Muž cti

Muž cti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113282/muz-cti-113282.jpg 3 14 4

Jack Steel série

1. díl >

„Tažení, které vyvrcholilo bitvou u Blenheimu, bylo jedním z největších vojenských činů v britské vojenské historii. Vévoda z Marlborough ho podnikl zcela z vlastní iniciativy a na cestě z Flander do Bavorska urazil s armádou dvě stě padesát mil. Byla to úžasná tour de force a skvělá ukázka tehdejšího logistického plánování, zvlášť vzhledem k mezinárodní povaze jeho vojska. Tvořilo ho pětašedesát batalionů pěchoty a sto šedesát eskadron jezdectva, z nichž jen čtrnáct batalionů a devatenáct eskadron bylo britských. Blenheim neznamenal konec bojů v Evropě, a dokonce ani ,začátek konce‘, abych parafrázoval Marlboroughova vynikajícího životopisce. Bylo to však opravdu slavné vítězství." Iain Gale... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Man of Honour , 2007


více info...

Přidat komentář

Turlogh
13.11.2023 odpad!

To jsem si zase jednou dal! Myslel jsem si, že to bude zajímavé počtení. Ale větší blábol už jsem dlouho nečetl.... ten hlavní hrdina je excelentní pitomec a hlupák. Tak blbý snad ani nikdo být nemůže. Snad jedině autor co tuhle knihu napsal! Hlavní záporák je tak průhledný, že by jeho jednání musel prohlédnout i idiot. Bohužel ne tak hlavní hrdina románu. Toto dílo jsem měl chuť přetrhnout a hodit do kamen. Howgh.

lampernaqui
24.10.2018 2 z 5

Už jsem načetl celkem dost historických románů, takže můžu říct, že tenhle oproti jiným je slabší. Hlavní postava mi moc k srdci nepřirostla, ale ani k tomu neměla dostatek prostoru, protože je to kratší román. A přitom je to psáno ze zajímavé kapitoly historie, určitě se z toho dalo vytěžit víc než jen obyčejný dobrodružný přímočarý příběh jednoho hrdinného vojáka.


trudoš
07.03.2016 3 z 5

Muž cti popisuje dobu, která mi není zas až tak moc známá. Válka o španělské dědictví šla dosud mimo mě, takže nehrozilo, že bych věděl jak která bitva dopadne a tím se připravil o moment překvapení. Ono to určitě zní jako hloupost, ale jakmile vím, kam události směřují, gradace je najednou poloviční, ať se autor snaží sebevíc.
Monstróznost válečné vřavy, ve které se vojáci postaví do řady a střílí na nepřítele ze zbraní, jejichž přesnost je diskutabilní, aby se následně vrhli na zteč s chladnou zbraní v ruce, dokázal Iain Gale vystihnout naprosto strhujícím způsobem. Bohužel jeho Jack Steel je v tradičním duchu čestných mladíků, kteří díky své statečnosti ke štěstí přišli. Takový Mirek Dušín na začátku osmnáctého století, což není v základě nic špatného. Jenže já už jsem holt zmlsanej lidštějšími hrdiny, kteří nejsou jen silní a ušlechtilí.
Proto milovníkům klasické dobrodružné literatury nezbývá než doporučit, ovšem kdo by rád něco víc, možná bude trochu zklamán přímočarostí vyprávění.

Garik
26.09.2012 2 z 5

Postavy, dialógy aj dej tohoto románu mi pripadali až neuveriteľne naivné, umelé a patetické. Úplne zúfalo vyznievali najmä absurdné rozhovory dvoch rovnocenných postáv (napr. dvaja priatelia – dôstojníci z jednej kompánie a rovnakej hodnosti), kde si striedajú úlohy blbého a chytrého, len aby autor vysvetlil čitateľovi aktuálne dianie alebo zmysel udalostí. S rýchlou chronológiou deja vo viacerých líniách (hlavne pri bitkách) si Iain Gale tiež zrovna moc neporadil. Vyvrcholenie zápletky ako vykradnuté z nejakého „céčkového slaďáku“ – fuj!
Škoda ďalej to rozpitvávať – celkovo dosť slabá kniha. Neodporúčam a osobne sa na ostatné časti série rozhodne nechystám.
Pri hodnotení som, vzhľadom ku svojej relatívne nedávnej čitateľskej minulosti, či skúsenosti, nutne vychádzal aj z porovnania s tvorbou Bernarda Cornwella.

Autorovy další knížky

Iain Gale
skotská, 1959
2011  64%Muž cti
2012  78%Čtyři dny v červnu
2011  69%Pravidla války
2013  77%Bratři ve zbrani

Kniha Muž cti je v

Přečtených17x
Knihotéce35x
Chystám se číst6x