Můj dědeček

Můj dědeček https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220464/muj-dedecek-220464.jpg 3 6 1

Můj dědeček je příběh o Picassovi, největším géniovi 20. století, který vypráví jeho vnučka Marina, když vzpomíná na své dětství. Malíř umřel v roce 1973, kdy jí bylo dvacet dva let. Mlčela celých 30 roků. Tato léta potřebovala k tomu, aby dokázala promluvit o svém utrpení, aby se zbavila nekonečného pocitu studu a zahladila jizvu na duši. Marina Picasso nám odhaluje své pocity tím nejintimnějším způsobem. Pocity, které jsou až za bolestí, pocity, ze kterých dnes čerpá svoji svobodu. Touto svobodou jsou její děti a ti z okraje společnosti. Autorka napsala knihu ve spolupráci s Louisem Valentinem.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Grand-père , 2001


více info...

Přidat komentář

kamibe
05.09.2014 4 z 5

Tady se člověk dozví, jak to v životě chodí! Za pozlátkem, které obestírá každého génia, se mohou skrývat věci, které se nemusí líbit ani samotnému géniovi - pokud je ochoten si je vůbec připustit. Kniha má zvláštní syrový styl. Našla jsem několik pravopisných chyb, které však snáším daleko lépe než dřív. Říkám si, že v tomto případě je pro mne důležitější obsah než forma. Uchvacuje mě, jak z neradostného dětství lze nakonec vykřesat hezký život. Co úsilí to stojí, to ovšem ví jen ti, kteří to zažili. Děkuji, že o tom píší. Ocenila jsem fotografickou přílohu uprostřed knihy. O samotné autorce jsem na netu nic nenašla, ale na googlu je řada fotek, z nichž jsem jednu vybrala.
Něco z konce knihy (s.185):
"Dnes - a z toho důvodu píšu tuto knihu - objevuji, že nám byl dědeček ukraden. Ačkoli bychom se mohli přirozeně připojit k jeho životu, nezodpovědnost otce i matky, ale také posedlá manželka nám nedovolily, abychom své pocity, které jsme spolu s Pablitem prožívali, někdy při návštěvě projevili.
Jak by si tento živoucí bůh, izolovaný v atmosféře servilnosti, mohl jenom představit, že každá naše návštěva byla voláním o pomoc?"

Štítky knihy

Pablo Picasso

Autorovy knížky

Marina Picasso
španělská, 1950
2003  63%Můj dědeček

Kniha Můj dědeček je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x