Mrtvá a živá

Mrtvá a živá https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417218/bmid_mrtva-a-ziva-v7t-417218.jpg 4 1080 227

Mrtvá a živá série

< 1. díl >

Nejslavnější román Daphne du Maurierové Dramatický příběh s tajemnou a ponurou atmosférou líčí osudy Maxe de Wintera a jeho druhé manželky, s níž se po smrti své první ženy, oslnivě krásné Rebeky, která zemřela za podivných okolností, seznámí na dovolené v Itálii. Po svatbě se spolu přesunou na de Winterovo velkolepé sídlo Manderley, v němž však stále přežívá Rebečin duch. Na Maxovu mladičkou a nezkušenou druhou ženu, která zde nejdřív prožívá nejšťastnější dny svého života, pomalu začínají padat stíny minulosti. Někteří z jejich nejbližšího okolí novomanželům štěstí nepřejí a tajemní duchové minulých tragických událostí jsou znovu vyvoláni. Události nabývají stále dramatičtější spád a hlavní hrdinka musí napnout všechny síly, aby dokázala odvrátit hrozící katastrofu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery , Historické romány

Vydáno: , Motto
Originální název:

Rebecca , 1938


více info...

Janadvorackova
Janadvorackova
10.03.2024 4 z 5

Ono je to čtivé, i příběh zajímavý. Přítomnost hospodyně na zabití... přišlo mi, že tam má snad každý nějakou duševní poruchu :).

Holčina přes dvacet dělá společnici starší protivné ženské. Na dovče potká šlechtice o dvacet let staršího a je jim spolu dobře. To je samá vyjížďka a techtle... a tak se vezmou.
Holka se do společnosti, ve které bude žít, nenarodila, spoustu věcí nezná, nebo se jim blbě přizpůsobuje. Přišlo mi, že on tomu, aby si zvykla, moc nepomáhá, takže děvče courá po panství a objevuje záhady, dělá si závěry, aniž by si ověřovalo fakta. A pak na to doplácí nepochopením.
Klasika.
Hrozně mě štvala, ale měla zajímavý vnitřní život - postřehy ohledně života a přístupu k lidem mě bavily.

Doubravka1975
Doubravka1975
26.12.2023 5 z 5

Moc pěkný, napínavý příběh odehrávající se ve 30.letech minulého století v Anglii na krásném sídle Manderley. Některé popisy možná zbytečně zdlouhavé, ale zase o to víc si to všechno můžete představovat. Trochu jsem při čtení měla pocit, že ten příběh znám. Dívala jsem se na internet a zjistila, že už je to 3x zfilmovaný, ale ani jedno jsem neviděla. Možná je tam chvílemi trochu podobnost s Janou Eyrovou, tak to bude asi ono:) i když tohle se mi líbilo o dost víc


borufka
borufka
28.11.2023 4 z 5

Jak už tady v komentářích opakovaně zaznělo, Hospoda Jamajka má možná více síly, ale obecně je Daphne du Maurier úžasná ve vytváření atmosféry, Manderley se v celém příběhu několikrát výrazně promění, pro nejistotu hlavní hrdinky mám také pochopení, vždyť kolikrát za život se stane, že žabec sotva odrostlý dětským střevíčkům, s vytahanou sukní a okousanými nehty (ty jí tedy zazlívám) je v podstatě postaven před hotovou věc, že se provdá za "pohádkového muže" (i když pak zjistí, že pohádkový obraz má velmi temné pozadí). A to prosím opravdu NEJSME v červené knihovně. Zmiňuje se tu často, že první polovina knihy působí rozvlekle, ale já mám ráda právě to pozvolnější tempo, mám čas si sama všechno pořádně představit, poskládat, promyslet. Mrtvá a živá je prostě další z výborných knih s tajemstvím (dojem vydatně podpořen shlédnutím Hitchcockovy Rebeccy kdysi v dětství :-)).

kurama45
kurama45
22.10.2023 5 z 5

Vezmite za hrsť záhady od Agathy Christie, štipku romantiky v štýle Charlotte Brontëovej a celú naberačku kradmej tajuplnej lovecraftovskej hrôzy a dostanete gotický román, aký by Catherine z Northangerského opátstva zhltla za jednu noc. Fascinovala ma bezmennosť hlavnej hrdinky, i jej sympaticko-iritujúca naivita. Čerešničkou na torte bol krásny jazyk prekladu.

