Mučitelův stín

Mučitelův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495901/bmid_muciteluv-stin-1AN-495901.jpg 4 68 22

Kniha Nového Slunce série

1. díl >

Životní dráha mučednického učně Severiána se zdá být jasně daná: v patřičném věku se stane tovaryšem a posléze mu jeho nadání možná vynese i pozici cechovního mistra. On však z lásky poruší pravidla cechu a je nucen odejít ze svého sídla v Citadele nad městem Gyoll do vyhnanství, vybaven pouze jedinečným popravčím mečem a mučednickým pláštěm, černějším než nejčernější čerň. Ovšem ještě než vůbec vyjde za hradby města, čeká jej duel se smrtícími květinami, setkání s obrem, vize vznášející se katedrály nebo návštěva botanické zahrady, jež může citlivější návštěvníky snadno uhranout tak, že už z ní nikdy neodejdou… Mučitelův stín započíná čtyřdílnou ságu Kniha nového Slunce, spletitý příběh z daleké budoucnosti, kdy lidstvo spolu s narudlým hasnoucím Sluncem zvolna dožívá a někdejší rozmach je jen vzdálenou vzpomínkou. Tetralogie proslula vysokou literární úrovní a představuje vrchol subžánru nazývaného „umírající Země“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Shadow of the Torturer , 1980


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
08.04.2024 4 z 5

Ach! Moje srdce se telelí blahem, skotačí a nepravidelně se zastavuje a zase rozbíhá, když čtu příběh, který je jako by spíš fantasy, ale jehož základy, svět, společnost, stojí na zárodcích techničtější civilizace.
Představuji si nás - naše potomky, kteří se frajersky vydají ke hvězdám, jiným planetám a tam... se cosi po... kazí, za což společnost zaplatí ztrátou vědomostí. No a to nevyhnutelně vede kam?
Jo, přesně tam.
Příběh takové náznaky předestřel a mě vždy spíš baví taková ta (nevím, jestli mě pochopíte), šedivá realita, než černé a bílé dějiny, charaktery, osudy.

Příběh je psán trochu archaicky, ale to dodává na zajímavosti.

Thekingofdisco
05.04.2024 5 z 5

Tak, chtělo to jedno čtení v angličtině, další v češtině, naposlouchat podcast, kde rozebírají obsah každé kapitoly a troufám si tvrdit, že jsem do toho pronikl.
Musím říct, že mě trochu mrzí, jakého přijetí se mistru Wolfemu dostává v Česku. Celá Kniha nového Slunce je dost možná nejkomplexnější věc, jakou jsem kdy četl. Je třeba mít na paměti, že Wolfe je jako kouzelník, k jedné ruce přitáhne pozornost diváka, ale skutečné kouzlo probíhá rukou, na kterou se pozornost neupírá. To, co je nám předkládáno jako hlavní děj, vlastně vůbec hlavním dějem není. Severián lže. Je potřeba číst mezi řádky, zaměřit se na věci, které neříká, ale z kontextu, z jedné jediné větičky, vyplynou. Věci, které my známe a používáme mohou být nazývány úplně jiným slovem. Hned na druhé straně je jasný důkaz, že Severiánova paměť není tak dokonalá, jak sám říká. U jiného autora by to mohla být chybka, nesouvislost. Zde je to záměr. Nebojím se říct, že téměř každá věta má svůj význam, něco skrytého, určitou symboliku. Rozhodně nejde o knihu, kterou čte člověk k odpočinku.
Není to kniha pro každého, a je naprosto v pořádku, když zrovna tohle někomu nevyhovuje. Troufám si ale říct, že pokud Knize nového Slunce dá někdo špatné hodnocení, prostě ji nepochopil. Wolfe byl totiž absolutní génius.


Šajler
13.01.2024 odpad!

Vůbec jsem se nechytala.

romison
15.11.2023 3 z 5

Zvlastni no, nebylo to uplne tak spatny, jak jsem cekal. V mladi jsem ji myslim rozecetl a nedocetl, ted jsem zkusil jako audioknihu a dalo se to prezit, i kdyz obcas clovek ztraci pozornost :) nejlepe to vystihuje posledni veta knihy. Cesta to neni snadna. ;)

VerronikaH
11.10.2023 2 z 5

Bohužel mě tohle vůbec neoslovilo. Fantasy mám ráda, ale tady jsem furt čekala, kdy se teda začne něco dít a ono furt nic. Žádný vývoj postavy, žádný děj, žádný cíl. Prostě nic. Jediným pozitivem byl snad jen zajímavě vystavěný svět. Na to, abych se pustila do dalšího dílu to ale nestačí.

