jižními oblastmi země, se zónou polopouští a stepí, kde bojoval s vedrem a žízní, se na cestu severními oblastmi mnohem více těšil a užíval si ji, i přesto, že musel vzdorovat úsekům ledových ker, ledovému vichru a dalším extrémům arktického počasí. V takových místech je obtížné pohybovat se i pěšky a na kole je to pro nás nepředstavitelné. Přestože kolo bylo vyrobeno na zakázku, speciálně pro tak extrémní cestu, vybavení Gleba Travina bylo v porovnání s vybavením dnešních expedic více než skromné. Jeho cesta proběhla v letech 1928-1931, tedy v době, kdy mnohé dnes samozřejmé součástky výbavy jako GPS navigace, speciální hi-tech materiály a další vymoženosti ještě neexistovaly. Dlouhé úseky musel Gleb kolo nést nebo vléct. Utrpěl těžké omrzliny, přišel o několik prstů na nohou, ale přesto se nevzdal a s podporou okolí, díky notné dávce štěstí, ale hlavně svojí nezdolné vůli šťastně dorazil do cíle.


mot33
26.05.2018 1 z 5

nevím nemám co dodat hrůza

flycross
16.11.2015 1 z 5

Velke zklamani. Cekal jsem zajimavy popis tehdejšího světa ci vsemozne zajímave zazitky z cesty, lec pripadalo mi, ze jsem se nedozvidal ale vůbec nic. Nepamatuji, když jsem naposledy nejakou knihu nedocetl, zde jsem musel po 250 stranách skoncit.

mira.l
01.09.2014 4 z 5

Zajímavá knížka z pravěku cyklistiky, velice netradičně zpracovaná po grafické stránce.

Autorovy knížky

2009  70%Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina

Kniha Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x