Mrazivé pouto

Elena Minářová

Někdo se přetvařuje. Někdo ji nenávidí. Někdo jí lže. Amber má přítele, pracuje v marketingu a večer si ráda zajde s kamarádkou na skleničku. Molly je nezadaná, pracuje v kavárně a miluje pečení dortů. Na první pohled dvě zcela odlišné mladé ženy. Ale co na ten druhý? Nic není takové, jak to na první pohled vypadá. Každý má svoje tajemství. A některá z nich by měla zůstat pohřbená hodně hluboko.... celý text

Komentáře knihy Mrazivé pouto

Ctupovecerech
01.11.2025

Po dlouhé době jsem se zapojila do čtenářské štafety (a měla jsem tu čest začínat).
A musím říct, že jsem byla spokojená, díky cizím jménům i prostředí bych to klidně odhadovala na něco zahraničního. A v rámci žánru to za mě bylo moc fajn. “Pachatele” jsem sice odhadla, ale moment překvapení přišel. Odpočinkovka na dva večery.

Jekybela
28.10.2025

(SPOILER) Moc jsem se těšila na psychologický thriller z pera české autorky, který má navíc lákavou anotaci a krásnou obálku! Myšlenka zápletky je také zajímavá, ale to jsou bohužel ty největší pozitiva, která jsem na knize našla..

První polovina knihy je vlastně o ničem. Kapitoly z pohledu Amber a Molly mi evokují spíše Romantické útěky od J. Caplin - vše se točí kolem jídla, pečení, kavárny, Latte Artu a instafriendly restaurací. Pouze kapitoly z pohledu "já" se přibližují k mojí představě o thrilleru - bohužel jich je opravdu málo a to by myslím mělo být u knihy, která má necelých 250 stran, přesně naopak (a ty nejzajímavější části jsou jen sen..).

Autorka se snaží udržet napětí větami jako "Brzy se vrátím do Pineburgu a ještě ráda" nebo "Měla jsem si přát, ať se tak brzy nevrací", ale v další kapitole se změní vypravěč a tempo se zase zpomalí, což je veliká škoda..

I když se v anotaci píše, že jsou Molly a Amber naprosto odlišné, vlastně mi to moc nepřišlo.. Např. narážek na to, že obě pracují na půl úvazku bylo tolik, že na zápletku opravdu není těžké přijít. Jejich šéfové jsou jednoduše idioti - jeden radši přijde na mizinu, než aby se postavil za práci svých zaměstnanců a nespokojeného zákazníka vyhodil, a ten druhý odmění zaměstnankyni, která nestíhá zadané úkoly a chodí do práce s kocovinou a ještě jí velkoryse vyjde vstříc s volnými dny..

Na můj vkus je v knize strašně moc vaty. Jako příklad uvedu třeba pozvání na schůzku zakončené pokusem o únos a hrdinským zachráncem Jeffem nebo zkrášlovací den s tetičkou + již zmiňované neustálé mluvení o jídle.

No ale co mi vadilo úplně nejvíc je nelogičnost některých situací. Dvě dospělé dívky zapalují oheň ve stodole plné slámy!?
Šestnáctiletá dívka nedokáže vylézt na ledničku a utéct tak z hořící stodoly (i když to její o dva roky starší sestra zvládla? (Ve stodole nebyla žádná bedna pod nohy např.?)
Někdo se vás pokusí zabít (2x!), zabije vám sestru a vy to prostě necháte plavat a jen jí neberete telefon?

No a posledním hřebíčkem do rakve pro mě byl epilog. Maminka je nejspíš ještě víc pomatená než tetička a místo aby vše nahlásila a urovnala vztah s dcerou, hraje si na mstitele - což tetičce myslím stejně nedojde, protože je popisovaná jako někdo s IQ houpacího koně. Navíc mi stále nesedí časová posloupnost nalezení klíčů - i když jsem se na to autorky dotazovala, její vysvětlení, že vše dává smysl a jen to působí zmatečně můj názor bohužel nezměnilo..

