Musím jít dál

Musím jít dál https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10091/bmid_musim-jit-dal-8ht-10091.jpg 5 38 9

4 404 268 kroků P. Františka Lízny za svatým Jakubem. Kniha je autentickým souhrnem deníkových záznamů známého českého jezuity, který se věnuje zejména péči o lidi na okraji společnosti (vězňové, Romové, bezdomovci). Teologicko-filozofickými rozbory nezatížený text vypovídá nejen o pouti, kterou 62letý František Lízna absolvoval v dubnu srpnu 2004, ale hlavně o jeho vidění světa. V knize nechybějí situace, v nichž se tento kněz při zápasu sama se sebou dostává do situace těch, o které se většinu svého života staral a na které formou „modlitebního losování“ nezapomíná ani při této cestě. Prostý neliterární styl autora, s kterým koresponduje i výtvarný doprovod knihy, umožňuje snadnou orientaci v textu i člověku, který se nepohybuje v církevním prostředí. Deník je doplněn řadou cenných dokumentů – fotografií, kopií původního deníku, poutnickou knížkou, dopisem Václavu Havlovi, pozdravem od současného prezidenta Václava Klause. Ukázky textu vycházely v časopise Akord.... celý text

Přidat komentář

Marcela52
28.08.2023 5 z 5

Při čtení této zajímavé knihy mě napadlo to známé, že cesta je cíl. Putování šedesátiletého kněze, který vystřídal řadu manuálních zaměstnání, byl čtyřikrát vězněn z politických důvodů a byl také signatářem Charty 77, je velmi silnou výpovědí věřícího člověka o smyslu života. Vydat se v 62 letech na 3000 km dlouhou pouť chce nejen velké odhodlání, ale především velkou fyzickou výdrž i sebezapření.
Tuto cestu do španělské Compostely absolvuje v poslední době hodně lidí a stává se z ní tak trochu módní záležitost. Ale v tomto případě jde především o hledání a nalézání toho, co má v životě smysl. V úvodním rozhovoru je řečeno to podstatné: Nenajdeš cestu, pocestný, ty sám ji tvoříš, když jdeš. Rozhodně doporučuji k přečtení všem, kdo mají rádi výzvy a rádi se vydávají na cesty, ať už po vlastních nohou, nebo jen symbolicky prostřednictvím zajímavého příběhu...

Dobraadresa
11.09.2022 5 z 5

Je neuvěřitelné, jak prostý popis putování den za dnem dokáže uklidnit rozbouřenou duši a třeba i strach, smutek nebo bolest. Jak potom musí působit skutečná cesta.


vercas945
12.04.2022 5 z 5

Babička mně několik let kupovala jako dárky knihy z katolických vydavatelství... A tato byla před patnácti lety jedna z nich a asi jediná, která mě zaujala a průběžně si v ní celé ty roky listuji, případně ji čtu znovu. První kniha, s tématem pěšího putování. Od té doby jsem jich přečetla už dost, ale sama jsem pořád nikam nevyrazila, ale věřím, že to přijde :-)
Knihu rozhodně doporučuji, velmi dobře popisuje pouť do Compostely, jak po praktické stránce, tak samotný příběh p. Lízny. Musíte samozřejmě počítat s tím, že autor byl kněz a jezuita, a proto se zaměřuje třeba i na to, jak jsou v které části jeho poutě udržované a otevřené kostely apod., ale myslím, že to k němu zkrátka patří.

Netopyr07
03.05.2020 5 z 5

Paráda! Čtivě psaný deník poutníka, popis krajiny, setkávání s lidmi, svěřování problémů na cestě... vše bez příkras, spontánně. Při tom všem je jasné, že každá pouť stojí za to. "Musím jít dál" je mé současné rozpoložení :-)

Jana512
20.05.2019 5 z 5

Díky vzorně vedenému deníku mě autor vtáhl do dění poutníka a tak děkuji za jeho postřehy, jeho otcovský přístup k lidem, s nimiž se potkával, ale i za to, že každý den obtíže poutníka a modlitby věnoval za konkrétního člověka.

Niraj
14.01.2019 5 z 5

Nádherná knížka - cestopis - deník. Až jsem si ji nakonec musel pořídit, místo té zprvu vypůjčené knihovní. Mně právě velmi seděl ten strohý jazyk, jednoduché věty ... vše přesně korespondující s jeho povoláním kněze a skromného člověka. Obdivuji tu preciznost v záznamech a je mi to blízké.
No a mimo jiné, tím že se na cestu do Santiaga též chystám, tak mi knížka byla velkou inspirací a dala mi spoustu cenných rad na cestu.
Díky a můj obdiv.

Jo, a též existuje audiokniha, ale velmi velmi zkrácená, obsahující jen některé kapitoly z tého knihy. Čte ji pan Oldřich Kaiser a je to též zážitek.

Corly
16.02.2017 4 z 5

Moje vzpomínka na cesty vlakem, které s Františkem tak krásně utekly...
Právě proto, že to psáno obyčejným člověkem a deníkovými zápisky, to má to kouzlo..:-)
Plus dávám i vlastním obrázkům.

Gaara1
30.06.2015 4 z 5

František Lizna nám vypráví ve strohých zápiscích svou pouť do Španělska. Na cestě potkává různorodou směsici lidí, někteří se mu zapíší do paměti i do srdce. Popisuje ráz krajiny, kulturu, své obavy, úzkosti, ale i radosti z putování... 4 hvězdy.

Mijagi
10.04.2015 4 z 5

Zpočátku jsem měl problém se strohou deníkovou formou, ale i z ní nakonec vystoupila prastará pouť do Santiaga de Compostella v pestrém obraze. Důkaz toho, že ne vždy je k přenesení zážitku třeba vybroušeného slohu. O cestě do Španělska toho bylo napsáno mnoho, ale už jen kvůli zajímavé osobnosti pátera Františka Lízny se vyplatí začíst znovu.