Mrtvé město

Mrtvé město https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432334/bmid_mrtve-mesto-bxL-432334.jpg 4 149 54

V padesátých letech obletěla Švédsko zpráva o důlním městečku Silvertjärn, ze kterého jednoho dne beze stopy zmizeli všichni obyvatelé. Úřady pro to nedokázaly najít žádné vysvětlení a opuštěný Silvertjärn byl ponechán osudu a rozkladu. Mladá dokumentaristka Alice poslouchala během dětství vyprávění své babičky o rodném městě, z něhož nevysvětlitelně zmizeli všichni obyvatelé včetně její rodiny, a tahle záhada ji vždycky fascinovala. Proto teď dala dohromady skupinu přátel, aby se pokusili zjistit a zaznamenat, co se tenkrát skutečně stalo. V napínavém příběhu vycházející hvězdy švédského thrilleru se prolínají dvě časové roviny. Současnost sledujeme očima filmového štábu, který přijíždí do Silvertjärnu jako první návštěva po šedesáti letech. Záhy se ale začíná ukazovat, že tam nejspíš úplně sami nejsou. A mezitím, v minulosti, rozplétá Alicina prababička Elsa šokující pravdivé události, které vedly k zániku města.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Staden , 2019


více info...

Přidat komentář

Leena
24.03.2024 3 z 5

Dobře vykresleno, jak davová psychóza a fanatismus dokážou zblbnout lidi a udělat z nich nemyslící ovce. To platí pro každou dobu, bohužel.
Docela se mi to líbilo a bylo to i čtivé.
Jen mi nebylo jasné, kam se poděla všechna zvířata a někdo přece musel doma zůstat s menšími dětmi, to bylo dost nelogické.

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Pred 60 rokmi z malého banského mestečka, uprostred hlbokých Švédskych lesov zmiznú za záhadných okolností všetci ľudia.
Mladá dokumentaristka Alice sa rozhodne navštíviť toto tajomné miesto a zozbierať materiál na film.
Jej stará mama tam prišla o celú rodinu. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa púšťa do pátrania, ktoré sa ukáže ako životu nebezpečné.


Ticiana
10.11.2023 4 z 5

Velice ctive, ale tak nejak jsem dopredu uhodla, co se stalo. Ono se to nabizelo. Alice me desne stvala, dalsi postavy taky ale o hodne mene. Linka minulosti lepe vyobrazena. Kniha je takova jednohubka, skvela atmosfera, ale neni to az tak strasidelne.

Annkag
08.08.2023

Na knize se mi líbila myšlenka se kterou se pohrával už kdekdo z nás.
Město kde nezůstal nikdo. Teda až na jednu mrtvolu a jednoho novorozence.
Děj příběhu měl spád,uchopitelnú hrůzu, okamihy děsu a hlavně rozuzlení které snad nikdo nečekal.
A bylo to skvělé a bylo to skvostné. Bavilo mě čtení a byla jsem nadšená že jsem na knihu natrafila.

Majuš333
12.04.2023 4 z 5

'Je to, co cítím v žaludku, vzrušení nebo strach?'


Mrtvé město som hltala dva večery pred spánkom, počas toho som sa samozrejme 'nažrala' a v noci som mala ťažké sny o Bláznivej Gitte :)


'Nejsme tu sami. Nemůžu se smířit s představou, že Silvertjärn, moje osudové, opuštěné město možná není zdaleka tak opuštěné. S představou, že tu na nás něco čekalo. Že se toto něco - nebo někdo - ukrývá se ve stínech, a možná nás teď dokonce i pozoruje.'

makyla
03.04.2023 3 z 5

Ač se kniha četla dobře, nečekal tam na mě vůbec žádný moment, kde bych se bála, nebo měla aspoň husí kůži. Jinak atmosféra super, ale konec mě zklamal. Rychlý a tak jako nedotažený.

salexice
09.01.2023 3 z 5

ufff, co k tomu napsat - perfektně vykreslená atmosféra místa, pocitů z něj - tajemna. Až potud je inspirace S. Kingem velmi zdařilá. Bohužel tím podobnost končí - motivace novodobých hrdinů je sice jasná, ale charaktery ploché, nedotažené, vazby mezi nimi nejasné a hrdinové tím pádem nesympatičtí. Paradoxně to neplatní o historických postavách, tam se logika a chemie mezi ně vrací. Ale i přes to všechno to není špatné čtení, byť konec předvídatelný. Takže za to příjemné mrazení v zádech a ohlédnutí přes rameno - 3 hvězdy.