BazingaBaz
27.09.2023 2 z 5

Kdo má rád neuchopitelné příběhy, bude nadmíru spokojen. Mě kniha nesedla stylem psaní a příběh spolu se světem, ve kterém se děj odehrává, mi připadá jako když se vyškrábu s vypětím sil na rozhlednu za mlhy. Tuším kolem sebe nádhernou krajinu a dech beroucí výhled, ale celé to kazí neproniknutelná mlha.

Solverino
09.09.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, příběh Mučitelův svět a reálie. Příběh ze světa fantasy, kde občas probleskne i sci-fi. Hlavně oceňuji velmi zdařilý překlad!

Bafy
19.07.2023 3 z 5

Knihu jsem dala jako audio a to jen díky skvělému načtení. Ač mám fantasy ráda tak tato kniha mi nějak nesedla a sama bych se asi nezačetla. Chybí mi tam ta energie která člověka "nutí" číst stránku za stránkou. Některé pasáže jsou zajímavé, ale kniha jako taková mi přišla jako mišmaš a kolikrát jsem přemýšlela o čem to vlastně je....

karnifex
12.07.2023 5 z 5

Tato kniha mi neuvěřitelně sedla už při prvním čtení (někdy na VŠ), takže jsem se k ní ještě několikrát vrátil - a nikdy nezklamala. Nejsem žádný znalec fantasy (a z tohoto žánru jsem přečetl jen velmi málo knih, takže vlastně ani nedokážu posoudit, jestli je Mučitelův stín výjimečným zástupcem tohoto typu literatury nebo ho spíše přesahuje), ale tady jsem byl více než spokojen. Skvěle vyprávěný příběh, zajímavé úvahy a k tomu vynikající překlad (Václava Kříže).

Taťka Hraboš
15.06.2023 4 z 5

Pozoruhodné dílo na pomezí scifi a fantasy od autora ze staré školy (však mi také styl občas připomínal knihy Mervyna Peaka, občas zase Ursuly K. Le Guinové, která si ostatně sama knižní tvorby Genea Wolfa velmi cenila). Najdete tu bohatý, detailně vykreslený svébytný svět i s vlastní terminologií, relativně poklidně se odvíjející děj s řadou mnohoznačných zápletek a překvapení a plejádu svérázných a zajímavých vedlejších postav. Škoda jen, že (jak jsem zjistil už mnohokrát předtím u jiných ve světě známých sérií daného žánru) byly zatím přeloženy jen první dva díly pentalogie. Ale pokud vím, měl by v tomto případě dluh být napraven a na překladu zbylých dílů se pracuje. Až vyjdou, rozhodně se chystám pustit i do nich.

Andrea864
03.06.2023 4 z 5

Nejsem úplně fanoušek fantasy žánru, ale tohle mě bavilo.

klmonkaa
28.05.2023 5 z 5

Milujem fantasy, takže budem pravdepodobne trochu neobjektívna - audiokniha v podaní Mareka Holého ma držala v zajatí, a neviem sa dočkať pokračovaní.
Rozprávanie mladého Severiána o svojom putovaní rôznymi svetmi bohatými na prazvláštno je veľmi pútavé a ocenia ho ako mladí, tak i starí čitatelia.

Sitth
10.05.2023 4 z 5

Dosti zajímavý příběh ve fantaskním světě, někdy je na mě těch metafor a fantazie trošičku příliš, že jsem mnohdy popisovaný obraz děje nechápal na první dobrou a musel jsem se vracet a přemýšlet, ale to je jen malá daň za nevšední zážitek. Nevšední v celém své smyslu slova.
Zaujala mě především první část děje příběhu, kdy je sledován život hrdiny ve škole, za mě škoda, že toto temné prostředí opustil a vydal se na cestu, kde jsem se právě mnohdy ztrácel, obzvláště v Zahradách.
Ale i tak velmi slušné čtení a těším se na vydání slibovaného druhého dílu, dávám 5/6

Josefina636
24.04.2023 5 z 5

Fantasy tolik nečtu, ale tato kniha mě opravdu pohltila. Je super, že vyjde celá série.

