Muhammad - Život Alláhova proroka

Muhammad - Život Alláhova proroka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24875/bmid_muhammad-zivot-allahova-proroka-tqm-24875.jpg 3 10 2

Sírat rasúl Alláh (doslova Život Alláhova posla) od Ibn Isháka je nejstarším zaznamenaným životopisem proroka islámu Muhammada. Napsán byl asi sto let po jeho smrti a všechna další životopisná díla z něho vycházejí. Kromě koránu je to prakticky jediný dobový dokument, jenž vypovídá o Muhammadovi jako historické postavě a líčí události jeho života. Tento Muhammadův životopis je pevně vklíněn do vědomí věřících muslimů. Jejich převážnou částí je považován za pravdivý a Muhammadovy skutky v něm popsané za hodné následování. Pro ostatní čtenáře pak je tento text zásadním svědectvím o přeměně válečnické historie v náboženské dějiny schopné vzdorovat času a soupeřit se dvěma staršími monoteismy. Edward Rehatsek vytvořil v devatenáctém století velmi přesný překlad, který ovšem má přes tisíc stran. Text byl posléze zkrácen Michaelem Edwardesem, jehož verzi vám zde v převodu do češtiny představujeme. Český čtenář, který se zajímá o islám, dostává nyní možnost seznámit se ve svém vlastním jazyce s postavou zakladatele islámu, a to z hlavního zdroje, který používají věřící muslimové.... celý text

Náboženství Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Rozmluvy
Originální název:

Síkat Rasúl alláh


více info...

Přidat komentář

k009
05.07.2015

Težko komentovat. Našel jsem mnoho sporných pasáží. Našel jsem pozitiva i negativa. Ale je jedna věta, která mi v hlavně utkvěla nejvíce: "A tohle byla první krev prolitá v islámu."

newtory
10.06.2014 5 z 5

Tak toto by som odporúčal v rámci multi kulti výchovy, ako povinné čítanie na všetky stupne škôl. Myslím, že táto kniha hovorí o podstate Islamu oveľa viac, ako Korán (alias zbierka orientálnej poézie), alebo všetky tie sladkasté reči pravoverných.
P.S. Nehodnotím kvalitu knihy, ale edukačnú stránku, jednoducho povedané, kto prečíta túto knihu a je "pri zmysloch" získava doživotnú imunitu voči islamu a nenechá sa zvábiť moslimami, ani ich sympatizantmi.


Štítky knihy

náboženství islám proroci Mohamed dějiny islámu

Autorovy knížky

Ibn Ishák
pákistánská, 704 - 767
2009  64%Muhammad - Život Alláhova proroka

Kniha Muhammad - Život Alláhova proroka je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x