Mustaine– heavymetalové paměti

Mustaine– heavymetalové paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233706/mid_mustaine-heavymetalove-pameti-233706.jpg 4 35 13

Pozoruhodně otevřené vyprávění o mnoha letech ve světě metalu… Mustainovo vykoupení a návrat k hudbě dávají knize neobvyklý konec, protože s něčím takovým se v heavy metalu nesetkáte každý den. Je to dobře napsaná kniha a pro každého, kdo vyrůstal na thrash metalu, bude po všech stránkách přínosným čtením.

Přidat komentář

Gordonlord
03.03.2023 4 z 5

Dave Mustaine je zjev, který je mi hodně nesympatický jako člověk i jako zpěvák a hudba Megadeth mi vždycky přišla otravná i přesto, že jsem celoživotní, zapřísáhlý metalový fanoušek. Ale stejně jsem byl zvědavý, jaká bude jeho biografie.

Samozřejmě se kniha veze na vlně všech klišé o osmdesátkových rockových kapelách. Takže pořád je to o tom, jak někdo někde sehnal drogy, jak byli všichni celý den sjetí a když nebyli sjetí, tak hledali drogy a nebo se někde poflakovali, čuměli na MTV a randili a souložili. Kde se v tomhle všem stihl Dave naučit hrát na kytaru, složit všechny skladby a nazkoušet je s kapelou, je jedna velká nelogická neznámá, ale budiž. Jeho profil odpovídá všem ostatním zparchantělým "rock stars", kterým do klína spadl mamutí náklad talentu a všechno jim šlo ram bam bam, takže na hovadiny a užívání asi bylo prostoru dost.

Někdy bych uvítal ve smršti sexu a drog a historek i více reálného vhledu o fungování jeho života a všeho kolem. Ale musím s radostí uznat, že kniha je upřímná, vtipná, čtivá a zábavná. Jak mě Mustaine svoji hudbou otravuje, tak svým vypravěčským umem mě nesmírně bavil. Přečteno s chutí a rychle, jako když slupnete Heavy Metalovou malinu.

vencamf
10.04.2022 5 z 5

Překvapivě vynikající autobiografie, která Mustaina ukazuje v sympatickém světle. Rozhodně mu nechybí sebereflexe, což na této knize oceňuji nejvíce.


tomas6525
12.02.2021

No nevím, podle mě Mustaine touto knihou jen potvrdil, že je opravdu takový blb, jak se o něm léta traduje. Přibarvené feťácké historky vyznívají trapně, stejně jako jeho nalezení Ježíše spasitele :) Klasické vejpitkářské blábolení o napraveném hříšníkovi, prostě jedno velké klišé. Nebaví mě ani jeho neustálé předhazování, jak měl ve všech sporech vždy pravdu (čemuž nevěřím) ani jeho ego, kdy vidí Megadeth jako metalovou superhvězdu, která je větší než Slayer .. tak to ani omylem, haha:)) a jeho nikdy nekončící obsese Metallicou, kdy si myslí, že je jedním z nich, je taky docela trapas :) Ale napsaný je to čtivě,to zase jo.

Kubina
26.01.2021 4 z 5

Variace na "Strach a hnus v Las Vegas" a "Requiem za sen" na thrashmetalový způsob.

kleozpatra
21.09.2020 5 z 5

Naprosto úžasná kniha a úplně zbytečně jsem se bála, že přijdu o iluze. Megadeth nejsou sice většinou můj zdroj hudební horečky, ale bylo pár vln, kdy jsem je poslouchala víc, než co jiného. Teď, po delší pauze, jsem konečně musela prolomit tu ostudnou nulu v mojí (okresní) knihovně u této knihy. Smutné, že, zvlášť proto, že tohle je opravdu velmi svěží počtení, i když Dave píše o citlivých věcech, nějak má schopnost zpověď odlehčit a vyzní to až roztomile, hlavně, když si na konci odstavce nasype popel na hlavu a uzná svůj díl viny. Jeho drogové a alkoholické pasáže, které tak nějak k rockerovi patří, se mi ale nechce en bloc zbaštit, protože kdyby byl od rána do večera na šrot, tak jak by mohl vládnout na kytaru takovou virtuozitou nebo skládat písně a dělat spoustu dalších věcí, na které člověk musí být maximálně příčetný a soustředěný. Nehledě na to, že když jsem si čtení proložila rozhovory na youtube, tak i na vyložené útoky reagoval jako distingovaný inteligentní muž, k tomu ještě brutálně atraktivní :)). Obdivuju jeho odhodlanost, kdy už jako kluk velice rychle pochopil, že na hlavu mu nic samo nespadne a všeho se musí domoct sám. Nevím, jak vy, ale mě dostala ta upřímnost a čistota (tenhle výraz v souvislosti s metalem? hele, ale proč ne) s jakou to všechno sází na stůl. A co především, hrozně jsem s ním soucítila, co se té jeho bolesti ohledně vyhazovu z Metallicy týče. Sice jemu prošlo kapelou taky pěkných pár muzikantů, některé též sám vyhodil, jenže on byl zakladatel !!! Metallicy a ta křivda se knihou táhne jako červená nit a i když už si myslel, že je to za ním, tak se rána vždy v nečekaný moment otevřela, jedno, jak jsou Megadeth úspěšní a kolik prodali nosičů, vždycky druzí. Jasně, pomsta by byla nejsladší, kdyby to bylo obráceně, jenže druzí za Metallicou!!, o tom se může muzikantům zdát. Kdyby Lars někdy Daveovi zavolal a uznal jeho význam a poděkoval, mohl dojít klidu dřív a ne na to čekat celá léta, kdy se musel napřed poprat se závislostmi, pobyty v léčebnách, ustát fatální průser s rukou a nakonec se obrátit k víře, aby to všechno mohl hodit za hlavu a při kontaktu s Larsem a Jamesem už necítit vztek, ale naopak klid a radost, že ... že hudba. Konec knihy je doslova dojemný, kdy se smířil s Davem Ellefsonem, svým dlouholetým spoluhráčem a "bratrem", kdy vyzdvihne rodinu jako to nejdůležitější, kdy se všem, kterým za ta léta možná ublížil, omluvil a už netlačí na pilu, jen si to užívá a pořád ho překvapuje, když se potká s projevem fanouškovské oddanosti třeba někde na autogramiádě. Teď někdy vyšla další kniha, kde bude jistě i jeho nedávný boj s rakovinou krku a už se těším, že v další vlně na sebe zase někde narazíme. S tou knihou :). Ps: Metallica nebyla nikdy můj šálek.