Medidik
18.04.2023 5 z 5

Kniha z tajemného světa psaná bohatým a zvláštním jazykem, úžasná atmosféra a skvělý rozjezd série. Doporučuji číst vydání s novým překladem, ne to původní z Baronetu.

ludek7426
02.03.2023 4 z 5

Byl jsem zvědavý na tuto u nás zatím nedoceněnou ságu, a po zjištění že Fobos připravuje překlad druhého dílu přišel ten pravý čas. Na první dojem fantasy jako řemen, ale po nějaké době pod klasickými fantasy proprietami začínáte tušit sci fi rámec celého světa. Světa s soumračnou atmosférou vyhasínajícího slunce, se středověkou společností, plnou zvláštních rituálů a zvyků. První polovina knihy se čte jedním dechem, bohužel v té druhé se krásně rozběhnutý děj podivně zastaví a zamotá se do série až podivně snových epizod.
V každém případě jsem zvědavý jak vše bude pokračovat, a tento svět, příběh, i styl kterým je vše napsáno si zaslouží vaši pozornost.

WopiMK
13.05.2021 4 z 5

Škoda, že české čtenáře první díl ságy nezaujal. Moc by mě zajímalo, jak se vše vyvíjelo dál...
EDIT: Sláva. Konečně vydáno v novém překladu!

Žabák83
02.08.2020 5 z 5

Bohužel kvalita překladu zdaleka neodpovídá kvalitám originálu, překladatel nechápe souvislosti a míjí se s autorovými záměry. Velká škoda!

Největší dluh českých sci-fi a fantasy vydavatelů. Jak může dílo svým významem stojící po boku Duny a Pána prstenů nemít české vydání v kvalitním překladu!?

Kniha samotná se těžko popisuje, není k čemu přirovnat - myslím to jako poklonu. U čtení je třeba přemýšlet a domýšlet, často má větší význam to co CHYBÍ napsáno. Odměnou pozornému čtenáři je neskutečně propracovaný a provázaný svět.

Archie
07.10.2019 3 z 5

Naprosto fantasticky úvod - chladne, cizi, zvlastnim zpusobem krute prostredi, podmaniva kombinace mečů, nekropolí, citadel, špinavě kovového scifi ve stylu Duny, podivných církví a zvyků. V kombinaci s vytříbeným jazykem a snad jakousi církevní terminologií (refektáře, karnifexové..) a tichou jinakostí hrdiny Severiana, na mě Wolfe zapůsobil ohromně. Skutečně jsem se cítil jako v divném snu, vržen do cizího světa bez znalostí o fungování čehokoliv. O to víc mě ale bohužel mrzí, jak na mě kniha působila v druhé polovině. To co jí činilo úžasnou z počátku, se zvrhlo v něco na můj vkus přehnaně podivného, snového a neuchopitelného. Úchvatný svět se začal měnit v až příliš nestabilní hřiště filosofie, bizarních výjevů, divných dialogů a postav. Kde nejsou žádná pravidla, není ani napětí, chybějí emoce a mě to vše podivné začalo být najednou trochu jedno.. V té knize je každopádně něco zvláštního.

špulo
16.09.2019 5 z 5

V "našich" končinách nedocenená kniha. Jedna z mála, u ktorých ma skutočne mrzí, že sme sa nedočkali prekladov ďalších dielov. A čítať to v angličtine... Až taký dobrý v nej nie som. Na tohto autora to asi chce vedieť po anglicky na dosť vysokej úrovni. Taaakže. Ak sa rozhodnete tento majstrštyk čítať, buďte si vedomí toho, že sa to v češtine zatiaľ vlastne neoplatí. Iba vás naštve, že cesta dál nevede:((

Štítky knihy

World Fantasy Award (cena)

Autorovy další knížky

Gene Wolfe
americká, 1931 - 2019
2022  77%Mučitelův stín
2023  82%Smiřitelův spár
2023  90%Liktorův meč
2024  0%Autarchova citadela

Kniha Mučitelův stín je v

Právě čtených3x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce171x
Chystám se číst140x
Chci si koupit29x
dalších seznamech10x