Můj bratr Che

Můj bratr Che https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358903/mid_muj-bratr-che-rSV-358903.jpg 4 11 1

Dne 9. října 1967 byl bolivijskými jednotkami popraven marxistický partyzánský vůdce a hrdina kubánské revoluce Ernesto "Che" Guevara. Když se z novinových stránek jeho rodina dozvěděla o jeho smrti, rozhodla se mlčet. Půl století poté jeho mladší bratr, Juan Martin, prolomil ticho. Tato unikátní autobiografie přináší čtenářům vůbec poprvé důvěrný pohled na asi největší ikonu světového revolučního hnutí. Předmluva prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Epocha (ČR)
Originální název:

Che, My Brother , 2017


více info...

stanislav0373
stanislav0373
15.03.2022 3 z 5

Che Guevara, oblíbená postava na tričkách, o které jejich nositelé většinou nic moc neví. Škoda.

Na začátku se hodí říci, že se nejedná o biografii Che Guevary ani o objektivní pohled na jeho život, ale o knihu vzpomínek jeho o 15 let mladšího bratra. Bratra, který byl svým bratrem velice ovlivněn, bratra, který k velkému Che vzhlížel.

Tak jako tak se jedná o zajímavé dílo, které nás přesouvá do zázemí rodiny Geuavarů. Popisuje rodinné vazby a vztahy napříč časem, poskytuje několikero rodinných fotografií.

Juan Martin Guevara je bezpochyby nevšedním člověkem, částečně žijící v bratrově stínu. Je škoda, že více nerozvedl i své osudy, nejen ve vězení, mohl více věnovat i dění v Argentině, neboť tamní politické napětí bylo v mnoha věcech zajímavé a mít to z první ruky, pohledem člověka v tom žijící by bylo přínosné. Takto mi to přišlo ochuzené hned ve dvou věcech, neboť s Ernestem toho zas tolik neprožili, protože15 letý rozdíl je celkem značný (Che zemřel v 39 letech).

Stojí kniha za přečtení? Ano, ale spíše pro někoho, kdo má o Che Guevarovi něco načtené.