Lily101
10.10.2025

(SPOILER) Já vlastně nevím, jak knihu hodnotit. Na jednu stranu jsem pachatele neodhadla a přišlo mi hloupé, jak na sebe upozornil (jako by chtěl být odhalen), prožívala jsem počátek příběhu pachatele intenzivně (SPOILER: Také vydělávám mizernou mzdu, ale vystudovala jsem prestižní obor a pracuji v oboru a také mám sourozence, který je upředňosťován, ale jinak se s postavou neztotožňuji. KONEC SPOILERU.). Ty části Amber, Molly a Já mi přišly upřímně velmi nezdařilé a jako by nás autorka jen chtěla vodit za nos, nechápala jsem, jak mohla hlavní protagonistka ustát práci, když udělala tak zásadní chybu (za to by v našem oboru byla vyhozená s okamžitou platností a oni ji ještě povýšili - za mě nereálné) a to, že by někdo stál o přátelství tolik let je za mě také nelogické + jak může být osoba v šestnácti malým dítětem, které ani nedokáže překonat běžnou překážku pro člověka? Nikde nebylo uvedeno, že daná šestnáctiletá byla malá růstem, spíš jsem měla dojem, že to odkazuje na věk. Nevím, kde autorka žije, ale rozhodně ne v realitě v tomto směru.

Hlad jsem u knihy měla pořád, protože ano, zmínek o jídlu je tam nadbytek, ale mě se to vlastně i líbilo.

MZielinská
06.10.2025

Elena Minářová rozhodně umí psát. Příběhy má promyšlené do posledních detailů, které postupně, jakoby mimoděk, čtenářům předkládá.

Žánr bych popsala jako “béčkový americký thriller” a nechtěla bych tím říct nic špatného. I konec má pověstný otazník ala Nova Cinema film

Knížka se mi líbila o něco míň než autorčina prvotina, ale i tak bych ji doporučila. V budoucnu si moc ráda přečtu jakoukoliv další

aliza
01.10.2025

Tak za mne skvělá kniha. Velmi čtivá, zápletka zajímavá a rozuzlení ještě zajímavější.

lucyvase4
28.09.2025

Dvě hlavní hrdinky. Sebevědomá Amber, která pracuje na poloviční úvazek v marketingu. Má úžasného muže a po práci si s ním, nebo se svojí kamarádkou Taylor ráda zajde na dobré jídlo a skleničku něčeho ostřejšího. Naproti tomu Molly je málo sebevědomá, abstinentka a perfekcionistka, která musí mít vše dokonalé. Věčně není se svojí prací spokojená. Pracuje na poloviční úvazek v kavárně a miluje pečení dortů. Je nezadaná, a když už o ní má někdo zájem, má to většinou velký háček. Zkrátka jsou jako den a noc. Nebo to tak není?
A pak tu ještě máme linku, která se stala před dvanácti lety a vypráví ji osoba nazvaná jako Já.

Ihned jsem začala spekulovat o tom, kdo Já je. Molly, Amber nebo někdo třetí? Tímhle tahem mně autorka ihned vtáhla do děje. A zajímalo mne, co se z toho vyvrbí.

Na začátku vypadá vše až idylicky. Krásné životy obou hrdinek, přátelství, super práce, které je baví. Pak ale začínáme odkrývat příběh Já, který se stal před dvanácti lety a zjistíme, že všechno zase tak fajn nebude.

Ten koncept je vlastně strašně super. Bohužel na straně 55 jsem odhadla celou zápletku. Odhalila jsem, kdo je Já, i co se stalo. Popravdě, když mně to poprvé napadlo, myslela jsem, že je to úplná blbost. Bohužel jsem se ale trefila.

Autorka na můj vkus naznačuje věci až moc. Věřím, že méně náročným čtenářům, kteří mají rádi, když celý případ rozlousknou raz dva, se kniha bude líbit. Já bohužel patřím spíš ke čtenářům, kteří jsou radši, když na zápletku nepřijdou nebo ji odhalí až v samotném závěru.

Moje malé doporučení. Knihu rozhodně nečtete hladoví. Protože ty popisy pečení nebo jídel objednaných v restauracích jsou úplně dokonalé. Sliny se mi u čtení neustále sbíhaly a chuť jsem zaháněla aspoň čokoládou. Takže, až se zvážím vím, kdo za to může.

Kniha je čtivá. Má jen 236 stran a měla jsem ji za 3 dny přečtenou. První polovina knihy je více popisná, nemá zase tolik akce. Naproti tomu druhá část je akce plná. Je to hodně velký kontrast, což mi vlastně nijak nevadilo.