BaPe895
BaPe895
14.10.2023 5 z 5

Starší,ale stále velmi čtivá a napínavá kniha.Rozhodně stojí za přečtení.

Ráďa505
Ráďa505
11.10.2023 3 z 5

Tak knihu se mi nakonec podařilo přečíst, ale musím přiznat, že mi dala zabrat. Bylo to všechno zbytečně zdlouhavě popsané. Na hlavní hrdinku jsem měla první půlku knihy vysloveně averzi. Byla tak neskutečně uťápnutá, z ničeho se vlastně nedokázala radovat, nic si užít. Jakákoliv návštěva pro ni byla peklem, a dokonce neváhala se před návštěvou ukrýt nebo utéct... no, já nevím... Druhá půlka knihy byla lepší, tak proto 3 hvězdy.

Zemlja
Zemlja
08.10.2023 4 z 5

Napínavý příběh prověřený časem. Kontrast zkušeného muže a mladé ženy. Přejete jí, aby její láska nepřišla nazmar.

Maki229
Maki229
16.09.2023 5 z 5

Pěkné. V první polovině mi připadala hlavní hrdinka až moc bázlivá, především při příjezdu na Manderley, nicméně mě to nerozčilovalo, každá jsme nějaká se všemi možnými nedokonalostmi, navíc vě věku 21 let je málokterá vyzrálá tak, aby si šmahem poradila se životem. Román postupně nabíral na rychlosti a posledních 150 stran už jsem přečetla na jeden zátah a konec se mi líbil, byl to silný zážitek.

Sense
Sense
01.09.2023 4 z 5

V noci se mi zase zdálo o Manderley... Zase jedna kniha, co se zaryje pod kůži. Obdivuju silné vystavění atmosféry. Co se děje v hlavní hrdince, děje se i v prostředí kolem. Tohle mě u Daphne du Maurier nadchlo už v jiných knihách a zde to není jinak. Po dočtení jsem byla z konce vlastně zklamaná, ale vracím se k němu v myšlenkách a nahlížím na něj znovu, jinak. Konec je vlastně pobuřující. Více situací je pobuřujících. Vlastní morálka mě nutí říkat: špatně, špatně, špatně. Jenže když se budu na knížku dívat jako na cestu lásky (v lásce je dovoleno vše), uvidím nevyzpytatelné cesty, které ale vedou k rozvoji vztahu ústřední dvojice. Nebo možná ne? Každopádně silná knížka.

Senga
Senga
15.08.2023 3 z 5

No...čekala jsem originálnější rozuzlení. Naivka z nižších vrstev bez patřičného "vychování", s ošumělým vzhledem, ke štěstí přišla, ale po příjezdu do luxusního domova jejího staršího manžela se to začalo kazit, k tomu ta podivná hospodyně... Ten závěr je diskutabilní, nechci vyzradit zápletku, ale těm, co měli být kladní, jsem moc nefandila, nepřišlo mi nijak OK, že špatný skutek může projít a ještě se to vydává za klad. A je jedno, jak padouši byli padouští:) Favel měl nakonec mé sympatie. Jinak to byla taková slaďárna. Ale za ten slibný rozjezd dávám 3.

