Mutace

Mutace https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21438/mutace-21438.jpg 4 239 41

V americkém státě Michigan, kde státy povolují náhradní rodičovství, porodí Mary Milmanová jako náhradní matka chlapce. Jeho skutečnými rodiči jsou doktor Frank, výzkumník oboru genetiky, a jeho žena Marsha. Svému synovi dají jméno VJ. Záhy se zjistí, že VJ je malý génius, jehož inteligence výrazně převyšuje hranici lidského chápání. Chybí mu však některé lidské vlastnosti. Když mu jsou tři roky, jeho inteligence náhle prudce klesne. Marsha začne mít o malého VJ strach. Krátce poté zemře jeho bratr a rok po něm i chůva. Oba zemřou na vzácný druh rakoviny. Doktoru Frankovi navíc někdo vyhrožuje a snaží se ho zastrašit. Oba rodiče začínají nezávisle na sobě pátrat po souvislostech, které jednotlivé případy zdánlivě spojují. Marsha dochází k šokujícím zjištěním...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Mutation , 1989


více info...

Bakana
Bakana
01.12.2023 3 z 5

Mně tedy neskutečně iritovalo, jak snadno Viktor přicházel k informacím. Přijde úplně cizí chlap za přednostou patologie a řekne: “Hele, já jsem taky doktor, můj syn tady umřel na rakovinu, dejte mi vzorek jeho jater. “ A přednosta odpoví: “Beze všeho, kolik toho chcete?
Takhle to přece nefungovalo ani před těmi 30 lety nebo kdy to vlastně byla knížka napsaná.

Lady.Lucrezia
Lady.Lucrezia
30.11.2023 5 z 5

Kniha, která má spád, částečně předvídatelná, ale ani tak to nic nemění na příjemném čtení.


denib
denib
15.11.2023 3 z 5

Příběh i nápad dobrý, styl psaní velmi čtivý. Ale nemůžu pominout (a prominout), že postavy jednají dle mého dost nelogicky a nepravděpodobně. Ať už se jedná o geniální dítě nebo jeho "obyčejné" rodiče. Závěrečné scény byly dost přehnané. A když něco vnímám jako velmi nepravděpodobné, tak mě to v napětí neudrží.

Zouhee
Zouhee
30.07.2023 3 z 5

Velice mne to zklamalo. Celé jakoby Moc na sílu... Vůbec nikdo z účastníků tohoto zájezdu mi nebyl sympatický, mám pocit, že se všichni chovali prapodivně, nesmyslně a nekompetentně- vzhledem ke svým profesím.

uzivatel83509
uzivatel83509
02.06.2023 1 z 5

Nevím, co si o tom mám myslet... knihu jsem přečetla, ale upřímně - byla jsem ráda, že jsem to dočetla. Asi nejsem milovnice "Cookovek"

mistrikova
mistrikova
30.07.2022 2 z 5

Sci-fi příběh z pomezí molekulární biologie a genetiky o genetické manipulaci s lidským genomem a etickými i bio-psycho-behaviorálními důsledky u geneticky modifikovaného jedince. Předběhl svou dobu, kdy byl napsán a určitě lze ocenit, že autor se snažil dozvědět se o genetickém inženýrství co nejvíce. Mínus za překlad, kdy mne iritovalo sekvencování místo sekvenování a jiné nesmysly. Stran děje přitažené za vlasy zejména v tom smyslu, že se rodiče k vysoce inteligentnímu desetiletému dítěti chovali jako k dospělému a selhali naprosto ve výchově a nevymezili mu žádné hranice. Zejména když matkou je psychiatryně. Asi pohled na způsob výchovy dětí v Americe. Knihu jsem dočetla se sebezapřením, protože dospělé osoby (rodiče), vysokoškolsky vzdělaní, jednali a chovali se naprosto neuvěřitelně a nevyzrále.

Lily101
Lily101
30.12.2021 5 z 5

Prostě a jednoduše: další “cookovka”. Na rok napsání dost dobrá kniha, avšak je na ní vidět, že se autorův potenciál teprve začal rozvíjet, nicméně to na hodnocení knihy nic nemění.

Belanna
Belanna
22.10.2021 5 z 5

Pan Cook je sázka na jistotu. I tato knížka z oblasti výzkumu a genetiky je povedená, čtivá a napínavá.

ZoeChaya
ZoeChaya
11.10.2021 3 z 5

Opet stejna struktura pribehu jako u jinych Cookovych romanu, pribeh snadno predvidatelny. Zadne prekvapeni ani strasliva zjisteni se nekonala.

baji42
baji42
01.08.2021 5 z 5

Velice napínavá kniha, kterou přečtete jedním dechem.

mazlak
mazlak
15.01.2021 5 z 5

Výborná kniha. tato kniha mi byla darována, ale je opravdu skvělá. Děj je napínavý až do samého závěru a o překvapení tu není nouze. Děj si vás tak podmaní, že odložit knihu je takřka nemožné.

Kontryhelka
Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.

anája
anája
17.05.2020 4 z 5

Kniha byla napínavá, ale jiné od autora se mi líbily víc.

IvikaS
IvikaS
15.01.2020 4 z 5

Nejděsivější na tom celém byla sobecká bezohlednost Viktora k manželce.

Medulka.013
Medulka.013
08.09.2019 5 z 5

Tak moc jsem byla zvědavá, co bude dál, že jsem knihu četla i v noci ve tmě a s baterkou v ruce. Napínavé to bylo až do konce a to se nám všechno postupně odhaluje už během čtení, kdy už tušíte, kdo za tím vším vlastně stojí.. Jenom ještě zbývá zjistit proč a jak se s tím poperou ti hrdinové příběhu..
Mimochodem a co Filip?

silvia6227
silvia6227
30.07.2019 5 z 5

super kniha, super dej..napínavé , nemohla som to prestať čítať ..

čef
čef
16.06.2019 5 z 5

Psáno někdy koncem 80. let působí někdy zastarale zejména pokud jde o počítače apod. Příběh je o genetické manipulaci s lidským materiálem a řeší otázku rozporu vědy s morálkou. Ovšem v prvním plánu jde o lékařský thriller, o válce rodičů s geniálním synátorem, který má trochu problém se svědomím a nedostatkem emocí. No, bylo už napsáno mnohem více a lepších děl na tato témata, ale na pár hodin pro pamětníky dřevní doby počítačů a počátků hysterie okolo GMO to vydá.

DericCaster
DericCaster
08.06.2019 4 z 5

Mám rád Cooka a jeho styl psaní. I když se ve svých knížkách stále pohybuje v lékařském prostředí, pokaždé mne knížka velmi baví. Mutace je kvalitní, tak trochu sci-fi detektivka I když když 18ti měsíční batole s vědeckým časopisem, mi už přišlo lehce přitažené za vlasy....

tannasja
tannasja
22.03.2019 5 z 5

Vybroušený vypravěčský styl, dobře vygradovaná zápletka, působivé téma ... co víc může člověk chtít od knížky na dovolenou?

pingu1
pingu1
08.03.2019 4 z 5

Napínavá detektivka z lékařského prostředí, stojí určitě za přečtení...