Můj rodný blázinec

Můj rodný blázinec https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483476/bmid_muj-rodny-blazinec-TQD-483476.jpg 4 21 9

V knize rozhovorů najdete životní příběh nestora české psychiatrie Radkina Honzáka. Dozvíte se mnoho dosud nepublikovaných příhod z jeho života a to od útlého dětství až po současnost. Jeho nadhled v těžkých dobách války a posléze totality může být pro současného čtenáře inspirací. Zároveň zde nechybí Honzákův typický humor a schopnost trefně pojmenovávat různé situace a události současného světa. Na rozdíl od jiných publikací se zde setkáte především s Honzákem člověkem, který vám nechá nahlédnout do svého privátního světa. Zjistíte, že to ve své kariéře i v osobním životě vůbec neměl lehké, než se dostal tam, kde ho dnes všichni známe. Příběh jeho rodiny i neustálého tlaku režimu na jeho profesní život činí z této knihy až románovou četbu.... celý text

Přidat komentář

mnohoknih
11.09.2023 4 z 5

Po hodně dlouhé době přečtena biografie. Myslím, že pana doktora všichni znají. Pokud budete mít možnost zajít na jeho přednášku, tak běžte. Užijete si příval energie, informací a také legrace. V útlé knížce pan doktor odpovídá na dotazy redaktorky a převypráví nám tak v podstatě celý svůj život. A je to fascinující život, kde o náhody není nouze. Po přečtení budete mít dojem, že kolem vás profrčela lidská smršť. A taky zjistíte, že být lidský a laskavý vede k moudrosti a nadhledu.

Calinda
21.04.2023 5 z 5

Další výborný knižní rozhovor s panem doktorem Honzákem, který je pro mě vzorem profesionality, moudrosti, humoru a především lidskosti. Pan doktor je trochu svéráz, ale v dobrém slova smyslu. Závidím šťastnou povahu a neuvěřitelnou paměť. Nenechám si s ním ujít žádný rozhovor, televizní pořad a ani žádnou knížku.

"Nechci být člověkem, který je odsouzený ke zklamání, frustracím, a nakonec i k vyhoření, protože se vidí takový, jaký není. Takový člověk si stanovuje různé mety, které ho vyhazují ze sedla. Třeba si řekne, když nezaběhnu stovku za deset, tak nestojím za nic. To já se mohu pochlubit, že stovku za deset zaběhnu. Dokonce svěže a zlehka, protože jsem si místo vteřin nastavil minuty."


j.vitek
04.12.2022 4 z 5

Stojí za přečtení. Lidskost a životní postoj pana Radkina Honzáka jsou v dnešní době k nezaplacení. Měl jsem možnost jej vidět naživo na přednášce a i díky tomu k němu chovám hluboký respekt. V knize je převyprávěn v podstatě celý jeho životopis, který mimo obrovskou šíří profesních zájmů a zkušeností zahrnuje mnoho zajímavých a nečekaných skutečností.
Někdy až moc povídání bez uvedení kontextu pro běžného čtenáře.

Renca.ch
30.10.2022 3 z 5

Kniha k zamyšlení, spousta zajímavých příběhů, ale jak píšou ostatní, Mudr. Radkin je neřízená střela a spoustu historek běžný čtenář nepochopí.

ela1972
25.09.2022 5 z 5

Pan doktor je prostě třída. Moc pěkné, zábavné ale hlavně poučné povídání o životě

huhuhu
12.07.2022 4 z 5

Pan psychiatr Honzák je skutečně svérázný člověk, zároveň moudrý, má nadhled a skvělý smysl pro humor. U jeho přednášek se člověk nenudí. Tohle je ale psaný text, tak jeho "upovídanost" občas působila trochu rušivě, často se od původní otázky dostal někam úplně jinam apod. Pro tazatelku muselo být obtížné rozhovor řídit a někam směrovat. Některé pasáže mi přišly vcelku zbytečné, např. podrobné povídání o různých "psycholidech", o kterých jsem v životě neslyšela (ale je možné, že lidé z oboru je ocení). Překvapilo mě, že s panem Honzákem existuje ještě jedna kniha rozhovorů, dlouho jsem si myslela, že čtu tu druhou. :-)

"Caesar se svým vojskem vyrazil do Galie... Jeho vojáci mu ohlásili, že po třech dnech pochodu dorazí k mostu, kde je však mohou ze zálohy napadnout Galové. Vystrašeně se ho ptali: "Co budeme dělat, až k tomu mostu dojdeme?" Caesar v tu chvíli praštil pěstí do stolu a řekl: "Až k tomu mostu dojdeme, tak ho přejdeme." A přesně o tom to je. Až tam dojdeme, tak tam budeme a uvidíme, jak jednat. Všechny ty anticipační strachy a úzkosti z očekávání, co bude, až to nastane, a veškeré podobné sebepodrazy, nás blokují ještě dříve, než se vůbec může něco stát."

Márinka
01.01.2022 4 z 5

Obdivuji Danielu Brůhovou za její trpělivost a schopnost pana doktora „kočírovat“. Na spoustu otázek totiž odpovídal „oklikou, příhodou“ a někdy chvíli trvalo, než se dostal k meritu věci. Tyto „odbočky“ však vždy mají čtenáři co říci, a proto je dobré, že v knize zůstaly.

Vždy mě potěší, když najdu zmínku praktického využití mnemotechnik, které se snažím předávat ve svých kurzech. Autor mi udělal velkou radost touto pasáží:

Básnění jsem používal i jako pomůcku při studiu. Bylo to zvláště tehdy, když jsem si nemohl zapamatovat komplikované názvy a výrazy, tak jsem jim dával rýmované tvary, a ještě jsem si to zpíval. Vybíral jsem si zábavné a dobře zapamatovatelné melodie populárních písní. Str. 140 (Následuje konkrétní příklad.)

iceVS
30.11.2021 5 z 5

Poměrně útlá knížka nabitá neuvěřitelnou pohodou, humorem, životním nadhledem.
Budu se opakovat - toho pána prostě miluju :-)

knihovna1
12.11.2021 5 z 5

Milý rozhovor s panem R. Honzákem o jeho životě. Hezké rodinné fotografie. A víte, že má sestru o 3roky mladší a jmenuje se Radana. Hezké - sourozenci Radkin a Radana. Jejich další bratr bohužel, není Radek, Radim či Radovan, ale jmenuje se František :-)

Štítky knihy

rozhovory psychiatrie psychiatři

Autoři knihy

Daniela Brůhová
česká, 1964
Radkin Honzák
česká, 1939

Kniha Můj rodný blázinec je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x