Muž a žena

Muž a žena https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85982/muz-a-zena-85982.jpg 4 11 3

Prózy (Profesor, Zrak, Zborcené hnízdo, Rásmani a její syn, Čtyři obrazy, Dvě sestry, Poslední slovo) o problémech uzavírání sňatků a rodinných vztahů ukazují autora jako citlivého pozorovatele, zaujatého psychologickými aspekty těchto sociálních jevů, jako ukazatele moderního způsobu myšlení.

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
09.09.2023 4 z 5

Lidské vztahy v komplikovaných situacích. Autor má zvláštní způsob psaní, pronikavý, přitom poklidný a téměř bez hodnocení, i když postavy jsou emocemi nabité (většinou aniž by jim rozuměly) a hodnocení se čtenáři dere na mysl.
Příběhy odhalují mnoho nepřiznaného - manželé si nepřipouštějí, že svého partnera podvádějí, lichotky a přehnaná péče slouží k připoutání a "pojištění si" milované osoby, intelektuální nebo duchovní vedení je prostředkem ovládání, přivlastnění. Zastřeně a oklikami se bojuje o moc. I kontrastující čistota mládí často znamená jen chybějící zkaženost, a jako taková je manipulována a stává se obětí. Klopotně se z ní ale může zrodit skutečná vnitřní integrita, která je tu také krásně vyjádřena.
Vypravěčův styl mi připomínal klidnou a popisnou řeč terapeuta. Čtenáři se po jeho boku otvírají oči pro vnitřní nouzi postav, a copak jen postav, vždyť koho z nás se tohle nějakým způsobem netýká?

lencin
03.09.2020 4 z 5

Soubor povídek. Zajímavé a občas velmi nečekané zvraty. Zvláštní přístupy v/k partnerství.
(2008)


Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Autor je Ind. Bylo zajímavé sledovat, jaká je kultura a myšlení lidí v Indii.