Mráz přichází z Hradu

Mráz přichází z Hradu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135919/mraz-prichazi-z-hrad-135919.jpg 3 332 75

Krásná makléřka Diana (v nové roli televizní redaktorky) a novinář Marek Konwicki objeví šokující videonahrávku z tajného setkání Václava Klause s Vladimirem Putinem, pražský primátor Bohuslav Svoboda veřejně vyzve na šermířský souboj kmotra Romana Janouška, na pochod homosexuálů a lesbiček Prague Pride se do Prahy s bombou v batohu chystají dva celostátně hledaní neonacisté a transsexuálka Kristýna přináší do redakce MF DNES Supertajnou knihu neboli deník prezidentova záhadně utonuvšího milence — tak začíná nová kniha Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu. K dalším postavám tohoto nemilosrdně sarkastického společensko-politického panoptika patří premiér Petr Nečas, ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová, Livia Klausová, ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John, arcibiskup Dominik Duka či ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. V epizodních rolích se objeví například prezidentovi muži Hájek a Jakl, kmotři Palounek, Dlouhý, Oulický a Rittig, zpěvák Landa, ředitel BIS Lang, Martin Roman, Jana Bobošíková, Miloš Zeman a mnozí další. Autor se odvážně pohybuje na nejzazší hranici svobody slova a před očima čtenáře vytváří napínavou a zábavnou koláž, která je navzdory vší nadsázce nebezpečně pravdivým obrazem současného Česka. Byl-li Vieweghův bestseller Mafie v Praze označen za třaskavou knihu o politickém bahně, pak volné pokračování Mráz přichází z Hradu je výbušnou směsí schopnou podstatně rozsáhlejší exploze.... celý text

Přidat komentář

Martin-M
22.01.2024 1 z 5

Pokračovanie MAFIE V PRAZE. Z oboch tých kníh je evidentné, že Viewegh je nahnevaný... ale v tejto sa navyše zdá, že stratil všetky zábrany a chce si knihou vyrovnať účty so všetkým a všetkými, čo mu ležia v žalúdku.. Dokáže to všetko splácať do zmysluplného celku, konšpiračného a bohužiaľ zrejme aj do značnej miery pravdivého - ale konkrétne deje a obvinenia v tejto jeho mozaike sú jednoducho trápne. Je síce absolútne pochopiteľné, že ho dráždi stav českej spoločnosti a chce sa k nej vyjadriť jediným spôsobom, ktorý mu je dostupný, ale politický thriller sa tu definitívne zmenil na totálny bulvár. Uznám mu aj to, že keď proti všetkým tým politikom a kmotrom nemôže už urobiť nič iného, aspoň ich zosmiešni... ale potom je vyslovene nedôstojné, keď sa ten istý človek súdi kvôli tomu, čo o ňom napísali bulvárne médiá!!

mila2411
07.11.2023 1 z 5

Něco jako "Mafie v Praze" jen ještě zbytečnější...


Lele61
13.08.2023 3 z 5

Knížka je deklarovaná jako volné pokračování Mafie v Praze (a je zhruba na stejné úrovni). Opravdu velké množství různých postav a postaviček vytváří svého druhu společensko-politické panoptikum. Kombinuje a propojuje se reálná skutečnost a čistá fikce, autor hodně pracuje s nadsázkou. Kratičké kapitoly zvyšují čtivost a přehlednost. Viewegh místy ukazuje, že když skutečně chce, psát dovede a také dobře ví, co na čtenáře platí. Napsal ale už lepší věci (a také bohužel pár horších). Celkově průměr, vracet se k tomu určitě nebudu.

Haloon
22.12.2022 3 z 5

Hranice skutečnosti, fikce a spekulace je tu rozmazaná do neurčitosti, ale já bych možná rád věděl z čeho si ta satira dělá srandu a zda se to vážně stalo, či zda si to autor vymyslel.
Protože co jiného v knize zbývá? Příběh ani postavy mě nijak nezajímaly, děj mě nevtáhl a už teď, krátce po přečtení, si ho skoro nepamatuji, takže oceňuji asi jen ten čtivý vypravěčský styl.

Aleh
05.06.2022 4 z 5

Název, který příliš neláká. Obálka, která čtenáře moc nepřitáhne. Ale zpracování tématu se mi líbí. je dobré si to připomínat. Románu nechybí čtivost, čte se lehce, vše je srozumitelné a jasné. Krátké kapitoly se mi osvědčily už mnohokrát. Autor střídá v románu skutečnost s fikcí, ale mnohdy si uvědomíme, že výsledný efekt kopíruje nelichotivou pravdu. Takový byl záměr autor, to si musíme uvědomit.

