Mrtvý na Pekelném vrchu

Mrtvý na Pekelném vrchu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487948/bmid_mrtvy-na-pekelnem-vrchu-HCv-487948.png 4 992 257

Historická detektivka s prvky špionáže a konspiračního thrilleru, ale i hororu, mysteriózního či dobrodružného románu od hvězdy české a slovenské fantasy. Napínavý děj se odehrává v Horních Uhrách v době tureckých nájezdů. Svéráznými hrdiny jsou ostřílený kapitán Joachim Stein - drsný, přímočarý a prostořeký válečný veterán a notář Matěj Barbarič - vzdělanec, diplomat a cestovatel se slabostí pro ženy a víno. Ti musí vyřešit případ vraždy šlechtice i pokus o velezradu.... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Literatura slovenská , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Mŕtvy na Pekelnom vrchu , 2013


více info...

Přidat komentář

Květ
03.04.2024 5 z 5

Když jsem si tuto knížku půjčovala, neměla jsem žádná očekávání, ale naprosto mě nadchla. Takhle si představuji historickou detektivku. Skvěle vykreslené postavy a dobová atmosféra, dobrodružný děj, napětí, trocha tajemna. Příběh je svižný, bez hluchých míst, lehce se čte. Pokračování už mám vypůjčené a těším se.

konicekbily
24.03.2024 5 z 5

Pro mne nový autor, nové prostředí časové (končící 16.století) a prostorové (děj probíhá v hornické oblasti Slovenska, tehdy součástí rakouské říše) a nová série historických detektivek. Pěkné zobrazení tehdejších vztahů s novým týmem historických "detektivů".


Majto
15.02.2024 4 z 5

Tak som po rokoch opäť siahol po tejto knihe (myslím, že už štvrtý krát) a opäť som si čítanie užil. Asi siahnem postupne aj po ostatných dieloch, aby som sa dostal do atmosféry pred nadchádzajúcim ďalším pokračovaním.

Čmeláček
07.01.2024 5 z 5

Rozhodl jsem se, že si rozečtu další sérii, ačkoliv ještě nemám všechny dokončené. Ale prostě jsem nemohl odolat, když ji všichni kolem mě tak chválí :). A fakt to byla bezvadná historická detektivka, které nemám vůbec co vytknout, jak se mně krásně četla! :) Takže díky všem mým oblíbeným a taky mámě, která už má všechny knihy přečtené a teď mi je podstoupila dál :).

mnohoknih
05.01.2024 4 z 5

Jak jako Stein a Barbarič? Proč vynechali Jaroše? Zrovna toho bych se bála vynechat. Přece jen katův syn a oborník na torturu. Bez něj by tenhle příběh nebyl detektivkou, ale jen traktát 16.století. Naštvaný, protože zraněný, Stein dostane za úkol vypátrat zrádce. K ruce dostane užvaněného proutníka a notáře Barbariče. Naprosto nesourodá trojice. A funguje to na čtenáře skvěle. Dokonce tak skvěle, že si skoro nevšimnete, že pátrání postupuje kupředu převážně dílem náhody. A tedy taky dost díky Jarošově umění. Hodně se mi líbilo, že nadpis kapitoly je takový její stručný obsah. Mojí strašnou vlastností je přečíst si poslední stránku nejlépe hned na začátku. V téhle knize k tomu nebyl důvod. Děj se odehrává v královském městě Schemnitz a během těch pár dní jsme ho projeli křížem krážem, ale nejčastěji jsme samozřejmě byli na Pekelném vrchu. Tam se sbíhají nitky všech úmyslů, schůzek, plánů a tajů. Trochu jsem tušila, kdo bude ten tajemný zrádce, protože hamižnost je v lidech pořád a je úplně jedno jaké je století. Příběh je přiměřeně napínavý /srdce mu bušilo jako vrabci v kočičí tlamě/, tak akorát historický /linšaftníci, vartovka/ a hodně čtivý. Bavilo mě to tak, že mám před sebou další sérii k přečtení.

Grohlinka
30.12.2023 4 z 5

Velké překvapení. Svižná, akční historická detektivka. Skvělí vyšetřovatelé, kteří se doplňují, ale zároveň je každý z nich úplně jiný, čímž dostávají jejich konverzace i vyšetřování nový rozměr. Přiznám se, pachatele jsem neodhalila, což se mi zas tak často nestává. Velká spokojenost a rozhodně se vrhnu na další díl.

Pavla79
29.12.2023 5 z 5

Moje první kniha tohoto žánru a jsem úplně okouzlena. Už se těším na díl druhý, který se odehrává v rudolfínské Praze.

cukrovka
26.12.2023 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě a jsem za to opravdu ráda. Velmi zajímavá historická detektivka z prostředí a doby o které toho moc nevím. Příběh je hodně akční, temný, se spoustou mrtvol a mučení. Určitě zkusím další díl.

Janina_G.
12.12.2023 5 z 5

Bez výzvy bych si tuhle knihu sama od sebe nevybrala. A to by byla škoda, příjemně mě překvapila. Temné 16. století, intriky a zvraty okořeněné trochou nadpřirozena a tortury. Ve výsledku mi tenhle středověký eintopf zachutnal a těším se na nášup.

rafan65
25.11.2023 5 z 5

Hodně napínavé čtení podmalované tajemnem a nadpřirozenými silami. Kniha je opravdu hodně vydařená a jako první díl této série slibuje čtivé pokračování. Od tohoto autora jsem zatím nic nečetl takže nemám možnost porovnat mezi jeho literárními počiny. Každopádně jsem spokojen a knihu doporučuji.

