Můj šachový svět

Můj šachový svět https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257362/bmid_muj-sachovy-svet-FtB-257362.jpg 5 7 4

Můj šachový svět Davida Navary je mimořádně poctivě připravená kniha, která čtenářům nejen přiblíží svět velmistrů – jejich turnaje, zákulisí a vztahy –, ale také ukáže, jak velmistři přemýšlejí. V knize najdete autobiografii velmistra Navary a jeho postřehy, popis i hodnocení různých turnajů a zápasů a především jeho 51 zajímavých partií. Všechny jsou podrobně a srozumitelně komentovány a ta poslední dokonce ve verších. V knize ostatně najdete i další tři básně, které velmistr Navara složil. Knihu doprovází desítky fotografií (nejen velmistra Navary, ale i jeho soupeřů a či klubových spoluhráčů) a je vytištěna na kvalitním papíru a svázaná v pevné vazbě. Rozsah knihy je 360 stran a jejím vydavatelem je Pražská šachová společnost.... celý text

Přidat komentář

parxel
26.10.2021 5 z 5

Můj zájem o tuto knihu vycházel zejména ze zvědavosti týkající se života profesionálního šachisty. Nikoliv tedy partie samotné, které včetně komentářů tvoří hlavní část této knihy, ale ona zbylá část. V tomto směru mne tato kniha oslovila.

Bylo to zkrátka takové malé náhlednutí pod pokličku profesionálního šachu. David Navara velmi dobře popsal atmosféru profesionálních turnajů a také jak se psychika promítá do jeho úspěchů na šachovnici.

Má zvědavost byla uspokojena a přeji Davidovi mnoho úspěchů na šachovnici i mimo ni. S pokorou ještě přiznávám, že jsem neodolal a jednu partii si nakonec přehrál. :-)

konicekbily
26.03.2018 5 z 5

Četl jsem druhé vydání a moc se mi líbilo. Nejen poznámky k partiím, ale také jeho vzpomínky na zážitky spojené s cestováním po turnajích i zápasech. I celkový styl psaní se mi zamlouvá!


Lucienka
09.09.2017 5 z 5

Skvělá, zábavná a i veršovaná šachová kniha ze života pro šachisty všech úrovní. Nebojte, není jen o rozborech partií, ale i o průběhu turnajů, každodenních strastech a radostech citlivého človíčka hrajícího šachy s perličkami ze zákulisí.

Pablo Kral
19.09.2015 4 z 5

Kdosi řekl, že šachy jsou pro každého tím, čím chce, aby byly. Kupříkladu já chápu mistrovské partie jako svého druhu příběhy, narace, něco jako povídky ze světa logiky a geometrie. A ty velmistrovské mne přímo osvěžují svojí beletristickou hodnotou. Ano - šachisté vlastně vyprávějí příběhy. Kniha, o které je řeč, těch příběhů vypráví na padesát jedna. Odhaduji, že dobrých 80 % díla obsahuje partie a jejich analýzy. Poctivě přiznávám, že všechny jsem neprostudoval. Bavil jsem se jimi, ale hodnocení, jakožto slabší hráč, ponechávám hráčům silným. Mne oblažily jejich estetické stránky. Po pravdě - když jsem knihu rozbalil jako dárek k narozeninám, dostal jsem nejdřív strach, jestli budu Davidovi rozumět. Rozumět po obou stránkách - šachové i kariérní, tedy "živototvárné". Moje obavy byly zbytečné. Sledovat Davidovy myšlenky a úvahy se nakonec ukázalo jako velmi obohacující - partie jsou krásné, analýzy přiléhavé, šachový životopis zajímavý. Přesto si myslím, že David Navara bude ještě v budoucnu vyzrávat. Prorokuji mu ještě zajímavější partie. Proto zatím jen čtyři hvězdy. Držím palce a přeju průnik do první desítky světových hráčů!