Neviditelné dítě a jiné příběhy

Neviditelné dítě a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11223/bmid_neviditelne-dite-a-jine-pribehy-3wh-11223.png 5 82 4

Mumini / Muminovci série

< 7. díl >

Příběhy ze světa mumínků, postavy v příbězích jsou Šňupálek, Čenich, Tiki, Muminí rodina a další.

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Det osynliga barnet och andra berattelser , 1962


více info...

Přidat komentář

MoonR
03.06.2023 5 z 5

Vynachádzavo, vynaliezavo, osviežujúco (cez príbeh iných bytostí ako ľudí) ukázané isté nevysvetliteľné "javy" života, ktoré sa "obyčajnými" frázami a slovami len veľmi ťažko vysvetľujú niekomu inému, pretože akoby sa nenormálne stalo natoľko bežným až to znormálnelo, a už sa tomu nikto nečuduje, hoci by sa mal. Akonáhle nie sú charaktery ľuďmi, veci sú odrazu jasnejšie (v opačnom prípade majú tendenciu skĺznuť do klišé). Najviac sa mi páčil príbeh o ironii a pripodobenie, že ak je človek (bytosť) terčom neustálej neutíchajúcej irónie, zmizne - v rozprávke naozaj, v skutočnosti vnutorne, symbolicky.. prečo, a ako sa "uzdraviť", to už je na čitateľovi.. no hovorí to za všetko.

Hilda_
12.12.2018 5 z 5

Takhle před Vánoci mě poslední příběh úplně dostal.

SPOILER

"Už je jaro?" zabručel muminek. "Jaro?" řekl Bambul popuzeně. "Jsou Vánoce, chápeš, Vánoce! A já nemám nic obstaráno, nic zařízeno a navíc mě ještě pošlou, abych vás vyhrabal. A všichni pobíhají jako blázni, nic není hotové..."
A pak bambul zase hřmotně odešel. "Maminko, probuď se," ozval se muminek zděšeně. "Něco strašného se stalo. Říkají tomu Vánoce."
"Co to má znamenat?" odpověděla maminka a vystrčila čenich. "Já vlastně ani nevím. Ale nic není zařízeno, někdo se ztratil a všichni pobíhají jako blázni. Asi další potopa."

Další typicky muminí úryvky z knihy, které pohladí.:

Dnešní večer byl jako stvořený pro písničku, pomyslel si Šňupálek. Pro novou písničku složenou z jednoho dílu očekávání, ze dvou dílů jarní trudnomyslnosti a ostatní bude jenom bezuzdné veselé, že můžu cestovat, být samotný a spokojený sám se sebou.

"Když budeš pokračovat, stane se z tebe brzy dospělý, řekl pimek. "Budeš jako tatínek a maminka, a to ti patří. Budeš vidět a slyšet všedním způsobem.

"Domů už se sotva vrátíš. tvé kosti zbělají v prérii, tatínek a maminka vypláčou tolik slz, že se v nich utopí, a ze všeho nezbude nic, ale docela nic, a nad tím pak budou výt hyeny."


MOu598
28.04.2017 5 z 5

Miluji Mumínky - víc o tom v komentáři u autorky.
Povídání o Mumíncích a dalších obyvatelích jejich údolí:
Jarní písnička
Strašlivý příběh
O fififjonce, která věřila na katastrofy
Příběh o posledním drakovi na světě
O bambulovi, který měl rád ticho
Neviditelné dítě
Tajemství hatifnatů
Bobík
Vánoční stromeček

Vtipné, veselé i smutné, poučné. Půvabné.
Citát:
"Dohodli se, že si jeden o druhého nikdy nebude dělat starosti. Tím způsobem si vzájemně zajistili klidné svědomí a co největší míru svobody."
"Čím míň měla majetku, tím lehčí měla hlavu."

jarki
11.07.2016 5 z 5

Jako dítě jsem byla doslova zamilovaná do mumínků, do dneška mě neomrzeli. Několikrát jsem jí četla. A filmové zpracování jsem hltala, i dnes se ráda podívám.