Můj první polibek

Můj první polibek https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483813/bmid_muj-prvni-polibek-N9E-483813.jpeg 3 68 17

20 povídek vítězů české literární soutěže na téma Můj první polibek Co si představíte pod pojmem prvního polibku vy? Romantický zážitek? Hrůzostrašnou noční můru? Výjev z budoucnosti, ve které už lidské doteky nehrají roli? Usmějete se při něžné vzpomínce, nebo se vám spíš rty sevřou v cynickém úšklebku? Každý z autorů, jejichž povídka se z více než stovky přihlášených probojovala do finálové dvacítky, přináší své specifické pojetí toho, co může znamenat první polibek… Do naší velké povídkové soutěže se přihlásilo více než pět set povídek, do úzkého výběru postoupila stovka a vítězů bylo vybráno dvacet. Odborná porota musela přečíst a posoudit opět několik milionů znaků, což byl úkol krásný, ale nelehký.... celý text

Přidat komentář

Fortuna7
27.10.2023 2 z 5

Většina povídek byla takový průměr a některé mi absolutně nesedly a já knihu odkládala. Všehovšudy jsem si přečetla 3 vážně dobré povídky, u kterých jsem si přála, aby byly daleko delší. Co mi ale na celé sbírce vadilo nejvíc, byla častá přítomnost alkoholu a drog. Název Můj první polibek ve mně totiž vyvolává takové to dětské nezkušené vnímání světa, a proto mě pojetí alkoholu a drog v některých povídkách prostě strašně vytáčelo. Celkový dojem ze sbírky naštěstí zachránily povídky z historie.

ZůzaSomolka
25.07.2023 5 z 5

Za mě povedená sbírka amatérských povídek. Jen asi 1 povídka mě vyloženě nebavila, jinak většina člověka chytne a rychle je zhltne. A pak je tam pár perel, které v člověku rozvíří emoce a zanechají stopu. Navíc je to na milé téma, které je zas a znova uchopováno neotřelým způsobem - je tam fantasy, je tam sci-fi, historické i červená knihovna.


Venneto
19.04.2023 3 z 5

V knize je opravdu spektrum povídek různých žánrů, ze kterých by si asi každý vybral to svoje. Musím říci, že mně se jich ale opravdu líbilo jen pár. Nějaké jsem dočetla silou vůle a byla ráda, že od nich můžu pryč. Celkově se mi ale líbí koncept, že se dává šance začínajícím autorům a nemusí psát jen do šuplíku.

Moniska2410
05.03.2023 2 z 5

Dostáváme 20 různorodých povídek, jsou zde zastoupeny skoro všechny žánry.

Každá byla jiná, originální, ale upřímně mě se jich líbilo pár. Čekala sem víc romantické čtení podle názvu. Mě přišla většina povídek smutných.

Nejvíc se mi líbily:
Až na kraj světa ( pověra se studnou)

Polibek 2084 ( nepříliš vzdálená budoucnost a doufám, že se to nikdy nestane )

Z deníčku smrtky ( už na začátku sem si říkala, že mi to připomíná N. Shustermana a on tam byl pak i zmíněný )

Už nezapomenu ( láska kvete v každém věku)

Hladové vlaky ( povídka už podle názvu není lehká, mě to trochu připomnělo konec knížky Narodili se, aby žili)

U většiny povídek sem se trápila.

Luna5000
05.02.2023 2 z 5

Nedočetla jsem. Nešlo to. Knihu jsem dostala jako dárek, kdybych si jí koupila, nebyla bych nadšená. Je pravda, že některé povídky byli hezké a klidně bych četla dál, ale byli to jen nějaké dvě u ostatních jsem začala přeskakovat slova, pak řádky a nakonec jsem to ukončila a šla na jinou povídku. Tohle se moc nepovedlo.

kris.docekalova
17.10.2022 2 z 5

Knížka mě moc nenadchla. Upřímně jsem čekala něco úplně jinýho. Možná celkově pro mě neni antologie, ale bylo takový zvláštní se muset 20x za knihu začít, tím, že na každou povídku se musíte naladit.
Různorodost povídek byla zajímavá, nicméně těch, které mě opravdu nadchly bylo pomálu.
Hezký koncept pro neproražené autory, ale námět pro mě osobně moc neuspokojil.

Gibis
26.07.2022 2 z 5

Je mi líto, ale tahle povídková kniha mi vůbec nesedla a doslova jsem se jí protrápila. Nebudu hanit, zkrátka jsem očekávala asi víc romantického letního čtení a tak jsem byla naladěná na jinou notu. Jednu hvězdičku přidávám za poslední povídku, ta se mi líbila hodně.

Tyn_a
12.06.2022 5 z 5

Od určité doby mám oblibu v romantických knihách. Umí ve mně vyvolat touhu a chtíč, představit si něco, co bych si přála.
Líbat zakázané rty, hladit linie, které mi oficiálně nepatří, vnímat duši té druhé a složitě při tom nepřemýšlet.
"Můj první polibek" jsem špatně odhadla a byla jsem víc než příjemně překvapená. Kniha je plná povídek autorů, kteří si zaslouží udělat díru do světa. Každá je tak skvěle odlišná a jedinečná, že jakmile jsem přečetla jednu, chtěla jsem číst pokračování, ale! při přečtení další se můj pocit opakoval. Báječné.