EEEAAA
EEEAAA
30.07.2023 1 z 5

Tato kniha mě jako teenedžerku nadchla a proto jsem po ní sáhla asi po 30 letech a nestačila jsem se divit své mladické naivitě a nedovedla jsem pochopit, co se mi na tom mohlo kdysi líbit??? Člověk se opravdu mění a tady se mi to potvrdilo na 100%, kdysi bych dala plný počet hvězd, dnes s bídou 1 za hloupý příběh o jednom namyšlenci a husičce

ladakach
ladakach
26.06.2023 4 z 5

Tato kniha mě nadchla. Pravdou je, že je opravdu podrobná a zpočátku se hodně táhne, protože se zde objevují dlouhé popisy prostředí a přírody. Kniha by mohla taktéž býti minimálně o čtvrtinu kratší, kdyby neobsahovala imaginární obrazy a scény, které se odehrávají pouze v hlavě hlavní hrdinky, a které poněkud zpomalují spád hlavního děje. Nicméně to všechno svým způsobem přispívá k celistvému dokreslení příběhu až tak, že vám ani nepřijde zvláštní, že neznáte jméno hlavní hrdinky. Kniha je plná kontrastů, což hluboce oceňuji. Bezejmenná, mladá, živá, "neoblíbená" novomanželka šlechtice vnitřně soupeří proti mrtvé, dokonalé, milované se zvučným jménem, které výrazně vyčnívá a zní celým příběhem. Konec byl opravdu propracovaný a lehce otevřený, což nechává čtenáři volný prostor k domyšlení. Avšak jsem si jistá, že všichni víme, kam byl namířen. Tajemný příběh o tom, jak není všechno tak, jak se na první pohled zdá, je nadčasový, souběžně je však zařazen do příhodného místa i doby. MOC doporučuji.

Téma bylo nově zpracováno i filmově (2020) a musím říci, že nikdy jsem neviděla věrnější snímek natočen dle knihy. Samozřejmě, objevují se menší odchylky od předlohy (zejména na konci), avšak to nic nemění na celkovém smyslu a poslání výjimečného příběhu. Film má skvělé obsazení, atmosféru, hudbu, ... Myslím, že i kniha i film může diváka upoutat v různých oblastech. Ať už se jedná o osud postav, hlavní myšlenku románu nebo zkrátka rozlousknutí tajemství, které si celou dobu myslíme, že moc dobře známe.

Kackac77
Kackac77
15.06.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu.
Příběh vyprávěný z pohledu mladičké novomanželky, kterou si muž přiveze domů na své sídlo, pouhých deset měsíců po smrti jeho bývalé ženy. Nová žena bojuje s "duchem" té původní. Všude v domě je znát její ruka, zavedená pravidla, služebnictvo a široké okolí původní paní de Winterovou milovali pro její živost, zábavnost.., s tím vším se musí ta nová (dle jejího úsudku) méně zajímavá žena, vyrovnat. Postupně se v příběhu ukazují další překvapující informace...
Ze začátku jsem měla problém, kniha mi přišla příliš rozvleklá, ale postupně jsem si na to pomalé tempo a určitou rozvleklost zvykla. Mladičká paní de Winterová mi dost lezla na nervy, a připadalo mi, že si svým nesebevědomým jednáním ty problémy vysloveně vytváří. Ale později mi došlo jsem jí přišla na chuť. Druhá polovina kniha má taky větší spád. Víc se tam děje a je opravdu napínavá.
Nakonec se mi moc líbila, škoda, že už jsem na konci...

