Můj manžel a já

Můj manžel a já https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384842/bmid_muj-manzel-a-ja-5yW-384842.jpg 4 120 33

Biografie Alžběty II. a prince Philipa – autorka se věnuje téměř výhradně osobnímu a rodinnému životu britského královského páru, neřeší tedy politické události. Zachycuje zákulisí britského dvora, přináší řadu zajímavostí, drobných detailů a historek, vysvětluje otázky protokolu a britských zvyklostí. Kniha je napsána čtivě, kvalitně a historicky věrohodně, živě vykresluje prostředí paláců, banketů i rodinných vztahů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

My Husband and I: The Inside Story of 70 Years of the Royal Marriage , 2017


více info...

Přidat komentář

simca9342
30.12.2023 3 z 5

Přečtená loni.
Jaký byl život princezny a později královny Alžběty II. a prince Philipa jako páru? Faktogragických knih o každém z nich je hodně, ale takovou kde by byly popsané povahy, rutiny nebo zvyklosti jednotlivců včetně vzájemného setkání a manželství byste do r. 2018 nenašli. Požadavkům od autorčiných čtenářů a nejen od nich, ale i okolí spisovatelka vyhověla a vznikla takhle kniha. Co se mi na ní ale nelíbilo byla autorčina nesnášenlivost vůči princezně Dianě. Proto si plánuji o ní něco přečíst.

Magrata15
12.12.2022 5 z 5

Zajímavý náhlad do tajů královské rodiny. Spousta věcí mě překvapila a spousta věcí se tím vysvětlila.
Nejvíc mě zaujala rodinná spojení a příbuzenské vztahy. Hned jsem se víc ponořila do zkoumání genealogie královské rodiny až ke královně Viktorii.
Určitě doporučuji k přečtení


stju
06.11.2022 5 z 5

Podle mne úžasně zpracovaný příběh, který patří do literatury faktu, ale i umělecké. Královskou rodinu poznáváme spíš civilně, jako "normální" lidi s jejich pocity, city, potřebami, sny, ale vše svázané protokolem a tradicemi. Co mi ale nejvíc imponuje, je morální stránka - oni musí být silné osobnosti, zodpovědné, rozhodli se pro život ve "firmě" a tomu vše podřizují, to je obdivuhodné. Nevím, jestli je to geny nebo výchovou, ale bohužel právě ta morální stránka, podle mne, většině současných politiků chybí.

Knihomolka506
13.05.2022 3 z 5

Jaký byl život princezny a později královny Alžběty II. a prince Philipa jako páru? Faktogragických knih o každém z nich je hodně, ale takovou kde by byly popsané povahy, rutiny nebo zvyklosti jednotlivců včetně vzájemného setkání a manželství byste do r. 2018 nenašli. Požadavkům od autorčiných čtenářů a nejen od nich, ale i okolí spisovatelka vyhověla a vznikla takhle kniha . Co se mi na ní ale nelíbilo byla autorčina nesnášenlivost vůči princezně Dianě. Proto si plánuji o ní něco přečíst.

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Pokud se zajímáte o britskou královnu, nebo pokud vás svět aristokracie zajímá jako celek, určitě oceníte knížku Můj manžel a já. Ze začátku jsem se bál, jestli to autorka Ingrid Seward nepojme moc jako "červenou knihovnu", naštěstí po pár stranách se text usadí a vy se tak dozvíte spoustu informací o nejdéle sloužící královně a její pravé ruce, princi Philipovi, to vše navíc v úžasně zvoleném stylu, který není ani suchopárný, ani bulvární. Takhle má vypadat současná biografie.

MíšaS.
12.01.2022 3 z 5

Kniha se mi líbila, četla se hezky.

Ewilka
07.06.2021 4 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha. Autorka poodhaluje osobní život královské rodiny, přičemž velký prostor dostává princ Philip, o němž toho lidé zas tolik neví.

Vladísek
05.05.2021 5 z 5

Kniha, kterou jsem měla v "hledáčku" dost dlouho, ale až úmrtí manžela britské panovnice urychlilo její koupi. Rozhodně mě nezklamala. Naopak. Dozvěděla jsem se o královské rodině spoustu zajímavostí, pozměnila názor na některé členy této rodiny (firmy) a současně si uvědomila, jakou jistotou královna pro svou rodinu je. A nejen pro ni.

