Muž pod schody

Muž pod schody https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23710/muz-pod-schody-23710.jpg 4 55 14

Koupili jste si dům? A víte, kdo tam bydlí s vámi??? Když se obecní úředník Fredrik s rodinou nastěhuje do nového domu, ukáže se, že mají nájemníka. Podivného mužíka trpasličí postavy a divošských mravů. Když se ho Fredrik pokusí vyhostit násilím, vypukne válka. Manželka se Fredrikovi začne odcizovat a jeho malý syn tráví celé dny bůhvíkde. A co hůř, Fredrik je obviněn z vraždy místní galeristky. Jeho život se hroutí? Je mu jeho krásná žena opravdu nevěrná s páchnoucím trpaslíkem? Je on sám vysmívaným vetřelcem ve vlastním domě? Zatáhl odporný muž pod schody do svých osidel i jeho malé děti? Anebo je to všechno úplně jinak...? ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Mannen under trappen , 2005


více info...

Přidat komentář

Moonrose
15.05.2016 3 z 5

Daleko čtivější pro mě byla kniha Ta, která se dívá.
Jinak v této knize mě silně iritovala manželka hlavního hrdiny. Paula byla velice nesympatický, sobecký psí čumák.

evickakyticka
26.02.2016 3 z 5

Zajímavý nápad, s mužem pod schody. Po setmění působil strašidelně. Proto neuděláte chybu, pokud se knihu rozhodnete za světla odložit a počkat na soumrak. Z této strany jsem byla spokojena, ale pasáže ze života Fredrika mě nudily. Vím, měly tam své místo, musely tam být, (aby děj byl ucelený), ale já se k smrti nudila. Ode mně si kniha vysloužla průměr.


eraserhead
11.07.2015 4 z 5

Svižný thriller nejednou překračující hranice horroru z něhož mrazí a napíná jako guma o dvě čísla menších trenek. Četlo se mi neuvěřitelně mile a rychle, bez hluchých míst. Pohltilo mě to, jako už dlouho nic, zajímavě vybarvené postavy, které se nakonec jeví dost nejednoznačně a díky konci vlastně u některých ani vlastně pořádně nevíte, jestli jsou takové, jak jsou předkládány (nebo si myslíte že se vám tak jeví). Trochu mě zklamalo, když mi došlo, že se to vše řítí k tomu nejlehčímu, nejpravděpodobnějšímu a nejpodbízivějšímu závěru, ale nutno uznat, že i s ním si autorka poradila dobře, nakonec to zklamání nebylo ani tak silné. Jednoduchá, rychlá, nekomplikovaná, přesto silná, pohlcující a mrazivá četba.

nereidka
20.05.2015 4 z 5

Zajímavé, čtivé, místy hororové :) Opravdu jsem z toho měla špatné sny. Ale byla jsem zvědavá jak kniha dopadne. Konec byl dost nejasný, tak z toho nejsem moc moudrá, ale knihu doporučuji.

Mixy
26.06.2014 2 z 5

Pravděpodobně mi nesedlo téma a celkový děj knihy a tím pádem ho nehodnotím zrovna kladně. Ze strany umělecké je dílo psáno čtivě a velmi dobře, originální zápletka zde nechybí. Ale celkově se mi ten příběh vůbec nelíbil.

THERISA
15.04.2014 4 z 5

Příjemná oddechovka, která vás nejprve vyděsí béčkovou obálkou, aby vás nakonec vcucla jak ta díra pod schody. Nic závratného nečekejte, již velmi brzy pochopíte, v čem tkví jádro pudla, ale to nic nemění na tom, že se kniha příjemně čte a na cesty MHD atp. je jako dělaná.

minirock
06.04.2014 5 z 5

Při hodnocení jsem se rozmýšlel mezi 4 a 5 hvězdičkami. Nakonec jsem si uvědomil, že vlastně nemám nic, co bych knížce vytknul. Je výborná. A ten nejednoznačný konec tomu vlastně nasadil korunu.

anett123
13.11.2013 5 z 5

''Jenže ono je vždycky jednodušší mít pod schody malinkého mužíčka, na kterého se dá všechno svést...''

budíček
08.06.2013 4 z 5

To si tak koupíte krásný dům a říkáte si, jaká to byla dobrá a výhodná koupě, a jaké jste měli štěstí, že ho nekoupil nikdo před vámi...Ovšem říkáte si to jen do chvíle, než zjistíte, že v něm někdo nevítaný a nechtěný už bydlí. Někdo, kdo už tam bydlel dávno dávno před vámi a ten někdo je malý podsaditý trpaslík, který nemluví, pouze vydává podivné zvuky, je od pohledu odpudivý a hnusný není jen jeho zevnějšek ale i jeho povaha. A co víc, zdá se že nikdo jiný kromě vás ho nevidí, ale to, že s ním komunikujete, že se Vás pokusí několikrát zranit a že se postupně snaží ovlivňovat vaše blízké, je tak skutečné... Je hlavnímu hrdinovi jeho manželka s tím trpaslíkem nevěrná? Odcizuje se mu syn díky němu, nebo se to děje jen v jeho hlavě? Ale smrt jejich známé je skutečná tak, kde je vlastně pravda? Co se děje, že to obrátí obyčejnému úředníkovi, co si jen koupil dům, život úplně na ruby? Pravda je skrytá někde mezi tím a čtenář musí sám zjistit, zda je hrdina blázen nebo jen oběť a nebo jestli je to všechno úplně jinak...

Nečekala jsem, že bude toto dílko tak čtivé, zaujala mě anotace a přečetla jsem během pár dní.

Knišíl
15.05.2013 4 z 5

Kniha se mi velice lehce četla a námět knihy je originální, ale na pět hvězdiček mi v ní něco chybělo. Doporučuji pro toho, kdo si chce přečíst dobrou mysteriózní knihu.

Michaela91
07.05.2013 4 z 5

Napínavý příběh nešlo než rychle dočíst dokonce.

ivankaax
23.07.2012 5 z 5

O něco lepší než Ta, která se dívá. Kniha mě od začátku pohltila a od druhé poloviny napětí gradovalo, že se od čtení nešlo odtrhnout.

bookcase
27.08.2011 5 z 5

Super psychothriller, nemohla jsem se doslova odtrhnout.

Izu
22.07.2011 4 z 5

zajímavá a originální zápletka,doporučuju.

Štítky knihy

trpaslíci

Autorovy další knížky

Marie Hermanson
švédská, 1956
2021  73%Velká výstava
2016  72%Ďáblova svatyně
2008  62%Ta, která se dívá
2008  78%Muž pod schody
2023  83%Morový ostrov

Kniha Muž pod schody je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce34x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x