Miruneček
16.09.2022

Také jsem čekal více. myslím, že většina čtenářů hned odhalila kam se lidé poděli. A kdo je pozorný najde i nesrovnalosti. Jinak fajn počteníčko

Veve11111
29.07.2022 3 z 5

Úprimne, od knihy som čakala niečo iné. Aj keď nie som milovník hororov, hororové filmy ani nepozerám, lebo se veľmi bojím, v tejto knihe ma nevystrašilo vôbec nič. A práve nejaký jemný horor som podľa anotácie čakala. Kniha nebola zlá, čítala sa dobre, avšak myslím si, že téma opusteného mesta sa dala spracovať aj oveľa lepšie a zaujímavejšie. Rada sa pozerám na Urbex videá, tak som myslela, že tuto to bude niečo podobné - taký knižný urbex, avšak nebolo tam toho až tak veľa. Čo sa týka deja, viac ma bavili časti z minulosti a bola som spokojná aj so záverom, ktorý nebol pritiahnutý za vlasy, ale dá sa povedať, že všetko logicky vysvetlil, to mám rada. Knihu odporúčam, avšak nečakajte žiadnu ducharinu, horor, pri ktorom nebudete dýchať.

Amitiel76
18.05.2022 4 z 5

Malé hornické městečko Silvertjärn kdesi ve Švédsku, se jednoho srpnového parného dne roku 1959, promění v město duchů. Téměř devět set obyvatel, zmizí beze stopy. Zůstanou tu po nich opuštěné domy, včetně všeho vybavení, na stolech prostřené talíře. Jakoby všichni někam narychlo odešli. Jenže kam? Co se tu stalo? Ani po šedesáti letech, není známá odpověď.... Babička dokumentaristky Alice, v tomto odlehlém městě vyrostla. A ztratila tu matku, otce, i milovanou sestru. A právě její vzpomínky a vyprávění, donutí Alici se na toto místo vydat, a podniknout vlastní pátrání po neobjasněné záhadě. A při té příležitosti, chce natočit se svými přáteli o tomto místě v pustině dokument.
Skvělý děj. Ponuré, strašidelné místo. Tlení a rozklad dýchá z každého kousku zdiva. Perfektní kulisy pro stoprocentní horor....Ale. Bohužel. Tu skvěle vybudovanou atmosféru mi kazila jedna věc. A tou je, že vlastně v celé knize nenajdete jediný "wau" moment. Téměř od začátku jsou vám odkryty karty. To, co v jiných knihách přichází šokovaně na konci, vy víte skoro celou dobu. Když začínáte něco tušit, přijde kapitola "minulost", a tam vám je vše naservírováno přímo pod nosem. Žádné místo pro vaši fantazii. Vaše domněnky a teorie. O to jste bohužel ochuzeni. Tak že za to jedna hvězda dolů. Jinak jsem spokojena.

sf1
16.05.2022 2 z 5

Skvělý rozjezd, slabá druhá polovina, ještě slabší konec. No stačilo, Camillo.

Lexie321
29.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zo začiatku to bolo trocha zdĺhavé, ale potom sa to pekne rozbehlo. Kniha je síce krimi/thriller ale myslim, že má aj dostatok hororových prvkov. Trocha škoda, že postavy zo súčastnosti neboli viac opísané do hĺbky a popravde príde mi zvláštne, že polícia by nenašla list Alicinej prababky, resp., že by sa nesnažili viac prehľadať domy, a školu čím by hneď natrafili na veci, ktoré potom našli aj dokumentaristi. Každopádne určite odporúčam. Nápad bol super, dej sa pekne odvíjal a som nadšená z vysvetlenia a rozuzlenia na záver.

sgjoli
13.03.2022 3 z 5

Na knihu mne nalákala vcelku zajímavě znějící anotace. A i fakt, že si obvykle dokážu užít příběhy s podobným typem zápletek. Ale...
Začnu pozitivy. Jednak námět samotný, ten se mi líbil, pro mne osobně je to prostě přitažlivé. Bavila mne ta atmosféra vyvolaná tísnivou prázdnotou města, kde se dávno v minulosti stalo něco záhadného, a parta lidí ze současnosti se po tom rozhodně pátrat. A to víc mne to baví, když je to protkané dějovou linkou právě z té minulosti, která vám to trochu osvětluje a doplňuje to, co se děje v té současnosti.
Také mám čas od času ráda příběhy, kde jste zcela kompletně odříznutí od světa, nemáte signál na mobilu, civilizace v nedohlednu a vy musíte spoléhat sami na sebe. To přesně tady najdete a to přesně mi tu přišlo vcelku solidně zobrazené, autentické, reálné.
Také velmi oceňuji vcelku logické vysvětlení toho, co se ve městě děje jak v současnosti, tak i toho, co se odehrálo v minulosti. Dávalo to smysl, není to žádná nadpřirozená fantasmagořina, kterou by si autorka na sílu vycucala z prstu, jen aby ten příběh nějak uzavřela.
Teď k tomu, co mi na knize úplně nesedělo. Především se to týká ústředních postav ze současné dějové linie. Neuměla jsem si k nim najít cestu, z určitých pasážích mi přišly postavy trochu ploché a jejich počínání občas předvídatelné, což mne poněkud otrávilo. Dozvídáme se něco z minulosti postav, což sice částečně vysvětluje některé aspekty jejich chování, ale mne to nijak nezasáhlo a moc mi to nepomohlo v tom, abych si k postavám vytvořila nějaký bližší vztah. Zajímalo mne, co se v té dané lokalitě děje, ale pro mne za mne tam mohli být zcela jiní hrdinové a mělo by to na mne stejný dopad.
Nejen že mi neseděli hrdinové jako jedinci, ale ani vzájemná chemie mezi nimi mi nijak neučarovala. Vlastně se mi zdála psaná místy dost na sílu, takže jakékoliv vztahy nebyly pro mne příliš uvěřitelné. Spíš to z mého pohledu dost skřípalo.
O poznání zajímavější mi naopak připadaly interakce mezi postavami z minulosti, kde ty vztahy sice možná nebyly ideální, ale zato aspoň realističtěji zobrazené.
Bohužel jsem na pár místech měla pocit hluchých míst - jako by autorka občas záměrně natahovala děj - patrně z toho důvodu, aby navodila v čtenářích nepříjemný pocit či nějaké napětí z toho, jak se postavy začínají jaksi hroutit, protože nechápou, co se jim to děje. Na mne to bohužel tolik nefungovalo, spíš to ve mně to napětí a nejistoty utlumovalo a já se přistihla, že mám nutkání přeskakovat.
Takže ve výsledku knihu hodnotím průměrně. Není to vysloveně špatné čtení, ale své mouchy to mělo.

PeM
25.11.2021 2 z 5

Nápad dobrý, atmosféra dobrá, čtivé, ale....nijak zvlášť si z toho na zadek nesedám.

Viopes
25.10.2021 5 z 5

Z mého hlediska kniha čtivá, nechybělo napětí. Příběh jsem si užívala, jak minulost, tak i současnost. Pointa zajímavá, závěr trošinku přitažený za vlasy, ale vcelku přijatelný. Mrtvá města nebo domy mám ráda, ale prolézat se je bojím. Tak alespoň tady jsem si to užila.

nhima
04.09.2021 4 z 5

Za mě trošku slabší 4*. Bavilo mě přepínání mezi současností a minulostí. Byla ale škoda, že to, co současnost jen zlověstně naznačila, minulost ihned doslovně potvrdila a odkryla zbývající roušku tajemství, takže si čtenář vlastně ten pocit moc dlouho neužije a připraví ho o možnost uvažování, kam příběh povede dál.

Průběh knihy pro mě nebyla nuda, i když jsem se obával typických klišé - příjezd do opuštěného města - nefunkční auto - nefungují telefony a pak nějaká mela, možná vyvražďovačka... Ale naštěstí to bylo celkem vkusně a nenásilně stejné a zároveň jiné. A finále mě vlastně celkem překvapilo. Drobné nelogičnosti jsem se už naučil ignorovat, to bych nebyl spokojený se žádnou knihou.

To nejděsivější na světě není nějaké to bububu, duchové, vrzání dveří, ale prosté lidské jednání, jehož motorem je závist, zloba, fanatismus, slepá víra a chuť moci.

veronika4001
05.07.2021 5 z 5

Od počátku je cítit horor, minulost se prolíná s přítomností. Začátek příběhu budí pozornost a zvědavost. Temnota. Město se stinnou minulostí, město bez života, blízké Silent Hill. Ta zlověstná duchovní stálost, nehybnost, ponurost města a fanatismus. Jako když se nadechnete a počkáte s výdechem. Ta upjatost myšlenky, posléze soustředění a přání vydechnout bez pohybu hrudníku. Přesně takhle jsem se cítila při četbě této knihy. Temné, ale vábivé.

Vesper001
17.06.2021 4 z 5

Severský urbex. Jedinou nepříjemností je postpubertální partička, která vás provází. Naštěstí ale její řady postupně řídnou. ;) Námět se mi líbil moc a přiznávám, že jsem se nemohla se od záhady mrtvého města odtrhnout. Atmosféra opuštěných příbytků, kde je absence obyvatel stejně intenzivní i děsivá, jako u vraku potopené lodi, je popsána velmi sugestivně. Měla jsem řadu teorií, co se v Silvertjäru mohlo stát, ale žádná neseděla tak přesně jako autorčina.

Fílovo
16.06.2021 3 z 5

Jedná se o takový průměrný, nijak špatný thriller. Dost možná šlo z daného námětu vytřískat mnohem víc, na druhou stranu má knížka docela spád a nebudete se s ní dlouho trápit. Řekl bych, že to může být příjemné čtení na zahnání nudy, ale rozhodně se nejedná o žádný literární požitek.

Basta1912
05.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Po přečtení komentářů jsem od knihy moc neočekávala, ale nadchla mě poutavým stylem. Lehce jsem se sžila s hlavními hrdiny, kniha byla napínavá a nebylo možno ji odložit. Úplně na mě v určitých chvílích padala tíseň zapomenuté severské vesničky :D I když pár věcí nebylo úplně domyšlených, asi hodně lidí na severu se potýká s psychickými problémy a už to všem přijde normální, (btw. 60 let vyjídat spíže sousedů a udržovat se v brutální kondici? Atd.) Za mě ale i tak super příběh - ne nijak zbytečně natahovaný.