Muž pro Oklahomu

Muž pro Oklahomu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25009/bmid_muz-pro-oklahomu-661d84b46cb7d.jpg 4 61 9

Oklahoma série

1. díl >

Děj dobrodružného románu se odehrává asi před sto lety na jihozápadě Spojených států, kdy se do zdejšího kraje hrnuli kolonisté v naději na lepší život. Hrdinou je příslušník tragicky vypuzovaného indiánského kmene Komančů Quanaha, Velký medvěd. Statečně bojuje za spravedlivou věc svého kmene proti civilizovanému světu. Kniha upoutá líčením odvážných činů, které svědčí o lidské neohroženosti a cti.... celý text

Přidat komentář

Jirka92333
25.10.2023 5 z 5

Velice hezký westernový román. Četlo se opravdu dobře.

DuncanIdaho
06.08.2023 5 z 5

Pěkné čtení. Děj není zbytečně vyhrocen. Škoda jen, že je osud Quanaha v knize jiný než ten reálný. Jen začátek knihy mi připadá dost zbytečný. To je ale jen jedno minus knihy.


Pavlaj
24.09.2022 4 z 5

Výborný dobrodružný román. Popisuje útlak indiánských kmenů v době cca 1840 – 1860. Jedna velká vada: zatímco skutečný osud Cynthie Parkerové byl plus minus podobný tomu v knížce, osud reálného Quanaha byl ve skutečnosti úplně jiný. Jako historicko – dobrodružný příběh se mi knížka líbila moc, jen tohle mi nesedlo. Stačilo, aby hlavní postavy, byť byly inspirované skutečnými lidmi, měly jiná jména a dala bych pět hvězd.

Meda77
20.01.2022 4 z 5

Mirko Pašek psát umí a obzvláště literaturu westernově laděnou. Příběh i trochu neokoukaný, děj pěkně a srozumitelně ubíhá. Standardní 4.

Yarwen
05.10.2021 4 z 5

Tato kniha mi přinesla velké překvapení, navíc příjemné - nečekal až tak vydařený kousek ze série KOD, kde kvalita knížek má poměrně široký rozptyl. Ale tady - příběh Quanaha, který se stává obětním beránkem lupičů, filutů a falešných lidí, příběh, ve kterém pro mě doposavad neznámý autor utrousil i pár kapek moudrostí a kde má i mladý čtenář šanci postřehnout kvality i zákeřnosti lidské povahy, ten (příběh) se mi líbil. Vynikající čtyři hvězdy.

ijcro
03.12.2020 4 z 5

K příběhu jsem se dostal obráceně, od historických postav, které si pan autor vypůjčil a mírně jejich životní dráhu ohnul k obrazu svému. Je to svým způsobem dobře napsaný dobrodružný příběh odplaty bez nějakého pozlátka, které tomuto typu příběhů nasadily pozdější hollywoodské filmy třicátých až šedesátých let (v Evropě třeba i ze studia DEFA) a stvořily tak pokroucený pohled na vyprchávající divoký západ. Dobrý náhled bez pozlátka je třeba povídkový film z poslední doby "Balada o Busteru Scruggsovi"

kuruteku
25.08.2019 5 z 5

V rámci letní četby (a především proto, že jsem objevil, že jak Cynthie, tak Quanah opravdu žili, i když jinak, než je v knížce) jsem se rozhodl vyzkoušet návrat do dospívání, zda trilogie ještě působí - a je to tam furt. Jenom jsem daleko více ocenil Jesu Moralese, který je vlastně jedinou reálnou kladnou postavou, navíc si vědom svého postavení dovedně přežívá. Pořád mám ale otázku, zda celou trilogii psal jako dovysvětlení k Nesmrtelnému kovboji?

Blue
09.06.2018 5 z 5

Už jako dítě jsem oceňoval, že Muž pro Oklahomu je více než obyčejný dobrodružný příběh, nedokázal jsem to pojmenovat, ale zdálo se mi, že ta kniha má vyšší kvalitu. Teď jsem si to při opakovaném čtení potvrdil.

vandalka
06.08.2016

Tohle mohla být výborná dobrodružná kniha, které bych s radostí dala čtyři hvězdy, kdyby..

Tvorbu Mirko Paška jsem jako dítě milovala, ale existence Muže pro Oklahomu mi zůstala dlouho utajena a k jeho přečtení jsem se dostala až teď. Přestože mi Quanahův příběh dřív nijak nechyběl, teď jsem teprve docenila ten úvod do celé oklahomské trilogie – kdybych jej četla jako první, rozhodně bych na řadu postav nahlížela už od začátku dost jinak. Pašek navíc skvěle psal, nejvíc se mi líbila ta část knihy věnovaná životu Komančů a jejich způsobu nahlížení na svět a proč a jak evropským dobrodruhům a farmářům stále znovu uvolňovali životní prostor. Pak mě ale zarazilo, když se v textu objevila Cynthia Parkerová, která jako děvčátko jediná přežila přepadení rodného srubu a Indiáni ji ušetřili a přijali mezi sebe. Paškova verze se od skutečnosti v mnoha podrobnostech odlišuje, ale i to bych pořád skousla, nicméně fakt, že významného komančského náčelníka Quanaha, Cynthiina syna, autor zamordoval o minimálně třicet let dřív, to už na mě bylo moc. To je jako číst román o Robinovi Hoodovi, přičemž šerif Robina dostane ještě předtím, než vůbec stihne vkročit do Sherwoodu. Absolutně jsem nepochopila, proč měl autor potřebu vzít reálné historické postavy a pak jim úplně změnit život. Kdyby místo Cynthie a Quanaha vymyslel třeba Lydii a Washona, bylo by všechno o dost jednodušší. Nedokážu tu knihu hodnotit, protože na jednu stranu je fakt dobře napsaná a jsem ráda, že jsem si jí konečně přečetla, ale na druhou stranu tohle mršení dějin skutečně nesnáším a marně si lámu hlavu, proč se do toho Pašek vůbec pouštěl.

Štítky knihy

Indiáni Divoký západ dobrodružství Oklahoma

Autorovy další knížky

Mirko Pašek
česká, 1910 - 2002
1966  79%Nesmrtelný kovboj
1980  76%Děvče pro Oklahomu
1981  74%Muž pro Oklahomu
1984  74%Ztracená prérie
1964  70%Ostrov tisíce drahokamů

Kniha Muž pro Oklahomu je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce85x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x