Přiznávám, že mně osobně se více líbila autorčina první kniha s názvem Než zjistíš pravdu.

Stanislava27
26.09.2025

"Najnebezpečnější lži pocházejí od těch,kterí jim věří."
~Dick Francis~

Myslím, že autorku Vám asi nemusím predstavovať, však? V roku 2023 jej vyšla vo vydavateľstve @fortunalibri_nakladatelstvi prvotinka s názvom "Než zjistíš pravdu".
Ktorú som mala tú česť čítať v rámci štafetky a knihu som si do poslednej strany užila...

Jej najnovšie dielo nesie názov "Mrazivé pouto" a je to psychologický thriller a také já osobne móžem...

Amber pracuje ako marketingova asistentka vo firme Forester Vehicles, ktorá sa zaoberá predajom technických strojov ako sú traktory,sekačky,bagre, komunálne vozidlá,...

Jej priateľ Liam vedie projekt stavby nového zimného štadiónu. Chodia spolu osem mesiacov a veľmi túži po tom,aby sa k nemu Amber nasťahovala...

Jej priateľka Taylor je influencerka, ktorá predáva tipy na najúžasnejšie miesta v Maychesteru svojím sledujúcim...

So svojou tetičkou Josie má veľmi dobrý vzťah. Vždy, keď môže robí jej spoločnosť, pretože Josie je sama a nemá nikoho. Pracuje ako upratovačka...

Molly je nezadaná. Pracuje v kaviarni,pre ktorú pečie aj rôzne dezerty ako sú koláčiky,torty,...
Svoju prácu má veľmi rada a zo svojími kolegami Gemmou a Jeffom si veľmi dobre rozumie...

Obe mladé ženy skrývajú tajomstvá, ktoré nechcú,aby uzreli svetlo sveta. Dozvieme sa o aké tajomstvá ide?

Za mňa perfektne spracovaný príbeh,ktorý autorka veľmi bravúrne ukončila.
Pri čítaní thrillerov sa väčšinou trafím kto je vrah, alebo ako sa príbeh skončí,v tomto prípade som to do poslednej chvíle netušila...

4.5*/5*

Dendulka118
21.09.2025

Uz delší dobu jsem pokukovala po knihách autorky a tak jsem se na čtení opravdu těšila.

Uz hned na zacatku jsem byla vtažena do děje a spisovatelka mi opravdu zamotala hlavu. Střídaly se tu nejprve kapitoly s názvem Amber, Molly a Já. Mohla jsem tudíž hned zkoušet hádat co a jak se stalo a komu. A kdo se opravdu skrývá pod kapitolou Já.

Zjistíme zde, že i nevinná věc může zapříčinit kolo šílených a bolestných událostí. A že člověk si křivdy nese dlouho v sobě a neváhá se pomstít i po letech. Knihu jsem četla s velkým zájmem a nadšením. Každá kapitola mě bavila více než ta předchozí a ja si pokládala různé otázky. Naštěstí za mě spisovatelka odpověděla na vše co jsem toužila vědět.

Mrazivé pouto je opravdu trefný název tohoto díla. Nemohu než knihu doporučit dalším nadšencům do thrilleru.

Gabusza
03.09.2025

Autorka propojuje všední život (kavárna, pečení, vztahy) s temnějšími tajemstvími, která vyplouvají na povrch. Kniha není typický thriller plný akce, spíše psychologické drama o vině, traumatech a tenkých hranicích mezi obětí a viníkem.
Prolínají se dvě vypravěčské linky a třetí z pohledu osoby z minulosti.

Celé drama se odehrává bohužel v rodinném kruhu, vyplouvá na povrch tajemství ve kterých jsou propletené složité rodinné vztahy a občas mě bylo celkem úzko ze čtení.
Příběh je ale čtivý, propletený tajemstvími a stránky se vám budou otáčet sami.

marwinmh
29.08.2025

Ačkoliv zápletka nebyla špatná, přesto byla pro mne kniha zklamáním. První polovina byla jen takové "tlachání" o ničem, v druhé už se nějaká ta akce objevila, ale pořád jsem měla pocit, že se zbytečně moc prostoru věnuje popisům nákupů, jídlu či kávy. Dočetla jsem, ale nikomu ze svého okolí knihu bohužel nedoporučím.