Radka_p
22.04.2021 4 z 5

V začiatočných kapitolách knihy autorka vymenováva všetkých možných príbuzných a predkov kráľovnej Alžbety a princa Philipa, čo bolo dosť odstrašujúce a pomerne dosť som sa strácala. No pribúdajúcimi stranami začína byť príbeh, príbehom a skutočne hovorí o vzťahu kráľovnej a princa. Zaujímavé čítanie (nehľadajte pikošky o vzťahu Diany a Charlesa alebo Meghan a Harryho lebo kniha je skutočne o vzťahu Alžbety a Philipa ako samotný názov vypovedá). Priznám sa, kúsok som si kráľovnú idealizovala, no po prečítaní, mám skôr pocit, že je chladná, rezervovaná a svojím povinnostiam kráľovnej oddaná a nápodobne aj jej manžel.

Kozel
14.04.2021 5 z 5

Přečtení této knihy jsem odkládal tak dlouho, až přišel popud skutečně silný a ne zrovna nejveselejší. Totiž úmrtí prince Philipa (9. dubna 2021). Princ Philip, vévoda z Edinburghu, stál ohromujících (víc než) 70 let dva kroky za svou ženou, aniž by vyloženě zmizel nebo se ztratil v jejím stínu, a byl jí opěrným sloupem, jehož skutečná síla bude vycházet najevo až nyní, kdy odešel z téměř sto let trvajícího života.

Jedním z úžasných pomníků je právě knížka Ingrid Sewardové, která je o tomto obdivuhodném svazku, v nejednom ohledu lámající rekordy. Jedna z mála knih, která se nezaměřuje primárně na Alžbětu, ale na ono královské manželství a představující prince Philipa. Načež se čtenář dozví mnoho informací o kontrastech obou protagonistů, stejně jako o princově osobnosti a náplni jeho života. A krom jeho vyhlášených průpovídek toho bylo mnoho, před čím smeknout. Škoda, že jeho vlastní knihy nejsou v češtině dostupné. Možná se tomu stane teď, protože český nakladatel ví, jak vycítit příležitost.

Zároveň se nejedná o zaujatou knihu. Myslím, že autorka sepsala objektivní biografii jednoho z největších manželství posledních staletí, včetně vzestupů a pádů s tím spojených, chyb i vítězství. Nejednou jsem se pozastavil nad zjištěním, do jaké míry se Alžběta s Philipem podobají/podobali svým ikonickým předkům Viktorii a Albertovi. Doporučení hodná kniha.

1casper
14.03.2021 5 z 5

O historii Anglie a královské rodině toho mám načteného dost. Tahle knížka byla z pohledu manžela královny, myslím, že z objektivního pohledu.
Oceňuji, že zde nebylo nic moc přikrášleného, rozebraná tam byly i nemilé a nepopulární činy, například jeho vztah k lady Dianě nebo údajná nevěra prince Philipa. Názor nechť si každý udělá sám....
Ale...
Žít ve 20. a nyní už ve 21.století v královské rodině, která udržuje a hlavně dodržuje všechny tradiční rituály, musí být velmi těžké.
Knihu doporučuji, je to milé a poučné čtení.

lucianah
01.11.2020 5 z 5

Tato kniha mě utvrdila v tom, jak významnou roli hraje princ Philip v královnině životě. Jeho uspořádané názory by měly být ještě více rozšířené. Především o důležitém vztahu mezi člověkem a přírodou, kdy člověk musí žít v symbióze s ostatním tvorstvem a nemá právo jej ničit. Neméně pak, že všechno začíná u jednotlivce, což hraje roli v nejbližších vztazích a nepochybně i v úspěšném vztahu mezi královnou a vévodou.
Pozoruhodné je, že si díky jejich celoživotní aktivitě udrželi duševní zdraví i tělesnou svěžest mnohem mladších lidí.
Osobně u prince Philipa obdivuji jeho silnou vůli.
Kdo se chce více zajímat nejen o královnu, ale zjistit i více o jejím manželovi, tato kniha je to pravé.

cleopatra11
01.06.2020 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Mám hodně načteno, co se týká Alžběty, ale tady se informace točily kolem Philipa, což bylo dobře. O něm clověk zas až tak moc informací neměl. Velmi mě bavily informace o Charlesovi a jeho sourozencích, jak byli malí špunti.