Mateo67
14.11.2023 3 z 5

Měla jsem ji už dlouho dost vysoko na seznamu knih k přečtení a výzva tuto volbu urychlila. Ale radost z nové série, ve které všechny díly vězí v červených číslech, se nekonala. Přečetla jsem - to ano. Výzva je výzva. Ale nezaujalo mě to. Ani doba, ani postavy, ani zápletka. (Prostředí zajímavé bylo, to zas ano.) Čímž rozhodně neodrazuji další čtenáře. Jen jsme si holt tentokrát s knížkou nesedly.

drakamena
14.11.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na Steinovu nevrlost a Barbaričovu ustrašenost. Pak se ovšem ukázalo, že jim při vyšetřování všichni, ale úplně všichni lhali, dokonce i ti, kteří se zpočátku zdáli sympatičtí, a já si uvědomila, že Steinův přístup byl správný, skutečně si nemohl dovolit bratříčkovat se. A Barbarič... no, byl jenom notář, žádný voják. Jak bych se asi v jeho postavení zachovala já? Pravděpodobně úplně stejně, takže mu vlastně nebylo co vyčítat. Dobrá detektivka.

cérka
06.11.2023 3 z 5

Audiokniha

Při poslechu mi nesedl hudební doprovod knihy. Na můj vkus byly všechny hudební vstupy příliš nahlas a zbytečně dlouhé.

Slovenská tvorba, téma listopadového Klubu milovníků knih. Pro mou lásku k historickým knihám jsem si vybrala Juraje Červenáka a k tomu pěkně od začátku, od prvního dílu.
Nevím zda jsem nevěnovala potřebnou pozornost postavám, ale měla jsem velký problém zapamatovat si kdo je kdo a kdo koho vlastně honí. Ztrácela jsem se víc a víc a tím pádem si samotný příběh moc neužila.

FoxFox
23.10.2023 3 z 5

Bylo zajímavé se díky čtenářské výzvě ocitnout v 16. století, v kulisách hornického města, kde vyšetřovatel jezdí na koni a jeho společník provádí výslech podezřelých pod hrozbou mučení. Knížka byla hodně akční, ale za mě málo propracovaná. Děj se odehrával hrozně rychle, bez nějakého hlubšího vysvětlení, či důkladnějšího vykreslení postav a motivů. Avšak pro milovníky tohoto žánru to bude jistě zábavné čtení.

Zelený_Drak
21.10.2023 3 z 5

Asi po 6 letech jsem se (díky výzvě, potřebovala jsem 16. století) opět dostala k Červenákovi. Četla jsem v originále, autorova slovenština "sa mi páči", i když asi neocením její kvality tak jako rodilý mluvčí a možná i přehlédnu lecjaký nedostatek. Jako dobrodružná kniha se mi to líbilo, jako detektivka ne. Je to skvělý historický román a při čtení by nebylo až tak těžké nezaznamenat, že většinu detektivní práce zde nevykonali Stein a Barbarič ale náhoda.

Základní vyšetřovací metoda v 16. století:
"Prečo si ho zabil?"
"Nezabil som ho."
"Priznej sa! Ak sa nepriznáš, ideme ťa mučiť!"
"Nie, nie! Nemučte ma, priznám sa!"

Přesto si s tím autor dokázal poradit tak, aby aspoň některé informace nebyly získány skrze právo útrpné. Zároveň tento první příběh zasadil do kulis, kvůli kterým si člověk musí klást otázku, zda riziko, že "detektivové" poškodí nevinného spoluobčana je přijatelná nebo nepřijatelná cena za to, že odhalí kdo a jak chce vydat město do rukou Turků, kteří by počet obyvatel asi snížili mnohem radikálněji (jistě, státu na nějakých obyvatelích nejspíš nezáleželo a město mělo z tohoto pohledu především ekonomický a možná strategický význam).

Červenákovo fantasy mě baví víc, ale další díly této série si určitě přečtu, možná i dřív než za 6 let.

666Jitka
18.10.2023 5 z 5

Díky komentářům zde na DK jsem objevila pro mě nového autora historických detektivek. Kniha je čtivě a působivě napsaná, děj má spád a rozhodně nenudí. Zajímavá kombinace tří různých charakterů hlavních postav, které jsou sledem okolností svedeny dohromady, aby spolu vyřešili zločiny a záhady okolo Pekelného vrchu, přidává knize šťávu. Ráda jsem se s autorem na stránkách jeho knihy vydala na Slovensko, někdejší součást Horních Uher, a seznámila se prostřednictvím příběhu s pro mě novými literárními postavami, se kterými jsem se určitě nepotkala naposledy.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem. Jejich společné mysteriozní a nebezpečné pátrání na Pekelném vrchu. Krvavý souboj s konečnou platností odhalí zrádce.
Bravo pane Červenáku .

evickakyticka
21.09.2023 4 z 5

Dobrá historická detektivka. Trochu jsem se bála, že se budu muset prokousávat "zbytečnými" souboji, ale nakonec nebylo třeba. Prostředí popsáno skvěle, dvojice vyšetřovatelů sympatická. Líbila se.

Vlaďkaa4
15.08.2023 5 z 5

Knížka super. Můj poznatek, jsem ráda, že nežiji v té době. Při mučení bych přiznala i to co jsem neudělala.

Steew
14.08.2023 5 z 5

Bál jsem se žánru historické detektivky, ale v podání od Červenáka mě rozhodně nezklamala a naopak nadchla!
Velmi dobře čtivě napsaná, hezky vykreslené postavy, popisy zbraní a krajiny pecka a zakomponování nějakých legend a historek funguje velmi dobře. Kdo váhá, měl by rozhodně zkusit. :)