Iki1
26.05.2022 3 z 5

I když je v knize propojeno několik dějových linií, jedná se o lehčí čtení, i díky kratším kapitolám. Autor je profík, dokáže psát jasným a srozumitelným jazykem. Knihu jsem si vzal do rukou, protože čas od času je dobré vrátit se v čase a uvědomit si, jak se tu chovali tehdejší političtí lídři propojení s mafiány a hrabající pod sebe, a to že velmi značně. Propojení skutečnosti a fikce, myslím, knize dost pomohlo v čtivosti, než kdyby tu byla seřazena jen prostá fakta.

Martiiiik
29.10.2021 3 z 5

Řekla bych, že je to jedna z jeho horších knih.. Něco z toho by i klidně mohla být pravda.. :-D Ale některé části knihy si raději zakazuji si vůbec představovat :-D asi by mi pak i bylo pěkně blbě :-D A i když je to fikce, asi bych se, být některými osobami, necítila úplně dobře :-D Ale proč ne.. :-D Ale rozhodně už knihu znovu číst nebudu :-D

gemi
10.10.2020 3 z 5

Není to sice pravda, ale mohla by bejt... Vcelku příjemná montáž reality a fikce. U některých věcí je jasné, že tak nebyly (otrava Víta Bárty poloniem), jiné jsou zjevně založené na realitě (Kikina).

TajemnýSmrad
04.05.2020 5 z 5

A tohle zase jo. Bohužel u pana Viewegha jsou knížky od jisté doby nahoru-dolů. Každopádně Mafie v Praze bavila a Mráz přichází z Hradu ještě o něco více.
Za mě 5 hvězdiček a kniha v oblíbených - takže pokud dá někdo méně jak 4 hvězdy, tak mě naštve a pocítí tajemný smrad.

Kristy78
02.05.2020 3 z 5

Čtivé, ale těžko říct, kde leží pravda. Občas přetažené za vlasy. Ale i kdyby jen troška byla pravdivá, tak je to šílené!

adevr
10.04.2020 3 z 5

Tak, jakoby pokračování Mafie v Čechách se mi už tolik nelíbilo, nemělo to takový tah na branku a chyběl WOW efekt prvního dílu.

Netopyr07
27.08.2019 3 z 5

Možná, kdyby ty postavy měly jiná jména... Takhle mě to dost znechucuje. Jako by si autor vyřizoval účty s některými. Je to huuustýýý :-/

monika7105
24.07.2019 5 z 5

kniha by si zasloužila určitě lepší hodnocení, je výborná, až neuvěřitelně pravdivá...bohužel...

Hanulka25
13.04.2019 1 z 5

Slátanina o ničem, neustálé přeskakování mezi obrovským množstvím postav.

Kerberos
02.04.2019 3 z 5

Poslouchala jsem audio,které zachránil jen přednes pana Dvořáka.Na mě moc politiky,předchozí díl se mi líbil víc.

Sirael440
11.03.2019 5 z 5

Mráz nepřichází jen z Hradu, ale běhá při čtení po zádech.

de_baques
30.07.2018 4 z 5

Zásadní chybu udělal autor v tom, že narozdíl od prvního dílu, kde pranýřoval děsivé kmotrovské prorůstání do státní správy a politiky, si v tomto volném pokračování vybral kmotry jen jako vedlejší cíl svého útoku a soustředil se na zavlasytahající dehonestaci jedněch z mála pozitivních postav veřejného života (Duka, Klaus, Hájek...), kteří jen prostě liberálně levicovému autorovi nesedí svými (s odstupem 8 let jasně potvrzenými ) názory. Další mínus je už fakt příliš mnoho dějových linií, skákání mezi nimi a faktické neuzavření většiny z nich. Nicméně vtipné to je a čtivé každopádně taky.

BlackBlade
29.06.2018 3 z 5

Lehké čtivo s těžkou tematikou. Kdo četl od Kmenty přepisy odposlechů v knihách Kmotr Mrázek (a další), tak se této knize, často čtenáři popisované jako bulvár, odpad či brak, zase tak smát nebude. Opravdu mě mrazí, jaká špína a korupce je v české vládě a mrzí mě, že si to řada jiných čtenářů neumí (nebo raději nechce) ani představit, že by jen část příběhu mohla být pravdou.

E_Lan
27.06.2018 2 z 5

Celkově je to prostý brak, nutno uznat slušně čtivý, ale celkově spíše veskrze nechutný. Jediné co ho činí zajímavým je takové nepříjemné mrazení, že by něco z toho mohlo býti a nebo možná i blízké pravdě. A z toho mi je stejně jako z celé knihy špatně...

nai.ivka
06.06.2018 4 z 5

Třetí díl doufám napíše, zajímal by mě.