Čarovná zima

Čarovná zima https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26058/bmid_carovna-zima-rph-26058.jpg 5 248 28

Mumini / Muminovci série

< 6. díl >

Jedna z pohádkových knížek švédského seriálu o skřítcích muminech líčí příhody malého mumina, který jako první skřítek svého rodu pronikne v zimě na povrch země a dočká se tu po mnoha dramatických zážitcích šťastně nového jara...

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Trollvinter , 1957


více info...

ydnac
ydnac
03.01.2022 3 z 5

Roztomilá knížečka pro děti :-)
Vrátila jsem se do dětství a představovala si, jak mi z ní maminka možná někdy četla, protože to si nepamatuji.
Malý mumínek se probudil dřív ze zimního spánku a venku našel SNÍH :-) a další zvířátka.
Je první z jejich rodiny, kdo prožil celý rok a tak má na jaře mamince co vyprávět :-)

Hanys_
Hanys_
10.11.2021 4 z 5

První knižní setkání s mumínky. Nazval bych to melancholické pohlazení. Fakt jsem se těšil vždycky na večer, až ten příběh budu zase dětem číst.


Jizi
Jizi
15.03.2021 4 z 5

Muminci budou mít v mém srdci vždycky zvláštní místo.
Teď, když je po víc než čtvrtstoletí od prvního setkání čtu svým dětem, nacházím v nich úplně jiné příběhy, než kdysi. Obrázky jsou pořád stejně kouzelné a muminka bych pořád chtěla mít doma (dobře, klidně celou rodinku, aby mu nebylo smutno), ale místo pohádkového světa teď v knihách paní Tove nacházím svíravou atmosféru a hluboká životní moudra.
Čarodejnou zimu můžeme číst jako příběh o tom, kterak Muminek jako první mumin v historii muminů zažije zimu, setká se s novými i starými přáteli a zažije různá dobrodružství.
Ale můžete ji taky číst jako podobenství o osamění, o krutosti okolního světa a lidí v něm, o tom, že kolem sebe vždycky budete mít nějakou Malou Miu, kterou sice budete mít rádi a ona vás svým způsobem bude mít taky ráda, ale nikdy, nikdy nedá přednost vám před sebou. Že je možné žít v davu a být zoufale osamělý. Že je potřeba poslouchat a vnímat, protože jinak za to můžete zaplatit životem - a že je pak fuk, jak krásní jste byli, ani vám se smrt nevyhne. Že jsou lidé, kterým nikdy nemusíte porozumět a s nimiž nikdy nenajdete společný jazyk, i když se budete snažit. Že některé Velké Pravdy na první pohled (anebo poslech) strašlivě bolí, ale časem zjistíte, že tak to prostě je, tak to prostě chodí, ať se vám to líbí nebo ne (ne, nelíbí se vám to a nikdy se vám to líbit nebude, pokud se z vás tedy nestanou zhrublí, sebestřední cynikové). Že jsou na světě lidé, kterých je všude plno a zároveň si všichni přejí, aby pokud možno nebyli nikde. A že nakonec přijde po každé zimě jaro a že bychom se všichni měli snažit, abychom byli aspoň trošičku jako Muminkova maminka. Svět by pak byl totiž mnohem hezčí místo. 

vampyrcik
vampyrcik
24.11.2020 5 z 5

Muminky miluju od dětství. Úplně mě to připravilo na zimu a hodilo do zimní pohody. Krásný příběh se seversky depresivními prvky. Navíc se u toho našemu muminkovi skvěle usínalo. :-D

temna.vila
temna.vila
27.10.2020 3 z 5

Příjemná atmosféra a krásný příběh.

Olia
Olia
06.01.2020 5 z 5

miluju ji od dětství i s těmi něžnými kresbami..

pavlinka0250
pavlinka0250
30.08.2019 5 z 5

Moc milá knížka, mám jí stále doma ještě z dětských let. :-))))

parxel
parxel
20.11.2018 5 z 5

Sněhové dobrodružství plné muminků a jiných tajemných bytostí. Mého syna to zkrátka moc a moc baví. Co víc si jako rodič mohou přát. :-)

Anie.M
Anie.M
09.11.2018 5 z 5

Mumínci jsou pro mě velká nostaglie. ráda vzpomínám jak na čtení příběhů, tak na sobotní rána u televize. nicméně jsem si řekla, že si jí zkusím přečíst v angličtině a hned na začátku mě břinknul do očí překlad Moomintroll, to se s roztomilým jménem Mumínek nedá srovnat, čeština je prostě čeština.

Lujza031
Lujza031
10.09.2018 5 z 5

Krásná knížka, dostala ji kdysi sestra jako jednu z cen ve výtvarné soutěži. Četla jsem jako dítě a i po 15 letech, kdy jsem ji opět objevila a znova si ji přečetla jako dospělá, tak jsem zjistila, že se mi líbí stále stejně. Je super, když zjistíte, že se vám knížka líbí, tak jako když jste dítě. Miluji zimní a sychravé povídky, romány a pohádky. Je to nejlepší večerní čtení v studené zimě, když jste v teplé posteli. Navíc jsem měla strašnou chuť na tu rybí polévku:-)

Hilda_
Hilda_
24.03.2018 5 z 5

Na příbězích o muminech mě nejvíc fascinuje jistá jinakost. V jiných příbězích by čtenář trnul hrůzou, co maminka řekne na ten nepořádek a prázdnou spíž. Toho se ale u muminů nemusíme obávat. Ač se v knihách Tove J. neobjevují žádné zvraty a velké napětí, úžasná atmosféra a ona jinakost i tak čtenáře okouzlí.

