Muž bez tváře

Muž bez tváře https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313138/mid_muz-bez-tvare-r1a-313138.jpg 4 13 6

Když se v roce 1999 lidé kolem Borise Jelcina snažili najít náhradu za svého chřadnoucího a čím dál méně oblíbeného prezidenta, padla jejich volba na tehdy téměř neznámého Vladimira Vladimiroviče Putina, muže bez tváře, o němž si mysleli, že se jim snadno podaří dotvořit jej podle vlastních představ. A skutečně, Rusko i poblázněný Západ byly rozhodnuty vidět v něm progresivního vůdce svých snů, dokonce i tehdy, když Putin nemilosrdně rozprášil ruská média, vyrval moc i bohatství z rukou byznysmenů a zlikvidoval křehce se rodící demokratické mechanismy. Během několika let byly odstraněny všechny překážky, jež by mu jakkoliv bránily v uplatnění nekontrolovatelné moci: opoziční hlasy byly umlčeny, političtí protivníci a kritici vyhnáni do exilu nebo zavražděni. Masha Gessenová tento příběh zažila na vlastní kůži a podle toho o něm také hovoří. Její fascinující vyprávění o Putinově vzestupu a vládě je vynikajícím dílem žurnalistické literatury a českému čtenáři přinese nejedno překvapení.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Akropolis
Originální název:

The man without a face: The unlikely rise of Vladimir Putin


více info...

Přidat komentář

ondrej.b
17.03.2022 5 z 5

Ale houby manipulativním způsobem, prostě tady bez příkras a ruské propagandy ukazuje, co je Putin za zrůdu. Celou dobu si hraje na novodobého cara s jedinou věcí, ukojit své narcistické sklony. V této knize se nám dostává uceleného obrazu o minulosti a současnosti Ruska, které se pod jeho vedením řítí do propadliště dějin.... Knihu velmi doporučuji spolu s knihou Zničím jim život - Putinova válka s opozicí od Marca Bennettse.

Lucithor
08.03.2022 odpad!

Autorka velmi tendenčním a manipulativním projevem vykládá vlastní názory jako fakta. Přičemž jejími chlebodárci jsou ruští oligarchové, kteří zbohatli za Jelcinovy vlády rozkrádáním federace. Chtěla jsem si přečíst knihu zakládající se na objektivitě, ale dostalo se mi „thrillerového“ blábolu ukřivděné dámy. Ale co já můžu vědět o tom, jak se v demokratických médiích dělá novinářská profese.


1amu
18.12.2018 4 z 5

Rozporuplná kniha, ze které je na první pohled vidět, že autorka Putina "nemusí". Čtenář si zkrátka přečte, že "tento zloduch" může za vše, co se v Rusku za jeho panování dělo, děje a nepochybně dít bude. Ale soudnému čtenáři je jasné, že k tomu "hrnci zla" carovi někdo musí pomáhat. A že těch "pomocníků" je.
Inu po přečtení zjišťuji, že Putin se najednou objevil. Jeho mládí, život v rodině je popsáno velmi, velmi úsporně. Co však umí - to je sehnat životopisce, na tom si nechá záležet a psát oslavné citáty mohou pouze vybraní. A dostávám se k závěru: jak ty životopisy mohou dopadnout, když se čerpá pouze z jednoho pramene ? HM....

vekune
16.03.2017 5 z 5

Nemohla by tato kniha být v seznamu povinné literatury na střední škole? To by si měl přečíst úplně každý v této zemi, aby věděl, kam vede příklon k Rusku. Putin je prostě zlo.

Montezuma
03.02.2017 4 z 5

Řečeno s klasikem: "Putin je bahno v lidské podobě."

Aneb životopis ruského Eichmanna. Povaha zla těchto pánů je totiž velmi identická: oba dva jsou vzorovými příklady banality zla. Jak Putin, tak Eichmann jsou prázdné nádoby: jednou si zvolí komu sloužit, přičemž na morální aspekt věci se nehledí, a pak svědomitě vykonávají svou věc až do úplného konce.
Snad jen Putin dostal příležitost projevit se na pozadí dramatičtěji se měnících kulis dějin. Jednou agent NKVD, podruhé člověk na gangsterskou práci starosty Sobčaka v Petrohradu, potřetí vzorové ztělesnění fašisty v současné inkarnaci prezidenta Ruské federace.
Vždy dokonale prázdný, chamtivý a všehoschopný. Dr. Frankensteinové z NKVD mají ze svého monstra jistě radost.

Fox83
24.01.2017 5 z 5

Velmi současné téma. Doporučuji přečíst každému, kdo se chce dozvědět o reáliích Ruska po kolapsu Sovětského svazu a stručně se dozvědět o mocenském rozdělení (respektive soustředění), povaze a náladách v současné Ruské federaci. Často velmi mrazí z poměrně suše podaných faktech o vraždách novinářů, civilistů, politiky, podnikatelů... Občas jsem zapomínal, že se nejedná o špionážní detektivku, ale o spíše dokumentární shrnutí novodobých ruských skutečnosti z pohledu novinářky.