Muž, který sázel stromy

Muž, který sázel stromy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36765/bmid_muz-ktery-sazel-stromy-M58-36765.jpg 5 3817 678

Povídka prostoupená fascinací prostým člověkem a jeho dokonalým splynutím s přírodou. Obraz provensálského pastýře je oslavou neokázalé vytrvalé činnosti, která si nedělá nárok na odměnu, a přece se svým výsledkem blíží aktu stvoření. Jean Giono vzbudil touto povídkou zájem o zalesňovací program. Stala se pro ochránce přírody inspirací k zalesňování celých oblastí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Duchovní literatura

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

L’homme qui plantait des arbres , 1953


více info...

Přidat komentář

Cara.17
07.04.2024 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak co nejlépe vyjádřit pocity, které ve mně vyvolala tato kniha. Bylo to podobné, jako kdyby vám z hlavy vytryskl proud myšlenek a vy netušíte, kterou chytit dřív.
Pak mě ale napadlo, že jako s každou jinou knihou, tak i u této si čtenář odnese a zapamatuje to, co ho nejvíce osloví, popř. si poselství této knihy spojí s nějakou životní situací, jež právě prožívá. Tohle dílo toho v sobě má tolik, že si v něm každý najde to svoje a nejde tudíž přesně popsat a zobecnit, o čem vlastně pojednává.
Pokud bych měla zmínit alespoň to nejdůležitější, pak by se jednalo o: naději, lásku k přírodě, pokoru, trpělivost, vytrvalost, odhodlanost a nesobeckost.
Mám ráda, když si z knih můžu něco dobrého odnést, ať už se jedná o zajímavou myšlenku, poznatek, který jsem ještě nevěděla anebo minimálně si u nich odpočinu a příjemně se odreaguji. Mrzí mě proto a zároveň i štve, kolik negativních, smutných, beznadějných a nervy drásajících příběhů v dnešní době vychází a naopak pozitivních, milých a nadějeplných je jako šafránu. Netvrdím, že by se měl člověk uzavřít v nějaké "radostné bublině" a nepouštět k sobě nic jiného, než co je usměvavé a pozitivní. Je jasné, že problémy a starosti tu s námi budou pořád nehledě na to, jak moc se budeme snažit jim zabránit... A proto se mi tak moc líbí tato kniha. Autor v ní poukazuje na to, že i když je nějaká situace vážná a zoufalá, vždycky se v ní dá najít zrnko naděje - cesta, po které když se člověk vydá, tak ho může dovést k dobrému cíli. Někdy je samozřejmě hodně dlouhá, nepříjemná, krkolomná, bolestivá, nebezpečná a nemá zaručený úspěch. Přesto stojí za to ji zkusit a nevzdávat se. Může se totiž stát, že naše vytrvalost, ochota a píle nepřinesou užitek jen nám ale i druhým či další generaci.
Jako další chci zmínit toto - kolikrát se nám během dne stává, že brbláme na svoje okolí, na to, co všechno zkazili druzí a jak moc nám ublížili? A naopak kolikrát za den se zamyslíme sami nad sebou? Na to, jak se k druhým chováme my? A nejenom k lidem ale i k přírodě/zvířatům? Je hodně obtížné a velice nepříjemné nastavit zrcadlo sami sobě, připustit, že i my chybujeme a musíme na sobě pracovat. Tento příběh však znázorňuje, jak moc je to důležité a nezbytné pro to, abychom se pohnuli kupředu a nezabředli v jedné verzi sebe sama, která - přiznejme si - častokrát není nejlepší.
Moc ráda bych řekla, že je tato kniha vhodná pro všechny věkové kategorie, obávám se však, že děti by toto hluboké poselství ještě nedokázaly plně pochopit a ocenit. Všem ostatním ji vřele doporučuji. Pokud budete při četbě vnímaví, otevření a budete číst mezi řádky, vyvolá ve vás příběh celou škálu pozitivních emocí. Pro mě nádherná a nezapomenutelná kniha.

vodovodnice
26.03.2024 3 z 5

Překvapilo mne, jak je knížečka malinká. Než jsem si knížku sehnala, myslela jsem, že si počtu...
Spíš je to knížečka o pár stránkách s krásnými ilustracemi na zamyšlení.
Je obdivuhodné, co ten pán v letech dokázal.
Co mne hrozně mrzí je, že knížku máte přečtenou doslova za 10 minut...
Ale zase o ní člověk může přemýšlet dlouhé hodiny... :-)


žlučníkář
16.01.2024 5 z 5

Tahle malinkatá knížečka dokáže udělat radosti i mnohem více, nebo alespoň stejně, protože jsem strašně nerozhodnej, než lahvinka třešňovice na čundru v lese, prokvetlým pořádným mrazem.
Když je mi smutno ze světa ve kterým musim žít a z lidí, se kterejma se musím bavit, vytáhnu tuhle knížečku, pomalu si v ní listuju a hned se mi nálada vynoří někam nad hladinu a oči zase vidí slunce. Proto si to vždycky rád přečtu. Kolikrát bych se sebral a šel někam do pustejch hor, koukal do kraje, sázel třeba stromy a nestaral o dění ve světě.

Bohužel, jsem zhejčkanej výstřelkama a vymoženostma dnešní doby, který maj neblahý vliv na na zdraví duševní i to obyčejný. Naprosto nepolepšitelnej břídil. Potřeboval bych mít v kapse trochu rozdrobenýho tabáku, placatku se šnapsem a v chatrči zásoby na doplnění. Pak bych koukal do kraje, jak se blíží bouřka a pozoroval diskotéku na obloze.

vladimir5170
15.12.2023 5 z 5

Dávám jednoznačně 5 *****. Za příběh i za formát. Doporučuji opravdu všem. Nejvíce těm, kteří "nemají čas" číst. U těch by to mohlo vyvolat několik efektů. ;-)

Allys
27.10.2023 5 z 5

Útlá knížka se silným příběhem napsaným podle skutečnosti. Mám pocit, že v současné společnosti je podobných lidí jako šafránu a tahle povídka dokáže znovu v čitateli probudit víru v dobro člověka.
Je to velmi inspirativní příběh, který jsem četla už několikrát a motivuje mě být lepší víc, než sáhodlouhé knížky o rozvoji osobnosti.
Doporučuji každému k uvědomění si, že není nutné změnit svět, stačí změnit sebe a začat dělat něco, aby byla Země lepším místem pro všechny. Kdyby se dle této filozofie řídí většina lidí, měli bychom kolem sebe hezčí svět.

Dasa1313
10.10.2023 5 z 5

Krásný příběh, velmi krátký, ale o to silnější. Povídka o člověku čisté a hodné duše.

Člověk bere strašně moc věcí ve svém životě jako samozřejmost. Neměl by.

Anežka010101
09.10.2023 5 z 5

Krásný, prostý příběh. Inspirativní. Není to úplně typ knihy, která by mne vtáhnula od začátku do konce. Je tak nějak vhodné si ji přečíst naráz, bez rušení vnějšími vlivy. To se mi poprvé nepodařilo. Napodruhé už jsem ji přečetla úplně naráz a v klidu. Ohromilo mě při druhém čtení poselství, které je mimořádně silné: vytrvalosti se lze naučit, dokáže to kdokoli. Stačí se odhodlat začít. Teď. Každý může přispět ke kráse krajiny, ve které žije. Každý může být Stvořitelem. Čtete-li knihu v klidu a pohodě, vyvolá Vám před očima dokonalý obraz. Četlo se vlastně lehce: jako by člověk pozoroval malíře a jeho tahy štětcem.

Zlajda95
02.09.2023 4 z 5

V rámcí knižní výzvy 23 přečteno znovu k tématu "kniha, kterou nebudete číst poprvé" a zvedám hodnocení o jednu hvězdu. Asi dosti záleží v jakém životním období/věku si příběh přečtete :-)

sedw
21.08.2023 4 z 5

Velmi příjemná jednohubka s hezkým poselstvím. Velmi dobře se mi knížka četla, odsýpala, ale na plný počet mi ještě něco málo chybělo.

Kikulka97
06.08.2023 5 z 5

Tohle vyprávění mám moc ráda. Tak si představuju své stáří.

Breberuše
02.08.2023 5 z 5

Velmi krásné poselství. Každý si v tom najde to své. Potřeba stromů (lesů), dobrých lidí a nesmyslnost byrokracie, to je to, co jsem si odnesla já. Na takto kratičký příběh je to opravdu nacpané poselstvím. Každý dobrý člověk v tom uvidí, co vidět má. Krátkozraký člověk v příběhu jen uvidí blázna, který sází stromy.

Lokomaster
06.07.2023 5 z 5

Knihu jsem četl s odstupem času asi 2x nebo 3x, viděl i zfilmovanou variantu. Ani netuším, jak jsem se k ní dostal, protože podle popisu by mne určitě nezaujala tak, abych ji začal číst.

Je to netypické kouzelné dílo, které v člověku dokáže probudit emoce, dokáže vás dojmout, zpomalit a zamyslet se nad dnešní uspěchanou stresující dobou. Krásná kniha, kterou upřímně ani nedokážu dostatečně popsat slovy.. 5/5

Malinali
28.06.2023 5 z 5

Krásné a třeba i k zamyšlení nad lidmi jací jsou

Křovák
28.05.2023 4 z 5

Velmi krasne... skoda jen ze zcela smyslene

PeterBahn
21.05.2023 4 z 5

Malá knížečka přečtená na části trasy vlakem z Brna do Prahy. Při čtení jsem narazil na pár krkolomnějších formulací, avšak krásné poselství knihy je naprosto zřejmé!

MaxíkD.
13.05.2023 5 z 5

Dojemná, krásná a trošku smutná kniha. Spoustu vět z této knihy se dá považovat za citát.

stanislava9718
28.04.2023 3 z 5

Kniha přečtená před shlédnutím animovaného filmu. Vyprávění o muži, který v nehostinné a po válce neúrodné zemi v Provence, svým prostým vědomím ovčáka, se rozhodl nehostinnou tvář krajiny změnit.

Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Ak váhate, prečítajte si túto knižku. Stojí za to.

Tayliee
12.04.2023 5 z 5

Hezký příběh, tak akorát krátký pro trochu volné chvíle. Doporučuji si po přečtení pustit krátký stejnojmenný film. Knížka naprosto pohltila i nečtenářku, která ji popsala jako dojemnou.

MoonR
29.03.2023 5 z 5

Krásne a múdre. Ľúbim túto lásku a pokoru k prírode.

Štítky knihy

stromy francouzská literatura budoucnost lesy poselství

Autorovy další knížky

Jean Giono
francouzská, 1895 - 1970
1998  91%Muž, který sázel stromy
1995  90%Hlasy země
1934  91%Člověk z hor
1936  91%Kéž tonu v radosti
1994  73%Silné duše

Kniha Muž, který sázel stromy je v

Právě čtených14x
Přečtených5 605x
Čtenářské výzvě1 103x
Doporučených580x
Knihotéce796x
Chystám se číst1 206x
Chci si koupit300x
dalších seznamech10x