Muž bez jazyka

Muž bez jazyka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463541/bmid_muz-bez-jazyka-8kB-463541.jpg 4 30 8

Román o sebelžích, životním bilancování a spisovateli, který se míjí s tématy i sám se sebou. Čtyřicátník Arnošt Doubek donekonečna objíždí autorská čtení se svou prvotinou. Úporně se brání nálepce mladý nadějný autor. Už roky nic nenapsal a naděje mizí v nenávratnu. Zbytky energie Arnošt vynakládá na to, aby s šarmantním humorem o svém životě mlžil. Alespoň před ostatními. Lhát sám sobě je ale stále těžší, zvlášť když střízlivost je občas nevyhnutelná. Až jedna návštěva rodného města rozpoutá dramatický sled událostí a pravda se dere ven. Tam, kde Arnošt selhává jako autor, pomohou jeho hrdinové: nemocný otec, osudová láska, sestra Alenka, matka, Bolševik a především Muž bez jazyka.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

HarryHeller
22.03.2024 3 z 5

Do určitého momentu skvělá věc. První polovina mě nadchla, druhá část je slabší a závěr skoro nedává smysl.

Penicuik333
04.10.2023 2 z 5

Chvilema je to paradni poutava kniha, chvilema jsem nevericne kroutila hlavou, jak se tam takova blbost muze vyskytnout. A doteď nechápu, co nám chtěl básník říct.


Zemolni
28.08.2022 5 z 5

Líbí se mi styl, kterým Matěj Dadák píše, téma plné rozporů, nepochybně se v něm vyrovnává i se svými pocity spisovatele a tvůrce. Bavilo mě to!

petrarka72
02.11.2021 5 z 5

Překvapivý objev. Ale proč vlastně? Kdybych nečekala, že bude tahle bilanční rodinná story špatná, neotvírám ji... Odpočinkové čtení s přesahem. Vyzrálý styl, příběh se zvraty na hraně, ale pořád ještě uvěřitelnými, hlavní postava "k pomilování" a všechny ostatní, snad kromě skoroLeara a muže bez jazyka, skutečně jaksi za oknem... Člověk by neřekl, co všechno o svých blízkých neví - a co se nedozví, i kdyby v panu Nakatovi a s hrstí diazepamů jezdil... "Nejdříve ztichnou cikády." Je čas sehnat si autorovu prvotinu.

vendy246
23.08.2021 3 z 5

Nemám moc ráda knížky o někom, kdo píše knížky. Navíc tady psaly knížky hned dvě další osoby... Jinak pěkně propracovaný příběh, zajímavé postavy (zejména policajt, senior s alzheimrem, Bolševik a bezdomovci) a překvapivé zvraty, někdy ovšem zavánějící kalkulem. Stejně jako četné příměry a metafory. Na debut dobré, dobré dovolenkové čtení.

ondras666
11.08.2021 5 z 5

Tak tohle byla opravdu jízda. Knihu jsem si užil od první do poslední stránky.
Arnošt a jeho rodina se vám dostane pod kůži a postupně se dozvídáme celou historii jejich osudů. Postavy jsou dobře propracované, hlavní hrdina je trochu sebestředný, ale sem to prostě patřilo. Za mě skvělá volba a těším se na další knihy autora.

LadyAnn
19.05.2021 4 z 5

Příjemné překvapení! Soudobá sonda do života nepříliš sympatického hlavního hrdiny. Dějová linka sice není ničím převratným, stále ale jde o zábavný a osvěžující román, který má spád i vtip a dobře se čte.

Šebestová3
10.05.2021 5 z 5

Tohle mě bavilo! Jakási trestná výprava mladého spisovatele na Moravu za rodinou, kde se postupně rozplétá pozadí jejich rodinných zvratů a tragédií. Skvělý!