Můj bratr Vinnetou

Můj bratr Vinnetou https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33289/bmid_muj-bratr-vinnetou-WV7-33289.jpg 4 19 6

Obsahem i vzhledem atraktivní encyklopedická, a nejspíš už definitivní česká kniha o fenoménu Karel May, Old Shatterhand, Vinnetou aj. Nic takového zde nikdy nevyšlo, a přitom fenomén May ještě nevyčpěl (chystá se v Německu např. nová řada filmů). Stručný životopis spisovatele, zařazení do historických souvislostí, jeho hrdinové, knihy, ilustrace, filmy, profily herců, hudba, chorvatské a slovinské národní parky jako kulisa eurowesternů, historické i aktuální české ohlasy, to vše z pozice nefundamentalistického domácího znalce pro fandy i jen dočasné oběti Karla Maye - a psáno lehkým perem! Větší formát, filmová titulka, stylově zajímavá grafika, pestrý obrazový doprovod.... celý text

Filomena1961
Filomena1961
18.05.2023 5 z 5

Kniha pro všechny, kterým k srdci přirostly osudy hrdinů Karla Maye. A protože jsem patřila a patřím mezi jeho fanoušky, tak jsem si knížku přečetla. Musím poznamenat, že se mi líbila nejen způsobem zpracování - fotografie, odkazy, informace o místech, kde se dané filmy točily, ale i přehledností, uspořádáním. Rovněž jsem se dočetla množství informací o hercích, samotném autorovi, slavných zbraních a mapka Chorvatska mě přímo láká udělat si výlet po stopách Vinnetoua.

Recidivista
Recidivista
26.08.2020 4 z 5

Nostalgia Express do stanice mladosť! Obálka a názov knihy môžu zvádzať k dojmu, že jej hlavnými hrdinami sú pokrvní bratia Winnetou a Old Shatterhand. No táto kniha je predovšetkým o ich „otcovi“, Karlovi Mayovi. Autor sumarizuje a dáva na pravú mieru rôzne legendy a mýty, ktoré už celé desaťročia kolujú o Mayovom pestrom živote. Kniha je z tematickej stránky prehľadne a logicky rozčlenená, aj keď som mal pocit, akoby chcela obsiahnuť až príliš veľa. Dalo by sa povedať, že je to vlastne rešerš, pretože mnohé informácie v nej spomenuté sa dajú nájsť aj v iných knihách, časopisoch alebo na internete. Tu je stručný prehľad čím kniha je a zároveň nie je: literárna kritika, biografia, vedecká štúdia, fanúšikovská óda, esej a referát. Mne osobne tento mix celkom vyhovoval, len si myslím, že o tejto téme by sa dala napísať ešte lepšia kniha. Ale nájde sa vôbec niekto, kto by sa na to podujal?

Nechcem, aby som vyznel príliš kriticky, čítanie som si naozaj užíval, ale spomaľovala ho potreba neustále sa vracať na začiatok niektorých zbytočne zložito koncipovaných súvetí. Je to asi štýl, ktorým Karel Jordán tradične píše, no podarilo sa mu tým nabúrať moje presvedčenie o tom, že čítanie v českom jazyku mi nerobí žiadne problémy. A tak moja snaha porozumieť textu mohla chvíľami pripomínať márne pokusy motýlkara Castelpoola o chytenie vysneného motýľa Papilio polymnestor parinda. Ale tak ako v jeho prípade, aj mne sa vyplatilo vydržať do konca.

Nedávno som strávil štyri večery v rade s filmami veľkej štvorky (W 1-3, Poklad), ktoré sú skvelé najmä vďaka štvorici: H. Wendlandt (producent), H. Reinl (réžia), M. Bottcher (nezameniteľný hudobný motív) a H.G. Petersson (skvelé scenáre neurážajúce intelekt ani pri sledovaní v roku 2020). Neviem, či je to prejav začínajúcej krízy stredného veku, ale mám pocit, že čím som starší, tým viac sa dokážem rozcítiť nad vecami, ktoré mi pripomínajú moje detstvo. Navyše westerny ako moje literárne guilty pleasure ma asi nikdy neomrzia. Howgh.

8/10


fes
fes
18.07.2020 2 z 5

Bohužel nesdílím nadšení kolegů níže, snad proto, že jsem četl Briceův životopis Vinnetou a já, z kterého Jordán zřetelně čerpá informace o tomto i dalších hercích, jakož i o filmech; totéž se týká medailonku o K. Mayovi, o němž český fanda vše uvedené načetl také z českých zdrojů. Autor zjevně není badatel, nepřichází s ničím novým, jen vše systematický řadí, což je práce u internetu, kterou by zvládl každý středoškolák. Pro mne byly nové jedině některé informace o místech v Chorvatsku, kde se dotyčné indiánky točili, ale to je nejspíš tím, že jsem se o ně krom Plitvických jezer nikdy hlouběji nezajímal. Kniha na prvý pohled vypadá výpravně, což umocňuje množství fotografií - opět českému fandovi nikoliv neznámých, laciný obsah knihy však ten prvý pohled značně degraduje.

tenax
tenax
30.10.2017 5 z 5

Pro nadšené fanoušky – mayology naprostá nezbytnost, pro věčné romantiky a nostalgické pamětníky milá připomínka dětství. Publikace přeplněná fakty a přitom čtenářsky příjemná, psaná s očividným zaujetím pro téma a přitom s nadhledem moudrého člověka. Bohatý jazyk, neotřelé obraty (…děti Harrym potterhlé…), lehký humorný odstup. Nakladatelsky výborné zpracování, kvalitní barevné reprodukce, u jednotlivých témat odkazy na internetové stránky, prostě špička. Něco lepšího už na toto téma u nás těžko vznikne, stejně jako na téma Verne Neffův Podivuhodný svět Julese Verna.

Sauerkraut
Sauerkraut
16.02.2015 5 z 5

knížka není zdaleka jen pro filmové fandy, autor se snaží vzletným způsobem a čtivým jazykem shrnout život a dílo Maye, ilustrátory románů a vůbec světonázor autora.

minirock
minirock
25.12.2011 5 z 5

Parádní knížka pro všechny, kterým učarovaly zfilmované romány Karla Maye v 6O. a počátkem 70. let v Chorvatsku. Dozvíte se všechny podstatné informace včetně lokací, kde se tyto filmy natáčely. Velmi zajímavé a poučné, samozřejmě spíše pro fanoušky.