knihozroutka_il
29.08.2025

Kniha je vyprávěna z pohledu tří postav - Amber, Molly a já. Kdo je však já? Na to si musíte přijít sami. Prolíná se zde přítomnost s minulostí a zprvu kniha působí dost záhadně. Postupně však odkrývá tajemství všech postav a jednotlivé střípky do sebe zapadají. Molly jsem si oblíbila o něco víc než Amber, avšak nejvíce mě pohltila postava tetičky Josie, k níž jsem během čtení měnila pocity jak roční období. Zpočátku jsem jí zbožňovala, poté jsem cítila lítost, a nakonec... No, posuďte sami...
Kniha je tenká, opravdu jednohubka, ale myslím, že jí to prospělo. Neobsahuje moc zbytečné omáčky a rychle utíká. Příběh se mi líbil, i když jsem část zápletky tušila, překvapit však dokázala taky. Nicméně nic, co by se mi vrylo pod kůži.

MB008
20.08.2025

První polovina knihy je průhledná, pozorný čtenář na ono šokující odhalení na konci první části přijde téměř ihned. Z 90 % příběh tvoří narážky na jídlo, mluvení o jídle, nad jídlem, nebo jeho shánění. Nejvíce mrazivé je na příběhu lednička s cheesecakes.

Amber a Molly prý nemohou být rozdílnější: alespoň dle anotace. Jejich ich-formy jsou si však až rušivě podobné, neustále koulí očima a ta jejich posedlost jídlem by se měla řešit s doktorem. Takže zjištění na konci první části je jen "eh".

Postavy jsou zde "zlé, psychopatické", ale vše působí pro efekt. I vyšetřování požáru, který je zde často zmiňován, je zjednodušelé a čtenář pozná, co ho má svést ze stopy.

Někdy se v textu opakují slova, což může působit rušivě, ale celkově je jazyk na dobré úrovni. Jen to napětí náročnějšímu čtenáři chybět bude.

Dydy7
18.08.2025

Amber a Molly, sú dve rozdielne povahy - každá má inú prácu, iné ciele, avšak jedno majú spoločné.

Ale ja vám samozrejme neprezradím čo...

Amber má dokonca priateľa, ktorého nadovšetko miluje, avšak má pred ním jedno obrovské tajomstvo. Otázkou zostáva, či po odhalení pravdy, ich vzťah vydrží.

V príbehu, sa ďalej stretávame aj s tetuškou, ku ktorej má Amber omnoho lepší vzťah, ako si svojou mamou - opäť ďalšie tajomno, ktoré sa dozviete, po prečítaní knižky.

Za mňa teda musím povedať, že od začiatku, až do konca, som bola v napätí a aj keď som tušila, čo majú asi spoločné Amber a Molly a nakoniec aj to, že kto za tým všetkým stojí, tak mi to zo zážitku neubralo.

Hlavne ma zaujímal dôvod, prečo to tá dotyčná osoba urobila a ten sme sa aj dozvedeli. Dokonca sme sa vďaka denníku, vrátili do minulosti.

Určite vám knižku môžem len odporučiť, číta sa veľmi rýchlo, takže keď ju chytíte do rúk, nebudete sa vedieť od nej odtrhnúť. A ak keď to nie je žáner, ktorý bežne čítam, bola som spokojná.

Ja teda dúfam, že sa dočkáme aj nejakého pokračovania.

vendy6619
16.08.2025

Do tohohle jsem se vlastně pustila po několika recenzích, které jsem viděla na bookstagramu a vlastně to bylo moc fajn. Ještě vic jsem byla potěšená, že knihu měla v nabídce knihovna rovnou ke čtení. Čekání bych asi nevydržela!
Bavilo mě jak se jednotlivé kousky skládačky dávaly postupně dohromady až z toho vygradoval moc dobře napsaný příběh!
Nicméně jsem trochu uvažovala jestli pokračovat, protože první polovina mi přišla malinko utahaná. Ta druhá už se četla o dost líp. Ale myslim, že autorce Eleně určitě musíte dát šanci! Ten konec je prostě za mě geniálně napsaný!

Ctenar1202
13.08.2025

Psychologický thriller. To zní hodně lákavě. Navíc anotace je velice zajímavá. Už jen první tři věty. Někdo se přetvařuje. Někdo ji nenávidí. Někdo jí lže.

