Spánek

Spánek https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216084/bmid_spanek-nMY-216084.jpg 4 1317 316

Murakami/Menschik série

1. díl >

„Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát,“ tak začíná povídka Harukiho Murakamiho, jejíž protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru. Ve světě, který je naprosto odlišný od našeho, prozkoumává svou rodinu, sama sebe, i význam života a smrti. Ilustrační doprovod ke knize vytvořila známá německá grafička Kat Menschik.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: ekniha , Odeon
Originální název:

眠り Nemuri , 1990


více info...

Přidat komentář

666Jitka
11.04.2024 4 z 5

Stereotypní a nudný život hlavní hrdinky, je z příběhu cítit ve všech směrech. Její nenaplněná podstata, frustrace a postupné upadání do močálu všednosti, ze kterého se nelze jen tak vyprostit, je jedním z vícero témat této novely. Už jenom fakt, že svého potomka nazývá dítě a dlouho ani nevíme jestli je to kluk nebo holka, natož abychom znali jeho jméno, je podivně nepřirozený. Není divu, že její nespavost jí přináší v jistém smyslu svobodu, energii a pocit, že opravdu žije a není pohřbená ve svém vlastním jednotvárném ubíjejícím životě. Knihu doplňují krásné ilustrace.

puczmeloun
29.03.2024 2 z 5

Pořád jsem čekal, co z toho vyjde a ono nic... Ano, není to špatně napsané, jako čtenářská jednohubka na chvíli potěší, ilustrace určitě mají něco do sebe a atmosféra zajímavá, ale těšil jsem se po tom všem alespoň na něco. Což jsem nedostal...


Vatram
12.02.2024 5 z 5

Další autorova útlá knížka, jako „Podivná knihovna". Za mě spokojenost a opět ty nádherné ilustrace jako bonus.

Pentlička
01.02.2024

"Cože?" říkám si na konci a marně hledám pokračování.
Nevím, jestli toto je ten správný Murakami, budu si muset přečíst něco dalšího.

Marti1212
26.01.2024 5 z 5

Wow, takový život by byl můj sen.

Andrea81
03.01.2024 4 z 5

Murakami.
Musím uvažovat. V klidu. Pomalu. Uvažovat. Něco je špatně.
Něco je špatně...
Prostě Murakami :-)

knihomolka27
28.11.2023 5 z 5

Opět jedna z těch výjimečných knih, které budou u každého čtenáře vzbuzovat jiné pocity a ta hodnotící škála se tím pádem může pohybovat od odpadu až po plný počet hvězdiček jako v mém případě.

Já mám tyto knihy ráda a vždycky když se ke mně taková kniha dostane, tak se jí snažím pochopit a rozkličkovat autorův záměr...a zatím se mi nestalo, že bych těmto ,, zvláštním" knihám nepodlehla, jelikož každá je výjimečná svým vlastním způsobem.

Spánek je kniha, která ve mně určitě něco zanechala a sedla mi. Je na tom znát, že autor vyhrál nebo byl nominován na cenu Kafky. Odosobněný příběh ženy, která je chycena ve stereotypu všedního života ženy a matky v domácnosti v neustále se opakujících dnech, které jsou doslova jeden jako druhý. Ale to by byla jen jedna strana mince , a jen velmi omezující pohled na to co tato kniha nabízí. Mimo jiné tu najdete téma osobního času a svobody, žití života skrz knihy, který je nám knihomolům dost známý a mnoho jiných motivů se kterými se dokážeme ztotožnit. Bylo tam velké množství zajímavých myšlenek, o kterých mě autor donutil přemýšlet.

Radimka
30.09.2023 4 z 5

Asi z Murakamiho nebudu tak odvařená jako plno ostatních. Knížka je hodně surealistická, to vlastně nemusím, ale tady to bylo dost zajímavý. Otevřený konec trochu zamrzel. Krásná grafika knihy.

Yrden
14.08.2023 5 z 5

Nejlepší Murakami
Vhodná pro ty, kteří chtějí začít s Murakamim (japonskou literaturou).

Bettybook
06.07.2023 2 z 5

Tohle mi bohužel nesedlo... Doufám, že jeho romány jsou o dost lepší, než tyto ilustrované povídky.