SPOILER
Několik citátů z knihy, které jsou typicky muminní:

"Copak máš rozum?" řekla malá Mia "Ne, to nemám" odpověděla veverka.

Kvůli svému chvostu si nemohla vzpomenout, na kterém stromě bydlí, proč je vlastně venku a co hledá.

"To je tatínkův koupací pavilónek," řekl muminek. Tiki se na něho vážně podívala. "Možná máš pravdu a možná ne," řekla. "V létě byl majetkem jednoho tatínka, ale v zimě patří mně, Tiki."

Snad za jarních bouří vyplaví moře na souš nové dříví a nové pohovky.

"Máte velmi štětinaté obočí," pokračoval muminek zdvořile.

"Té noci přestěhoval muminkův předek v celém domě nábytek. ... a převěsil všechny obrazy. Ty, které se mu líbily nejmíň, dal vzhůru nohama.

Jeden bambul prý v zoufalství snědl svou sbírku chroustů, ale byly to asi jen povídačky. Spíš by snědl sbírku svého kolegy.

Pajina68
Pajina68
04.05.2017 5 z 5

Tuhle knihu jsem kdysi dostala pod stromeček a do muminků jsem se okamžitě zamilovala. Krásná dětská knížka.

MOu598
MOu598
28.04.2017 5 z 5

Miluji Mumínky - více v komentáři u autorky.
RAdost, starost, zadumanost.
Citát:
"Pomůže to veverce, když budu smutná?"

MorriconeTheGod
MorriconeTheGod
17.04.2017 5 z 5

Díl prodchnutý nádhernou melancholií (tedy ještě víc než ostatní, snad kromě Pozdě v listopadu). Vše se nalézá v tichu, celý svět spí - a jen mumínek a pár zvláštních bytostí jej bdící mohou sledovat, jak tiše oddechuje. Úchvatné.

misssicccka
misssicccka
04.02.2017 3 z 5

Ja jsem na vazkach, rada bych dala pet hvezdicek, ale tak nejak mam pocit, ze to mohlo byt dotazene, nektere postavy se tam jen mihly, ale asi jen Muminek vi, o co slo, rozhodne ne ctenar. A take jsem si nejak omylem myslela, ze je to prvni kniha o Muminech a byla jsem dost zmatena, ze neni nic vysvetleno. To je ale muj lapsus a neovlivnuje hodnoceni. Az si projdu Muminky od zacatku a tuto knihu s dcerkou znova, tak hvezdicky prehodnotim.

Devil-Ivet
Devil-Ivet
28.07.2016 5 z 5

Příběhy o skřítcích muminech nikdy nezklamou. Jsou veselé, zábavné, plné života a dobrodružství. Ovšem Čarovná zima byla pro mě nejzábavnější a číst o muminkovi, jak se učí lyžovat či jak poznává zimu a sníh vůbec… Kouzelné :)

Lucopatka
Lucopatka
30.06.2016 3 z 5

Kreslení mumínci jsou boží. Knížka už mě ale tolik nebaví. Asi tak nějak málo akční nebo co...zůstávám u animáku :)

wooloong
wooloong
22.03.2015 5 z 5

Moji první mumínci. Dostala jsem je jako dítě v Vánocům. Ty ostatní jsem už kupovala o mnoho let později já pro svou dceru. Tehdy mě Mumínci moc nezaujali, ale když jsem je četla Aničce, bylo to hned o několik levelů výš.

Bonda
Bonda
11.02.2015 5 z 5

Zajímají mě interakce mezi melancholickým a ustaraným Muminkem a temperamentní malou Miou. Mia umí žít, je akční a nezávislá, neobvyklé situace jí vyhovují a žije dobrodružstvím. Jak sama říká, nezná smutek - je buď veselá nebo vzteklá. Muminek se během zimy trápí v cizím světě a Mia mu to rozhodně nehodlá ulehčovat sentimentálním vzpomínáním na lepší časy. Kdykoli po ní Muminek něco chce, je odmítnut. Scéna záchrany v závěru je ze strany Mii krutá (opět: Muminek trpí, Mia se baví), na dětskou knížku neobvykle. A přece není Mia vykreslená jako záporná postava; je okouzlující a má jiskru. Stejně tak si ufňukaný Muminek přes určitou nelichotivost své role zřetelně zachovává důstojnost.

bibi.r
bibi.r
26.01.2014 3 z 5

Moje první seznámení s Mumínky.
Příběh je moc krásný, takový něžný a snový a rozhodně velmi zajímavý. Příběh je plný různých kouzelných a tajemných tvorečků s ještě kouzelnějšími a tajemnějšími jmény i vlastnostmi. Ale...
Ale skoro pokaždké, když už se tam začne něco opravdu dobrodružného dít, tak to nějak vyšumí a ztratí se to. A když se v příběhu objeví někdo nový, tak ho vlastně pozorujeme jen z dálky. Nejdeme k němu blíž a neseznámíme se s ním, neprožijeme s ním žádné dobrodružství. A to je škoda, protože to má obrovský potenciál rozvíjet se dál.