Mukumú

Mukumú https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441632/bmid_mukumu-vJf-441632.jpg 3 13 3

Na ostrůvku bydlí jediná rodina: máma, táta a dcerka. Jejich život se odehrává v koloběhu každodenních rituálů a činností. A protože tu nejsou jiné děti, musí se holčička o zábavu postarat sama. S dětskou hravostí a fantazií si hledá kamarády mezi živými i neživými tvory, ať už je to krab, černý pták nebo panáček Šámula nakreslený do písku. I malé příhody se pro ni stávají událostmi: skok ze skály do moře, dojení a vyvádění krav na pastvu, lov – táta uloví rybu, dcerka kraba, dravec kočku… Celobarevná obrázková kniha s ilustracemi Pavly Baštanové a textem Lucie Šavlíkové má předchůdce v animovaném filmu, kterým Pavla ukončila studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Inspirací se jí stal pracovní pobyt na farmě na norském ostrově. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.... celý text

Přidat komentář

TerJac
14.10.2021 2 z 5

Je sice pěkné, že v televizní podobě je toto dílo oceňováno, ale co se hodnoty textu týče, naprosto o ničem. V televizi jsem zatím nezahlédla, a budiž, pokud to někdo posuzuje z grafické stránky, jak je libo. Ale vznik knihy byl dle mého názoru absolutně zbytečný počin.

Covenant
22.09.2021 1 z 5

(SPOILER) A tohle bylo jako co? Možná kdyby šlo o první díl k nějaké sérii, tak bych to možná s přimhouřenýma očima vzal. Ale takhle ne. Beru to samozřejmě jako knihu pro děti. Takže když jsem to dceři četl, a na konci ohodnotila knihu, jako nudnou, divnou blbost, nebyl jsem v tom sám. Kniha se zvláštním způsobem uváděla, přes zachmuřené a podivínské rodiče a pak najednou skončila, v podstatě bez nějaké pointy. Kdybych přeháněl, v podstatě jsem si z toho odnesl, že dívka je sama, hrabe jí a vymýšlí si imaginární kamarády. Otec se s matkou nebaví a pokouší se páchat sebevraždu z útesu. Bohužel mu to nějak nevychází a žena je akorát naštvaná, že když se vrátí domů, je z něj na zemi, všude mokro. Tak se sebere a jde raději za jinými krávami. Dcera je smířená s tím, že se z ostrova nikdy nedostane, bude dělat stejně podivně nudné věci, jako otec s matkou a přesvědčí sama sebe, že je to to nejlepší, co jí v životě čeká. Zazvonil konec a pohádky je... nebo není konec. No a kdybych byl intelektuálně založený se vztahem k přírodě, tak v příběhu samozřejmě naleznu skryté a hluboké poselství. Mukumú!


NinaZPohádky
17.03.2021 2 z 5

Knížka je velice kvalitní po grafické stránce, ale obsah za mě žádný. I velmi málo textu se dá napsat poutavě, obzvlášť když jde o knihu pro malé děti. Vzhledem k tomu jakou popularitu kniha má a jaký potenciál samotný příběh, kniha pro mě byla zklamáním.