sgjoli
sgjoli
04.06.2023 4 z 5

Teda, vůbec jsem nečekala, že mi tahle kniha dá tak moc zabrat. A přitom vlastně nemohu říct, že bych byla zklamaná, protože ve výsledku vlastně nejsem - naopak hodnotím vcelku vysoko a vůbec nevylučuji, že bych se třeba jednou ke knize vrátila.
Proč mi dala tahle kniha zabrat? Důvod je hlavně v tom, že kniha je psaná dost květnatým, "roztahaným", spletitým jazykem, v dost pomalém tempu, někdo by mohl říct i trochu kostrbatě. A mně trvalo, než jsem si na ten jazyk v této knize zvykla. Občas se mi stalo, že jsem si některé věty musela přečíst nadvakrát, abych je plně pojala, vychutnala si je, porozuměla. Nečetlo se mi to úplně snadno a plynule, hlavně první třetina, kdy jsem se docela zadrhovala ve čtení. Přitom po o obsahové stránce nemohu vlastně říct nic špatného.
Příběh samotný začíná dost pomalu a nenápadně. Zvláště první polovina příběhu by některým čtenářům mohla připadat hodně táhlá a nic moc neříkající. S čím bych i uměla souhlasit, ačkoliv mně samotné to zas nijak zvlášť nevadilo. Záleží na každém. Cca v polovině se pak příběh konečně dává do pohybu a s blížícím se koncem pak získává na čím dál větším spádu. A teda musím říct, že poslední 3-4 věty jsem si musela přečíst opakovaně, abych se ujistila, že jsem pointu správně pochopila. :-D
Zároveň chápu, proč řadě čtenářů tato kniha připomíná Janu Eyrovou od Brontëové. Nechci nijak spoilerovat, ale určitou podobnost jsem tu také našla. Vlastně tahle narážka na Eyrovou byl pro mne popud, proč jsem Mrtvou a živou začala vůbec číst. Janu Eyrovou mám moc ráda, a tak mne zajímalo, v čem si jsou tato díla tak podobná.
Nakonec hodnotím 4 hvězdami. Za sebe určitě mohu doporučit, ale počítejte s tím, že s touto knihou možná strávíte víc času. Ale stojí to za to, dle mého.

Arev122
Arev122
01.05.2023 3 z 5

Zpočátku jako love story, pak jako romantická detektivka.

Lexie321
Lexie321
19.04.2023 5 z 5

Kniha sa čítala rýchlo a ľahko. Začiatok bol trocha pomalý ale potom nastúpilo tajomno a gotická dychberúca atmosféra, ktorá čitateľa opantala. Vrelo odporúčam.

L.Helena
L.Helena
26.03.2023 4 z 5

Audiokniha
Zpočátku mně vyprávění přišlo hodně pozvolné, rozvleklé..., ale postupně mě příběh vtáhl natolik, že jsem poslouchala každou možnou chvilku. A teď je mi docela líto, že už mám doposlouchané.

Leona333
Leona333
07.03.2023 5 z 5

Hodně silný psychologický román z pera Daphne du Maurier, kdy "mrtvá ze záhrobí," může určitým způsobem, stále tahat za pomyslné - zlověstné nitky a tím tak naznačovat živým, že doposud "neřekla své poslední slovo..."
Tohle je opravdu dech beroucí čtení, plné intrik a více méně šťastných náhod - okolností..., které dokážou v poslední chvíli zvrátit - odvrátit tragický konec hlavní, živé hrdinky...

Aligator805
Aligator805
26.02.2023 5 z 5

Opravdu pěkné čtení. Autorka umí velice pěkné vykreslit atmosféru. Zajímavá je i psychologie postav. A otevřený konec dává velký prostor čtenářově fantazii.

Čmeláček
Čmeláček
20.02.2023 5 z 5

Tohle je určitě spíš román pro ženské publikum, ale jako jinak je to fakt hodně dobrý! :) Daphne píše skvěle, atmosféru umí na jedničku a ještě líp se čte. Takže zase za pět! :)))

Štítky knihy

zfilmováno tajemství psychologické romány gotické romány

Autorovy další knížky

Daphne du Maurier
britská, 1907 - 1989
2019  84%Hospoda Jamajka
2019  89%Mrtvá a živá
1972  84%Dům na pobřeží
1991  80%Únik
1995  84%Má sestřenka Rachel

Kniha Mrtvá a živá je v

Právě čtených12x
Přečtených1 516x
Čtenářské výzvě195x
Doporučených130x
Knihotéce540x
Chystám se číst693x
Chci si koupit105x
dalších seznamech35x