Amber má přítele, s kterým si umí představit budoucnost, ale přeci jen je ještě opatrná. Pracuje v marketingu a je vlastně spokojená. Molly miluje pečení dortů a různých zákusků. Pracuje v kavárně, kde může rozvíjet svůj talent. Kdyby mohla, tak by pekla od rána do večera a miluje, když její dorty zákazníkům chutnají.

Příběh je vyprávěný z několika pohledů. Nemusíte mít strach, budete se v příběhu velice snadno orientovat. Amber i Molly vypráví o svém životě, o každodenní rutině a koníčcích i o vztazích. Jenže je tu něco, co vás při čtení začne znepokojovat. Určité tajemství, které se line od začátku příběhu a vy ho chcete brzy poznat. Nic totiž není takové jak se na první pohled zdá. Kromě sladké vůně dortů budete cítit i lehké napětí.

Na mě byl příběh moc jednoduchý. Ač je čtivý, to neříkám, že není, tak ale je tak jednoduchý a prokouknutelný, že už lehce za půlkou jsem věděla o co v příběhu jde. A ono kniha má jen 239 stran a mně přišlo, že do poloviny se skoro nic neděje. Na mě ten příběh zpočátku působil jako deníček. Dneska jsem vstala a dala si k snídani to a to, po obědě jsem si dala k jídlu to a to a večer jsem snědla to a tamto. Opravdu, kdybych měla spočítat, kolikrát je v knize zmínka o jídle, tak se asi nedopočítám. Stále jsem čekala na ten psychologický thriller. Ten jsem bohužel nedostala. Ano, druhá půlka byla čtivá, ale pořád mi na tom chyběl nějaký wau efekt. Prostě něco, co by mě vystřelilo z gauče a já si řekla, tak to je super příběh. Ač má jít o psychologický thriller, tak pro mě byly postavy ploché, s málo emocemi a i ty scény ke konci mi přišly málo rozepsané. Myslím si, že kdo nemá v thrillerech načteno, mohla by se mu kniha líbit. Zkušení čtenáři budou zklamaní.

Každopádně si připravte něco k jídlu, protože u čtení budete mít hlad. Všechna ta jídla zněla skvěle!

Jana747
09.08.2025

Dvě dívky, každá má svůj život a své tajemství, ale obě toho mají společného víc než si myslíte. Moc pěkná kniha, která se četla sama a nešla odložit.

hanka_reading
08.08.2025

Amber pracuje v marketingu a má přítele, ke kterému se nechce ještě přestěhovat. Molly je skvělá cukrářka a pekařka a její pracovní svět je kavárna. Jsou naprosto odlišné, ale přesto mají něco společné - každá má svoje tajemství. Existuje ovšem mezi nimi nějaké pouto?

Tohle je další psychologický thriller, který považuji za povedený. Sledujeme osudy Amber i Molly a s napětím čekáme, zda se jejich životy protnout anebo ještě víc - kdy nám autorka alespoň trochu odhalí zmiňovaná tajemství.

Mě tahle kniha moc bavila. Autorka utnula kapitoly v tom nejlepší, takže jsem musela číst dál. Byla jsem moc zvědavá, o co tady jde. Atmosféra mě bavila stejně jako styl psaní. Je to napínavé, čtivé a vtáhne vás to děje. A klidně by mohla mít kniha více stran, protože jsem ji přečetla raz dva. Za mě tedy doporučuji.

Agida
05.08.2025

Za me byla knížka skvěla, vtáhla mě do děje a já nemohla přestat číst. Amber a Molly celou dobu jsem si lámala hlavu, co ty dvě mají společného a upřímně mě to ani ve snu nenapadlo…Postupne odhalování tajemství bylo napínavé a ja vše prožívala s nimi… Konec jsem necekala a byl velké překvapení. Určitě si ke cteni pořiďte něco sladkého ( bude se Vám to hodit). Povedena je i obálka. Doporučuji.

kate_h
02.08.2025

Asi od půlky knihy mi bylo docela jasné, která bije, ale i tak mě kniha moc bavila.

martina9145
29.07.2025

Asi budu jediná, kterou kniha nudí. 97. Strana a marně čekám napětí, akci..anebo nějaké psycho. Řeči o ničem… bla, bla. Dále nečtu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: