Mrtvá voda

Mrtvá voda https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218007/bmid_mrtva-voda-jtd-218007.jpg 3 23 6

Mladý novinář Rufus se vydává do delty Nigeru, zasažené těžbou ropy, aby našel ženu manažera těžební společnosti, kterou unesli místní ozbrojenci. Rufus, plný ideálů a elánu, cestuje společně se svým dlouholetým vzorem, unaveným a cynickým Zaqem, který už vystřízlivěl z touhy změnit svět a v poslední době holduje spíše alkoholu. Tato kniha byla oceněna mnoha prestižními cenami a několik týdnů se držela na žebříčku bestsellerů po celém světě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Oil on Water , 2010


více info...

Přidat komentář

Gweny
15.08.2020 4 z 5

Bezpochyby zajímavý příběh z pera afrického spisovatele. Už ani nevím, jak jsem se k němu dostala, ale musím uznat, že při jeho čtení jakobych kolem sebe neustále cítila pach ropy, ryb a mrtvých vod.
Nebylo těžké přenést se do popisovaného prostředí a sdílet útrapy obyčejných lidí, kteří trpí na nezájem státu i ropných mašinérií. Ze začátku pro mě bylo obtížnější chápat ty časové skoky kupředu a zase zpět. Nicméně právě díky nim nabírá příběh na atraktivitě.
V případě téhle knihy mi v hlavě vyvstává jediné poselství... Teprve ve chvíli, kdy známe obě strany mince je možné určité jednání buď odsoudit nebo naopak přijmout. Aneb, jak kdosi moudrý kdysi pověděl: Nikdy neznáme celý příběh.

Zara
07.08.2019 4 z 5

Reportérského eléva Rúfuse jsem si představovala více naivního a "cynického reportéra Zaqa" naopak mnohem cyničtějšího,ale i tak - vzdor epické těžkopádnosti hodnotím dílo jako poměrně vydařené.


Shinky
29.08.2017 4 z 5

Složitěji napsaná kniha, ve které se člověk místy opravdu může trochu ztrácet, nicméně dočetla jsem ji téměř na jeden zátah a bavila mě, tedy spíše - zanechávala všemožné emoce, ke konci až úzkost. Určitě doporučuji.

LutherKing
27.07.2016 3 z 5

Jedna z lepších knih situovaných do prostředí Černého kontinentu.

chiara
25.05.2016 4 z 5

Zvláštní čtení, napřed jsem ohodnotila třemi hvězdičkami, nakonec musím přidat čtvrtou. Není to kniha, kterou přečtete a za chvíli o ní nevíte, určité myšlenky z ní se ještě nějaký čas po přečtení neodbytně vtírají do hlavy. Kniha byla označena jako "detektivka roku". Spíše než detektivka je to neutěšené líčení života v zemi zasažené těžbou ropy. Syrová Nigerie, ne z pohledu blahobytu, který by měla zajistit těžba ropy ale zdevastované životní prostředí, umírající lidé i zvířata, chudoba, útlak, strach a násilí, vzbouřenci a proti nim armáda, obě strany ale používají násilí, na které doplácí vše okolo...bezvýchodnost a bezútěšnost jsou hlavním tématem této knihy ... i když základem je příběh dvou novinářů, hledajících unesenou manželku jednoho z těžařských expertů, přesto jsem měla pocit jako by to byla jen okrajová kulisa.

Neustálé přeskakování v čase vpřed a vzad občas dezorientuje v ději

ciniminisek
19.12.2014 4 z 5

Přestože se jedná o honbu za unesenou ženou a rozhovor, který oběma reportérům může změnit život, čtenář chvílemi na to zapomíná a své myšlenky nechá unášet na trýznivé vlně příběhu, jelikož sám dobře ví, že nečte fikci, ale pozměněná fakta.
Celkem krátký příběh vás překvapí natolik, že si čtení dopřáváte po určitých dávkách, a proto se můžete těšit z knihy, která vám dlouho vydrží.