Mussolini –⁠ syn XX. století

Mussolini –⁠ syn XX. století https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450749/bmid_m-syn-xx-stoleti-VXc-450749.jpg 4 9 4

Nejdiskutovanější italský román posledních let – příběh Benita Mussoliniho. Podrobná kronika fašismu z pohledu samotného Mussoliniho a dalších protagonistů hnutí. Vedle toho jsou vůdce fašismu a některé historické osoby pojaty i jako literární postavy v kontextu svého soukromého života, mnohdy bouřlivých vztahů. Tato velkolepá společensko-politická freska zachycuje klíčové období italských dějin, léta 1919 až 1925, stav země po první světové válce, vznik nejprve fašistického hnutí, pak fašistické strany, její cestu k moci a ideové souboje s dalšími politickými stranami a proudy, především se socialisty. Popis historických událostí a momentů, které vedly k nastolení fašistické diktatury, odhaluje podíl dalších stran, hnutí i jednotlivců na jejím vzniku. Vyprávění je hojně prokládáno citáty a úryvky z dobového tisku, korespondencí protagonistů, úředních a policejních dokumentů. Román byl v Itálii přijat širokou čtenářskou veřejností i kritikou a vnímán jako zásadní podnět k podpoře antifašismu v zemi, se stejným ohlasem se setkal i ve světě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práh
Originální název:

M. Il figlio del secolo , 2018


více info...

Přidat komentář

hnatlubo
18.02.2024 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, měla trochu pomalejší rozjezd, ale časem mě zcela pohltila, okamžitě jsem začal číst druhý díl.

jure_rak
10.08.2023 4 z 5

Kniha je výborná, pokud jde o představení nástupu fašismu k moci. Myslím, že českého čtenáře překvapí míra násilí, resp. v podstatě skrytá občanská válka, která v Itálii probíhala. Přesně to, co o 14 let později začalo naplno ve Španělsku. Českého čtenáře to překvapí podle mne hlavně proto, že Mussoliniho pochod se vždycky v dějepise odbyl dvěma řádky ve stylu "nástup fašismu k moci po pochodu černých košil na Řím".
Babička (nar. 1914) mi často říkala, když jsem odsuzoval "komanče", že její otec, kdyby neumřel na tuberkulózu, určitě by se stal komunistou, takové měla vzpomínky na 30. léta na venkově a to žili na Hané, ale jako chuďasi. Když jsem knihu od Scuratiho četl, vzpomněl jsem si na ni, protože mi došlo, jak snadno se někdo mohl stát fašistou.
Nejhorší na tom je ten pocit být uprostřed mlýnského kamene. Násilí a šílenosti tlačené socialisty zblbnutými ruskou revolucí a na druhé straně násilí a šílenosti fašistů.
Jako humanista nemá člověk šanci přežít, leda se úplně schovat v ulitě nebo útect. Na to je i dobrý film - Než skončí válka - o španělském spisovateli Migueli de Uamonovi, kterého si chtějí španělští fašisté přivlastnit, ale stejně tak by se s ním rádi chlubili i levičáci, protože byl proti monarchii.
A on by "jen" chtěl, aby se lidi nezabíjeli.
Pokud jde české provedení, hrůza, strašně mi vadí formát, kniha se skoro nedá číst v technickém slova smyslu, pořád klouže z rukou, e-kniha není, vazba je zkrátka na efekt, aby si to někdo vystavil, ale ne na čtení, nevím proč nezmenšili písmo a formát, klidně i paperback.


Ozzy86
09.04.2021 4 z 5

Románová kronika popisující vzestup italského fašismu. Demokraté udělali smlouvu s ďáblem, když tolerovali fašistické násilí proti socialistům a pro vzájemné půtky je nebyli schopni včas zastavit. Stačil rozhodnější král či schopnější předseda vlády v době Pochodu na Řím a dějiny se mohli odvíjet úplně jiným směrem.

Dunkelhell
25.03.2021 4 z 5

Mussolini zůstává pro širší veřejnost často ve stínu svého "slavnějšího nacistického bratra," i přesto, že Mussolini má před Hitlerem dost velký časový náskok. O to větší důvod, přečíst si o dějinách italského fašismu kvalitní románový životopis psaný zajímavým reportážním stylem. Knížka popisuje šílenou situaci v Itálii po první světové válce a vysvětluje "jak to vlastně celé vzniklo."

Štítky knihy

fašismus italská literatura životopisné, biografické romány Itálie Benito Mussolini, 1883-1945

Autorovy další knížky

Antonio Scurati
italská, 1969
2020  87%Mussolini –⁠ syn XX. století
2021  90%Mussolini. Muž prozřetelnosti

Kniha Mussolini –⁠ syn XX. století je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce9x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x