Mušketýr: Život a doba hraběte d'Artagnan

Mušketýr: Život a doba hraběte d'Artagnan https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107719/bmid_musketyr-zivot-a-doba-hrabete-d-art-SUD-107719.jpg 5 9 3

Zkušený popularizátor historie se opět vrací do 17. století ve Francii. Tentokrát (nikoliv poprvé) se rozhodl sledovat život slavného mušketýra d'Artagnana, známého z románů A. Dumase. Literární postava měla reálný základ v osobě Charlese Batz-Castelmora d'Artagnan. Tento mušketýr udělal skvělou kariéru, stal se velitelem královských mušketýrů a oblíbencem krále Ludvíka XIV., který mu svěřoval i delikátní a důležité úkoly. Tento oblíbený velitel zahynul r. 1673 při králově tažení do Flander a obléhání Maastrichtu. Kromě osudu d'Artagnana autor popisuje politický vývoj a vojenské střety ve Francii během 17. století (boje s protestanty, s Frondou atd.). Plasticky jsou vykresleny postavy králů, kardinálů i dalších významných osobností té doby.... celý text

Přidat komentář

Hor89
24.05.2023 4 z 5

Velice dobrý životopis hraběte d'Artagnan (druhá polovina knihy), respektive jeho doby (první polovina). Kniha se velice dobře čte, ale černobílé obrazy/mapy v textu jsou často zbytečně malé anebo moc tmavé - ty důležitější měly být v barevné příloze. A je škoda, že se autor v přílohách knihy více nezabýval dějinami mušketýrů po d'Artagnanově smrti.

Igor1311
08.07.2020 5 z 5

Úplne súhlasím s predchádzajúcim komentárom, že sa jedná o naprosto vynikajúce dielo, ktoré nám objasňuje nielen život jednej z najznámejších literárnych postáv, ale aj dobu a celkové reálie sedemnásteho storočia. Veľmi čítavým spôsob opisuje životy dvoch kráľov Ľudovítov, dvoch kardinálov, ministrov a mnoho ďalších významných postáv. V istých aspektoch mi Mušketýr príde zaujímavejší ako Kovaříkove knihy o Napoleonovi, ktoré sú proste skvelé.


Richie1
17.08.2018 5 z 5

Vynikající! Velice čtivé a přehledné zpracování nejen osudů hraběte d´Artagnana, ale celé mušketýrské jednotky za panování králů Ludvíka XIII. a jeho syna Ludvíka XIV. Kovařík opět prokazuje výborné znalosti zpracované tématiky a s bravurou sobě vlastní popisuje jak válečné úspěchy mušketýrů, tak jejich život v době míru, kdy představovali tu nejbližší jednotku krále Francie.

Samotný život hraběte d´Artagnana byl nesmírně zajímavý. Žil v dobách, kdy se ve Francii nebo v okolních zemích téměř neustále válčilo, takže se jeho rytířské srdce a válečnická povaha mohla naplno projevit - zároveň byl neochvějně věrný svému králi, a tak mu byly svěřovány i různé diplomatické či tajné mise, kde rovněž projevoval svou odvahu i rytířskost.
Z knihy: "Ze vzpomínek současníků i archivních listin jednoznačně vyplývá, že rytíř d´Artagnan byl mužem přívětivým a přímým, šlechetným, dobrým i diskrétním, věrným přátelům i vlastní cti jak vojácké, tak i šlechtické. Dbal na své postavení, úřad i důstojnost a ve chvílích, kdy dospěl k názoru, že mu neprokazují dostatečnou úctu, dokázal být velmi nesmlouvavý. Možná podléhal ješitnosti, nikdy se ale nechoval malicherně a respekt si vynucoval jen v případech, kdy šlo o službu králi, ne o jeho vlastní ego."
Kovaříkova kniha mě nadchla - už se těším na další čtení o historii v jeho podání. 95%