Velké díky patří všem autorům :)

Taky mě název donutil přemýšlet o mém prvním polibku. Bylo jich několik. Kdybych ale měla vybrat jeden, o kterém bych napsala a vyjádřila své city, volba by byla jasná. Každou pidimidinanomilisekundu mám ten polibek v hlavě...a na rtech.

goergina
11.05.2022 5 z 5

Kniha plná pozoruhodných povídek českých autorů. Některé se mi líbily více, jiné méně. Ta rozmanitost žánrů je super, protože každý si pak najde to své. Já se bavila a začínající autoři si určitě zaslouží respekt. Za mě plný počet hvězd.

LaCoccinelle
27.03.2022 4 z 5

Krátké, svižné povídky. Některé mě zaujaly více, některé méně. Určitě si u některých povídek dohledám více informací o autorech a třeba si i přečtu jejich knihy.

RoseDadas
18.03.2022 4 z 5

V antologii se potkává mnoho žánrů, každý si tak může najít ten svůj. Máte chuť na něco historického, válečného, nebo třeba klasickou romantiku či snad něco v duchu sci-fi? Jak je již z obálky knihy patrné, bude se jednat o polibky nejrůznějšího druhu - rozpačité, sebevědomé, zrádné, smrtící apod. Byla by škoda, kdyby se budoucí čtenáři nechali odradit zvolenou barvou knihy, která evokuje čtení pro ženy. I muži si jistě oblíbí některé autory. Navíc, devět povídek je od mužských autorů, kteří se nezalekli zadání a pojali ho originálně.

Některé povídky jsou povedenější než jiné, tak už to u antologií zkrátka bývá. Je opravdu těžké hodnotit knihu, na které se podílelo tolik autorů, jejichž styly jsou naprosto odlišné. Je vidět, že každý se do toho svého příběhu snažil dát všechno, některé texty končí pointou, jiné poselstvím nebo jen zamyšlením. Gratuluji všem vybraným, a pokud tuto recenzi čte někdo, kdo se soutěže zúčastnil, ale neprobojoval se do této dvacítky, přeji mu, aby se zadařilo někdy příště, a doufám, že se psaní nevzdá a nenechá se odradit, jednou to totiž vyjde.

Rozhodně kvituji více takovýchto projektů, které začínajícím českým autorům dávají šanci ukázat, co v nich je.

Slepýš24
01.03.2022 5 z 5

Na knize se mi velmi líbí její rozmanitost, zejména žánrová (najdete tu historické povídky, milostné povídky, sci-fi, povídky s tematikou drog atd.). Věřím, že každý si tu najde příběh, který ho bude bavit.

Každá povídka má něco do sebe, je něčím zajímavá - postavami, nápadem, myšlenkou, jazykem, celkovým zpracováním nebo samotným pojetím "prvního polibku".

Takže pokud máte rádi povídky a chcete podpořit mladé české autory, určitě si knížku přečtěte.

Kerriova
04.02.2022 4 z 5

Díky tomu, že každá povídka je úplně z jiného soudku, najde si tu snad každý čtenář něco pro sebe. Ta žánrová různorodost se mi líbila. Některé nápady jsou vskutku hodně originální a povedené!

richard7959
03.02.2022 4 z 5

Už jen ten nápad vydat antologii na základě soutěž je skvělý. Díky různorodosti povídek a žánrů - romantika, humor, cynismus, horor, postapo, budoucnost - si každý přijde na své.

terryaknihy
30.01.2022 5 z 5

Miluju povídky, takže tahle antologie pro mě byla nutnost. Přesto to pro mě však byla svým způsobem výzva, jelikož 20 autorů se rozhodlo napsat povídku na téma můj první polibek zcela po svém. V knize se tedy objevují povídky napříč různými žánry, takže dostaneme klasickou romantiku, ale taky dystopii, fantasy s trpaslíky, nebo povídku z válečného období! Moje favorité - Z deníčku smrtky, Polibek pod zámkem, Poslední poprvé, Královecké mosty. Moc se mi celková skladba vítězných povídek líbila a určitě si své místo v knize zasloužily.

Kniznicerv
20.01.2022 4 z 5

Na této sbírce mě nejvíce baví, že autoři měli jedno společné téma - první polibek - a co autor, to jiné pojetí, jak takový první polibek může proběhnout. Vždy jsem se těšila, s jakým nápadem přijde další autor. Jelikož jde o vitězné povídky literární soutěže, ač nejde o známé spisovatele, kvalita textů je velmi vysoká, a každá, i díky pestrosti žánrů si v knize zaslouží být. Též zajímavé setkani se zcela novými jmény literárního světa - třeba si od nich jednou přečteme i více než jen povídku.
PS: ač název může lákat spíše ženy, polovina autorů sbírky jsou muži a nejde o žádnou červenou knihovnu - často spíš naopak!

janca6129
17.01.2022 5 z 5

Originalita, jazyková i žánrová rozmanitost všech vybraných povídek je obdivuhodná. Každá z nich si své místo ve sborníku zaslouží.

Rozhodně doporučuji všem – nejen ženám, neboť sborník je tak žánrově rozmanitý, že na své si přijdou i mužští čtenáři.