Můj život

Můj život https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175773/muj-zivot-175773.gif 5 15 4

Memoáry světově proslulého literárního kritika. Marcel Reich-Ranicki, hodně obdivovaný a hodně haněný, je tak známou a populární, tak vlivnou a nakonec i tak spornou osobností jako asi žádný jiný německý kritik před ním. Svým „Literárním kvartetem“ dokazoval od roku 1988, že zprostředkování náročné literatury v televizi může být nanejvýš zajímavé. Co se skrývá za neporovnatelným vzestupem Reicha-Ranického, za jeho neuvěřitelným úspěchem? Když se jako sotva devítiletý chlapec stěhuje ze svého rodného města Wloclawek do Berlína, loučí se s ním jeho učitelka těmito slovy: „Jedeš, můj synu, do země kultury.“ Avšak země kultury se mu již jako dítěti nejeví bez svých temných stránek. Jako červená nit se táhne tato rozporuplná zkušenost celým jeho dalším životem: štěstí, za něž vděčí německé literatuře, hudbě a německému divadlu, je nerozlučitelně spjato se strachem z německého barbarství. V roce 1938 je Reich-Ranicki deportován do Polska. Jako Žid zažívá ve varšavském ghettu ta nejstrašnější ponížení, která mohou lidé lidem připravit. Spolu se svou ženou Tosiou toto peklo přežije. V poválečném Polsku se stává komunistou a svědkem největší zrady ideje spravedlivé společnosti. V roce 1958 se vrací do Německa a téměř okamžitě je uznáván jako kritik.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Mein Leben , 1999


více info...

Přidat komentář

a304
17.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Citace: "´Definice lásky: Láskou nazýváme onen extrémní cit, který vede od náklonosti k vášni a od vášně k závislosti. Uvádí jednotlivce do opojného stavu, který může občas omezit příčetnost postiženého. Je to štěstí, které přináší utrpení. Utrpení, které člověka obšťastňuje."
Doporučuji.

vesihiisi
17.09.2021 5 z 5

Fascinující kniha, zejména (možná bohužel) její první část popisující autorovo dětství, mládí ve varšavském ghettu, konec války... Druhá část je přínosná asi zejména pro ty, kdo se chtějí zorientovat v německých autorech 2. poloviny 20. století. Jinak knihu jsem četla německy a rozhodně doporučuji všem, co už za sebou pár let němčiny mají, autor píše srozumitelně, nezamotává se zbytečně do vedlejších vět apod. :)


rencovav
04.12.2018 5 z 5

Nezapomenutelná autobiografie německého literárního kritika, který prožil dvacáté století se vší jeho krásou i krutostí. Četlo se to skvěle, byť mi občas chvíli trvalo, než jsem obsah dokázala strávit. Zjistila jsem, že o německé literatuře dvacátého století skutečně vůbec nic nevím a že své mezery musím v blízké době napravit. A zároveň jsem zjistila, že Marcela Reich-Ranického obdivuji a že bych si ve skrytu duše přála strávit život podobnou činností, jako on. Totiž s knihami a s lidmi, s nimiž se o knihách mohu bavit. :)

Madam.art
26.06.2017 5 z 5

Úchvatný záznam jednoho nevšedního života. Oceňuji nesentimentální vzpomínání a ostré a přesné postřehy. Pro člověka, který se zaobírá literaturou, je Můj život esenciální četbou.

Autorovy další knížky

Marcel Reich-Ranicki
německá, 1920 - 2013
2003  99%Můj život
2011  80%Mannovi. Thomas Mann a jeho rodina

Kniha Můj život je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x