martunka
02.04.2020 5 z 5

Rozhodně je to opravdu dobře napsaná autobiografie. Líbí se mi styl vyprávění. Za mě doporučuji.

Grepp
16.03.2019 4 z 5

Jedna z tých lepších hudobných autobiografií, naviac z prostredia L.A. 80-tych rokov (čo viac si želať). Po prečítaní tejto knihy vo vašich očiach asi trošku klesnú chlapci z kapely Metallica, ktorých tu Dave vo svojich spomienkach z ranej mladosti vykresľuje ako pomerne nesympatických ľudí. Naopak Dave u mňa viac menej zbieral body.

marvin00
27.01.2019 5 z 5

Dal bych víc * kdyby to šlo.
Jsem prostě jeho velkej fanda!

Nikusha
04.02.2017 4 z 5

Kniha protkaná heroinem, spousty jmen střídajících se členů kapely a naštvaného Mustaina. Já osobně jsem čekala jestli se vůbec ze závisloti dostane, jelikož mi chybělo pár posledních kapitol a stále to nevypadalo, že by k tomu mělo dojít. Je skvělé, že je kniha rozšířena o druhý epilog, který mě velice potěšil. Ale i tak pro mně Mustaine zůstal tím, za co jsem ho i přes nekompletní informace před přečtením knihy považovala. Každopádně není na škodu pro každého fandu i odpůrce dozvědět se zase něco víc jak už o Megadeth tak o Daveovi.

DavCnuk
03.05.2016 3 z 5

Naštvanej Mustaine kope kolem sebe a snaží se odůvodnit své životní prohry, nezdary a nakonec i úspěchy. Poutavé čtení o jeho životě avšak málo informací o vzniku hudby, kterou stvořil. Čili drogy, alkohol, drogy, sex, drogy a drogy. A léčebny. Dobře z toho vyplyne důvod, proč se sestavou Megadeth prostřídalo už více jak dvacet členů.

Rudykri
04.08.2015 3 z 5

Kromě popisu dětství a kytarových začátků, oceňuji hlavně Davův pohled na jeho působení v Metallice (nebo spíš jeho vyhazov). Vzestup a život Megadeth ve stínu Metalliky je také zajímavý, stejně jako trable s jednotlivými muzikanty, ale ten konec mi prostě do celého konceptu knihy nesedí.

arthera
30.06.2015 3 z 5

Tak za prvé, kniha to je zajímavá, jak pro obdivovatele Mustaina, tak pro ty, kteří ho vůbec nemusí. Je to jeden rockerský život, který vás provede skrz své dětství, přes první kapelu, život na tour a komplxní hudebnickou řeholi, která se neposkvrněným může zdát jako práce snů. Ve výsledku, je to jako každé jiné zaměstnání. Jednu dobu jsem si říkala, že kdybych si po každém slovní spojení "chlast, drogy a š*kání" dala panáka, jsem po dvou stránkách totálně namol. Což je velký nešvar téhle knihy, je to tak nějak dokola, až na poslední "polepšovací část". Nepomohla jí ani spoluúčast jakéhosi novináře, je napsaná fakt jednoduše, pro lidi, co běžně knihy nečtou. Škoda.

Sand
13.12.2014 4 z 5

výborný čtení. není to literární veledílo,ale zajímavej příběh a velká inspirace.
Dave Mustaine složil mrak výbornejch písniček, prodal miliony alb a stal se jedním z nejúspěšnějších hudebníků. I přesto, že posledních třicet let tráví střídavě opilej, zfetovanej nebo v léčebně.
Překonal všemožný zdravotní i jiný potíže a skládá a koncertuje úspěšně dál.
Všechno víceméně proto, že ho urazil vyhazov z Metallicy :)
Neskutečná vůle.