Mudrc z Havukka-Aho

Mudrc z Havukka-Aho https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23081/bmid_mudrc-z-havukka-aho-irA-23081.jpg 4 10 2

Humoristický román jednoho z neosobitějších a nejčtenějších finských autorů. Pro svou hlubokou moudrost a nenucený humor představuje dnes vrchol finské realistické prózy. Ústřední postava románu, venkovský koumák a filosof Konsta Pilkkänen, je v podstatě moderním podobenstvím neudolatelného optimismu a zdravého rozumu, který je tak typický pro člověka obklopeného přírodou a neskaženého dnešní civilazcí.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Havukka-ahon ajattelija , 1952


více info...

Přidat komentář

pajaroh
18.03.2019 2 z 5

Pěkný popis finské přírody v okolí Kuhma, kudy jsem se taky pár let nazpět toulala. Jen jsem u toho nestřílela ptáky a taky tolik "jednoduše" nefilozofovala jako mudrc z Havukka-Aho. Zajímavý popisný styl, ale samotný příběh mě nijak nezaujal.

"Všechno v přírodě má svůj smysl. Tady mi například příroda připravila močál, abych se nemusel pořád vláčet jen tím lese. Jako pro změnu... "

MOu598
27.04.2017 4 z 5

Četla jsem v říjnu 2009. Podle mých výpisků:
Útlá knížka.
O kousku života staříka Konsty Pyekkanena, o jeho pomoci vědcům, zkoumajícím finskou faunu a floru. Náhoda tomu chtěla, že objevili i nový živočišný druh, křížence mez tetřívkem a jeřábkem.
Ale jsou to hlavně moudra staříka, který uvažuje o světě, o životě, o lidech a naivně moudře o tom rozpráví. Jeho úvahy mi připomínajéí mého dědu. Jsou to asi moudrosti stáří.
Dobře se čte. Moudrosti jsou sladkokyselé.
Citát:
"Zeměkoule je kulatá zabjákama. Ty je třeba napřed pobít, pak teprv bude mír."
"Aby je šlak trefil , taky mohli tu knihu napsat v nějaký slušným jazyce - například ve finštině, aby tomu našinec rozuměl."


Štítky knihy

finská literatura

Autorovy další knížky

Veikko Huovinen
finská, 1927 - 2009
1988  77%Pět finských novel
1972  74%Mudrc z Havukka-Aho

Kniha Mudrc z Havukka-Aho je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x