KnihoSny
28.06.2023 3 z 5

Murakami mě asi moc neoslovil neřikam že píše zle jen mě nesedl..

Tereza226
12.06.2023 4 z 5

spánek jsem si impulzivně půjčila v knihovně díky jeho krátkosti a naprosto báječným ilustracím. úplně poprvé jsem četla murakamiho v češtině (dřív jsem ho znala jen z anglických překladů), takže to pro mě bylo něco nového, ale spánek jsem si celkově vlastně moc užila. líbil se mi odklon od typických murakamiho hlavních hrdinů, tentokrát se děj odehrával z pohledu ženy v domácnosti, která je doslova tak unavená ze svého života, že nemůže spát.

Hanncha
09.05.2023 5 z 5

Druhá (krátká) kniha, kterou jsem od Murakamiho přečetla. Předtím jsem četla jen podivnou knihovnu.
Murakamiho styl psaní se mi líbí. Líbí se mi jak mě jeho příběhy naprosto pohltí i když jsou takhle krátké. Líbí se mi jak bravurně pracuje se strachem.
Velmi zajímavý příběh a krásné ilustrace.
Ty jeho dvě povídky mě rozhodně navndaily na to, si od něj přečíst něco dělšího.

Jana512
26.04.2023 5 z 5

Je to moje první kniha tohoto autora, japonského původu. Moc dobře se četla, takže jsem ji přečetla během několika hodin. Nespavost - a co s ní? Jistě bych asi nejspíš sáhla po knize, pokud bych dlouho nemohla spát. - Tato žena je však vdaná žena, která má muže a dítě, má pro koho žít a na koho myslet, o koho se starat. Tím, že řešila vše sama, se vzdalovala svému muži a nakonec to moc slavně nedopadlo. Otevřený konec nám to nepoví, ale můžeme si domyslet zděšení jejího manžela, když ráno ženu nenašel doma... Ale věřím, že se vše vyjasnilo a jejich vztah se upevnil.

alishek
02.04.2023 3 z 5

Zvláštní kniha, ke které jsem se dostala přes čtenářský kroužek, sama bych si ji nevybrala. Zajímavé zamyšlení nad konceptem stereotypu.

sidonka
01.04.2023 3 z 5

Zajímavé čtení před spaním o nespaní a strašném stereotypu každého dne, takový život by mě taky asi přivedl k nespavosti, závěr knihy nečekaný

ArkAngel
28.03.2023 3 z 5

Zatímco se většinou Murakami zabývá osamělými muži, v novele Spánek si vzal na starost ženskou protagonistku,, která bojuje se samou podstatou spánku. Nespavost a dělání činností mimo spaní jsou tak u ní na denním pořádku a můžeme říct, že tak objevuje naprosto odlišný svět. Závěr mi nepřišel tolik silný nebo vypointovaný jako u jeho delších románů, ale pořád šlo o slušný příběh, který neurazí a zpracovává tak trochu problematiku, o níž se moc nemluví.

Monni
14.02.2023 3 z 5

Moje první kniha od Murakamiho. Kraťoučký příběh, který byl o stereotypu a v podstatě skoro o ničem. Ovšem ilustrace jsou opravdu krásné. Já to měla jako čtení do vany.

TessieB
11.02.2023 4 z 5

Od Murakamiho jsem zatím četla jen jeho dvě krátké novely Spánek a Podivná knihovna. Obě jsou vlastně "o ničem", ale zároveň se mi styl psaní líbil. Plus tedy krásné ilustrace, já jsem byla docela spokojená. Ale souhlasím, že ten konec mi k tomu moc neseděl.

Cojekomupotom
30.01.2023 1 z 5

Dostal jsem coby *lákadlo* od kamaráda, jenž byl z Murakamiho nadšený, jenže se to minulo účinkem. Nijak zvlášť mi nevadí knihy *o ničem*, tedy knihy, kde se nic zvláštního neděje a řeší se jen psychologie postav, ale tohle mi přišlo fakt o ničem. Jestli je to jakési konceptuální umění, jehož cílem je uspávat, tak oukej. Teď si budu muset v budoucnu přečíst další knihu od Murakamiho, abych věděl, jestli chyba byla na mé straně, Nebo... Takže se to tomu panchartovi vlastně povedlo