lenkaBajza
23.04.2020 4 z 5

Příjemný zážitek z četby, i když očekávání byla malinko větší.
Z počátku, tak první dvě kapitoly, jsem byla hodně v rozpacích - četla jsem jen výčet asi 50 jmen, které se mi pletly, nepamatovala jsem si je, nemohla jsem je zařadit. Chápu, že autorka musela zmínit historii rodu, ale kdyby udělala "pavouka", kde by se dalo nahlídnout při nejasnostech,bylo by to určitě mnohem lepší. Kapitola o všech kaplích a kostelech, které královna navštěvuje, a kdo všechno se tam křtil nebo oženil (opět je výčet a jména) mě taky zrovna moc nebavila.
Jinak ale super. Autorka se vyhla bulvárním článkům, kapitoly byly zajímavé, poučné. Když se nad tím zamyslím, je šílené, že někdo takto žije v roce 2020 - muset se vždy uklonit, nechat si ve všem sloužit...atd.
Díky knize sem změnila názor na prince Phillipa - znala sem jej z novin jako někoho, kdo rád vtipkuje a stojí to za to. V knize jej ale autorka líčila jako bručouna, který má nejen neustále vtipné komentáře, ale i ty jízlivé. I když toto chování opěvovala a považovala super v kontrastu královniny upjatosti, mně takoví lidé moc sympatičtí nejsou.
Ale suma sumárum, doporučuji:)

Kuci12
15.04.2020 4 z 5

Manželství, která trvá více než 70 let je unikátní a je-li to královské manželství je to téměř neuvěřitelné. Víte, jako malá jsem si přála být princeznou, no kdo by to nechtěl. Ale po přečtení téhle knížky, už jsi tím přáním nejsem tak jistá. Je to podle mě do jisté míry dar i prokletí zároveň. Dětství prožijete se zástupem vychovatelek a učitelů. Rodiče jsou vzdáleným pojmem a internátní školy jsou již na dohled. Na jedné straně máte možnosti poznat celý svět a do jisté míry ho i ovlivnit na druhé straně je před Vámi otevřených tisíc dveří, ale jen jedny do kterých musíte jít. Miliony očí Vás sledují a hodnotí. Při čtení jsem měla občas problém s jmény, kdo je vlastně kdo, a s časovou sousledností. Někdy mi přišlo, že si autorka v něčem protiřečí, ale jinak opravdu zajímavá a poutavá kniha.

Péťa1950
25.03.2020 5 z 5

Nelehký život královského páru v průběhu dějinných změn ve světě po válce. Mne zaujal přístup k dětem a jejich výchově. Každý z rodičů chápal jednotlivé děti různě, v základních věcech se nakonec shodli, (vzdělávání,profesní zaměření a pod) Nechtěla bych být dítětem, které v raném dětství vídá maminku minimálně a citový vztah si vytváří k chůvě. Stále pod dozorem vychovatelů, internátní školy už v dětském věku. Sice rodina tráví společně všechny svátky a částečně prázdniny, ale nahradí to běžný rodinný život? Je to daň. Tím nechci zmenšit význam a autoritu nejdéle vládnoucí královny ani význam práce jejího manžela v řadě organizací a spolků a jeho postavení po boku královny. To je ohromující.

kape97
20.02.2020 5 z 5

Úžasná kniha, kniha mi přišla velmi realistická a objektivní. Členění na kapitoly pomáhalo dát si příběh do souvislostí. Musí být těžké být členem královsk rodiny a proto velmi obdivuji královnu i prince za to, s jakou elegancí to všechno zvládají.

JiříM
14.02.2020 5 z 5

Nečekaně poutavý životopis královského páru.

VendulaB
30.01.2020 4 z 5

Zajímavý pohled do soukromí Alžběty II. a prince Philipa. Kniha je čtivá a zasvěcená, detaily ze soukromí královské rodiny jsou čtenářsky vděčné. Na knize mi vadila jen přílišná adorace královského páru, byli popisováni jako dokonalé bytosti, což knize trochu ubírá na věrohodnosti.

Honey19
12.07.2019 3 z 5

Zajímavá kniha o životě nejdéle vládnoucí panovnice. Se stejnou tématikou jsem četla ještě knihu Alžběta II.: Život moderní panovnice, která byla lepší.