Muž, který maloval mandlovníky

Muž, který maloval mandlovníky https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337356/mid_muz-ktery-maloval-mandlovniky-lpa-337356.jpg 4 254 53

Na chodbičce luxusního expresu Train bleu, který uhání nocí k Azurovému pobřeží, se zcela náhodně seznamují dva lidé - spisovatel sešitových románů Roger Royan a bohatá Američanka Roberta Collinsová. Starší, stále ještě atraktivní dáma pozve svého spolucestujícího na sklenku šampaňského, protože touží vyprávět mu svůj příběh o životní lásce, jež ji potkala ve zralém věku a které se vzdala, aby se postarala o nemocného manžela. Teprve teď, po dlouhých letech, se vrací do slunečného středomořského městečka za mužem, kterého nepřestala milovat, malířem Mondragonem, s nímž si po celou dobu odloučení vyměňovala milostné dopisy a on jí pravidelně posílal něžný obrázek mandlovníku s věnováním. Osud však bývá krutý, a když ráno vlak vjíždí do stanice Saint-Rafael, průvodčí najde paní Cillinsovou v jejím kupé mrtvou. Zemřela ve spánku na selhání srdce. Monsieur Royan se rozhodne vydat za člověkem, který tuto ženu učinil šťastnou, aby ho zpravil o její smrti. Vše nalézá přesně tak, jak mu paní Collinsová vylíčila - uzké uličky, malebný starý dům, ošklivou hospodyni Mariu - přesto ho čeká překvapení, které ho dovede k hořkému poznání, že štěstí je leckdy pouhá iluze...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der Mann, der die Mandelbäumchen malte (1998) , 1998


více info...

Přidat komentář

zelda7
26.01.2024 4 z 5

Oddychová kniha se zajímavým hořko-sladkým příběhem.

alishek
19.08.2023 3 z 5

Ke knížce jsem se dostala přes čtenářský klub, přečetla jsem ji za chviličku, byla zajímavá, s překvapivým závěrem, nicméně není to něco, co by ve mě zanechalo nějakou stopu a věřím, že na tento příběh zapomenu.


Jana512
16.08.2023 3 z 5

Život píše příběhy. S jedním z takovým se zajímavou zápletkou se seznámil i vyprávějící spisovatel sešitových románů Roger Royan ve vlaku. Příběh, který je vyprávěn velmi poeticky, ženou, která je okouzlena láskou, nás poučuje o tom, jak si někdy zahráváme s city, abychom si život "obohatili", ale jak vyznívá celý děj, narážíme na různé podvodníky, kteří se chtějí sami pobavit a nakonec poznáváme, že nás vlastně podvedli. Tato žena byla ušetřena tohoto poznání, neboť do cíle své cesty nedorazila.

mi-380
08.08.2023 3 z 5

Po tlusté detektivce jsem zatoužil po tenké antidetektivce od osvědčeného autora. Příběh je to příjemně starosvětský, z doby, kdy luxusní vlaky stále ještě připomínaly Orient expres, bohaté dámy se rozpovídaly u šampaňského a utajené lásky byly náležitě romantické. V porovnání s autorovými romány jednoduchá a přímočará oddychovka (v souladu s popisem práce hlavní postavy), s malým překvapením na konci.
70 % (247 hodnocení je zatím na 75 %).

princesse
14.03.2023 4 z 5

Taková čtivá povídka ... Zápletka neobvyklá. Od pana Simmela jsem zvyklá na delší a těžší "hodnotnější" čtení, ale jako vsuvku to beru. Uvěřitelné mi to přišlo už méně.

Safrika
10.03.2023 3 z 5

Zajimavy pribeh, ktery by mohl byt asi lepe propracovany. Konec temer nezajimavy, ale rychlovka na precteni.

ddkk
16.12.2022 4 z 5

Nedlouhá novelka nebo spíše delší povídka o postarší zamilované Američance a francouzském malíři je milá a příjemná. A má vtipnou, i když malinko očekávatelnou pointu.

Simmela mám ráda a i tenhle stostránkový příběh mě potěšil. Doporučuji.

Mufa
25.04.2022 4 z 5

Několik knih od Simmela mám přečtených, tohle byla taková oddechovka na jednu noc se zajímavou zápletkou. Napsal i horší díla ;-)

Renatka11
27.02.2022 3 z 5

Po dlouhé době návrat k J.M. Simmelovi, konkrétně k tomuto příběhu kvůli stromu na obálce do letošní výzvy. Tohle je ale bohužel dost slabý odvar jeho nejlepších knížek, který mi atmosférou nejdřív připomínal nedávno přečtenou Vraždu v Orient-Expresu, ale pak ještě víc červenou knihovnu. Až ke konci jsem zase poznávala Simmelův rukopis. Každopádně můj celkový dojem z knížky je "neurazí, nenadchne".

ještěrka38
08.08.2021 3 z 5

Oddechová kniha se zajímavou zápletkou.

ToVy
14.09.2020 4 z 5

Dvacátá devátá kniha Johannese Maria Simmela. Je to krátká povídka a mám ji moc rád. Kniha se dá přečíst za jediný den a kdo tak učiní, neprohloupí. U Simmela je známo, že čím delší je povídka, tím je lepší, krátké povídky mu vůbec nesedí, ale toto dílo, které se pohupuje na hranici mezi povídkou a románem, je toho opět jen důkazem, že když Simmel rozkošatí svou povídku, stojí za to. Ten příběh si velmi dobře pamatuji a velmi jsem se na něj těšil, i když jsem znal pointu, pořád se mi velmi dobře četla. Je to taková oddychová četba po nějakém náročném románu, není potřeba se hluboce zamýšlet nad všebolem světa, ale přečíst si prach obyčejný příběh, který se mohl stejně tak dobře stát v reálu, jako mohl být vymyšlený. Ale je krásný.

Zdeniczka
16.06.2020 3 z 5

Vzhledem k tomu, že od Simmela jsem přečetla už několik knih a vždy ve mně zanechaly hluboký dojem, tuhle považuji za docela nenáročnou, oddechovou. Prostě taková lehká letní příjemná četba. :)

Plucky
07.06.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetl asi za dvě hodiny. Zajímavá zápletka. Oddechové čtení.

Aribana
22.12.2019 5 z 5

Moc hezké a zajímavě poutavé čtení jedním dechem

nik077
08.11.2019 5 z 5

Přečteno jedním dechem....hezký příběh.

LutherKing
31.10.2019 3 z 5

Příběh, který nemá chybu.

Dela111
13.10.2019 4 z 5

Oproti jiným knihám pana Simmela je toto velice jednoduchý a krátký příběh bez nějakého zásadního poselství či zamyšlení, jak jsme zvyklí.
Příběh o lásce, důvěře a touze je poutavě a čtivě napsaný a nechybí překvapení na konci.
Johannes Mario Simmel pro mě byl a stále bude Pan Spisovatel. Mám přečtené téměř všechny jeho knihy, tato se mi jeví dějově jako slabší oproti ostatním, tu vysokou laťku si ovšem pan Simmel kdysi nasadil sám ;-), přesto je to velmi příjemná oddechovka.

DickBach
03.09.2019 5 z 5

Pan mistr vyprávěč ve svém plném lesku. jemný a něžný příběh stylem připomínající Láska je jen slovo a přece o tolik jiný.

Finskej
20.08.2019 5 z 5

Je to novela, nikoliv román, ale jinak jde o dílko sice jednoduché, ale čtivé a zábavné. A napsat tak jednoduchý příběh tak čtivě a zábavně nám prozrazuje, že autor je v daném žánru skutečně mistr.

jfialova
28.06.2019 4 z 5

Hezký příběh, který přečtete za pár hodin. Já jsem anotaci nečetla, takže mi to čtení nezkazilo. Stylově bych řadila spíše k románu Láska je jen slovo, který se týká též podobného tématu.