Muž s břitvou

Muž s břitvou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140589/bmid_muz-s-britvou-7fH-140589.png 4 13 4

Muž s břitvou, neboli strýc Jan, připomíná Hrabalova strýce Pepina s tím rozdílem, že hrdina, který je holičem, filozofem, chemikem, zázračným doktorem i výrobcem falešných dokladů, je přes chaotičnost svého jednání schopen vyrovnat se jak s vlastním osudem, tak i ovlivnit životy svých bližních. Román přináší spoustu drobných maloměstských osudů a půvabných figurek.... celý text

Přidat komentář

JiPu
15.03.2021 4 z 5

Kniha pojednává o životě strýčka Jana - holiče z povolání, ale také podivína, kutila, filozofa (atd. - cokoliv, co vás napadne, má se strýčkem určitě nějaké dočinění), který se dokáže nadchnout téměř pro cokoliv. U strýčka Jana není nic nemožné a nikdy své okolí nepřestane udivovat.

Kniha v sobě ukrývá množství příběhů z jeho života, poskládaných skoro nahodile za sebe, ve kterých čtenář může sledovat strýčkovi vylomeniny i jeho myšlenky (někdy nelogické a navzájem si odporující, jindy vtipné či hlubokomyslné). Dále se čtenář seznamuje i s životy a charaktery dalších postav, které jsou s osobou strýčka vždy nějakým způsobem propletené, a které skvěle podtrhují maloměstské prostředí, do kterého je děj zasazen, a vše, co k němu patří.

Za mě skvělá oddechovka. Místy jsem se opravdu bavila, místy jsem se nechávala unést strýčkovými úvahami o světě a o lidech, jiné pasáže jsem zas jen přelétla zběžným pohledem.

Z knihy čiší ironie, nadhled i moudrost, je psána čtivě a pokud k ní jako čtenáři přistoupíte se zvědavostí a s chutí, určitě vás nezklame.

TipsyChipsy
03.12.2020 2 z 5

Tak to je mi líto, ale tato kniha mně nebavila, byla nudná a nezáživná. Jaroslava Putíka jsem pro sebe objevila nedávno a byla jsem nadšená z knih Smrtelná neděle a Zeď, a teď mě mrzí tohle zklamání. Snad chtěl autor v těžké době, když nesměl vydávat knihy, napsat malebné maloměstské příběhy, které pohladily jeho duši.


Blue
23.10.2018 4 z 5

Zajímavé, ale bohužel jsem se trochu nudil.

dusty
28.07.2013 5 z 5

Škoda, že těch hvěziček je jen pět. Dlouho jsem hledal autora a knihu, která by mě nadchla a ne jen zaujala. Muž s břitvou je úžasná kniha nabitá moudrostí i cimermanovským sarkasmem. přečetl jsem ji jedním dechem a jako k málokteré se k ní brzy vrátím. Se smutnem jsem musel konstatovat nedostatečnou šíři mého klasickéhop vzdělání. Musím panu Putíkovi poděkovat i za ty okamžiky při dohledáváni hesel z jeho úžasného textu. Musím se poohlédnou po dalších Putíkových textech, ale i kdyby Muž s břitvou byla jediná slušná Putíkova kniha, stačilo by to na to, aby se stal jedním z mých nejoblíbenějších autorů.

Autorovy další knížky

Jaroslav Putík
česká, 1923 - 2013
1967  86%Smrtelná neděle
1993  100%Bílá žízeň
1991  82%Muž s břitvou
1959  100%Svědomí
1996  74%Plyšový pes

Kniha Muž s břitvou je v

Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst17x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x