Mráz a hry

Mráz a hry https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443665/bmid_mraz-a-hry-oLi-443665.jpeg 5 304 66

Algor série

1. díl >

Algor. Ze všech lidmi obývaných planet je tou nejchladnější. Ani vláda císaře Andreje Korwariana neoplývá vřelostí, nehledě na spolupráci s hrozivým církevním řádem graciánů, zakázaným všude vyjma Algoru. Viridian. Princezna Viktorie dostává nabídku k sňatku, která se neodmítá, a city v ní nehrají žádnou roli. Menabaran. Sestry Nikola a Natalie mají dost svých starostí. Nezajímají se o probíhající volby, kde se k moci dere nový vůdce s tajnými a přinejmenším pochybnými spojenci. Přesto mu brzy zkříží cestu a policejní komisař Preston začne řešit nejpodivnější případ své kariéry. Vztahy mezi planetami čekají změny. Dotknou se vládců i obyčejných obyvatel, natož těch neobyčejných. Ale jen málokdo může čekat změnu k lepšímu.... celý text

Přidat komentář
parvitas
parvitas
29.08.2023 5 z 5

Niekedy pred rokmi som si si kúpila prvý a druhý diel série Algor a pred pár dňami dokúpila aj pokračovania.
Je to kniha, od ktorej som sa neodtrhla, lebo aj keď je tam banbilión postáv, niekoľko planét a preskakuje sa neustále z prostredia do prostredia; cisársky dvor, osobná stráž, atentátnici, politici, kráľ a jeho sestra, potom zase iná sestra so svojou ešte divnejšou sestrou, šibnuté náboženstvo na štýl flagelantov a podobného mrzačenia sa v mene Boha, vylepšení vojaci, tajní agenti, vesmírne lode, vznášadlá (jazda hore mrakodrapom bola top), počítačové a iné elektronické hračky (kam sa hrabe cyberpunk), pašovanie... no paráda. Akože, miestami som chcela dať nižšie hodnotenie, lebo z niektorých situácií vyviazli postavy akoby zázrakom. Ale potom som pokračovala ďalším dielom a nadupaná akcia pokračovala. Oni fakt museli prežiť! :)
Kým som si na začiatku obľúbila zelenú princeznú, ktorú doslova uniesli a prinútili vydať sa za cisára Studený Čumák (ja viem, že sa volajú inak) a následne získala moc, o akej sa jej ani nesnívalo. Potom som zase začala fandiť dvom sestrám, z ktorých tá divnejšia máva vidiny z budúcnosti, ktoré následne zúrivo kreslí a trochu sa jej to pletie so súčasnosťou. Ktože by na nich nechcel robiť pokusy? A to nespomínam absolútne starého astronauta... +/- 250 rokov. Jasné, že pokračovanie musí byť!

ajucha
ajucha
13.08.2023 1 z 5

Nedokázala jsem se začíst. Rušily mě obstarožní rekvizity jako papírové noviny nebo klišé výrazy jako projektor, komunikátor. Jako kdyby ta kniha byla napsaná v sedmdesátých letech. Nevím, jestli se k tomu někdy vrátím.


Saichania
Saichania
30.07.2023 5 z 5

Že začátku jsem byla zmatená. Jsem zvyklá číst rychle, dostat se k věci. Tady jsem ale musela hodně zpomalit. Kdo to řekl? Varga, poručík nebo Hračička? A není to ten samý? Takže tohle kazí celkový dojem. Ale jinak jsem nadšená. Nové planety, stará tajemství, náznaky o co jde... Už pár let čekám, jak to vše skončí :). Algor jsem si zamilovala.

stanislava7096
stanislava7096
23.07.2023 5 z 5

Algor mě hodně baví.

Boby17
Boby17
31.05.2023 5 z 5

Tři planety, tři úplně odlišná životní prostředí i politické systémy. Lidské povahy jsou ale stále všude stejné a touha po moci asi předčí vše. Takže když se jednotlivec dostane do soukolí systému, tak to obvykle nedopadá dobře. Příběh byl čtivý, jen sestry se jmény začínajícími na N se mi občas trochu pletly, která je která. Císařovna mi byla sympatická, uvidíme, kam se pohnou její životní osudy v dalším dílu. Dávám pět hvězd.

Jack Bauer
Jack Bauer
27.08.2022 1 z 5

Jednou v diskuzi o Duně se jedna čtenářka zmínila o Algoru a dle vysokého hodnocení jsem se nechal nalákat. Hned od prvních vět jsem věděl , že tento typ literatury nebude pro mě. Nedokázal jsem se vůbec začíst, strašně rozvláčné, obkecáváné, nudné. Ve třetí kapitole zvané Algor, kdy se tak dohadují Hračička s Čumákem jsem to vzdal. Každá kapitola nové postavy, nic proti tomu, ale nějak příběh neodsejpá. A těch nesmyslů až hrůza. Tyto rádoby sci-fi nemusím, je to spíše fantasmagořina něco jak Hvězdné války. Mám rád klasickou reálnou sci-fi jako píší moji oblíbení autoři Arthur.C Clark( série Ráma nebo Vesmírná odysea), Andy Weir(Marťan,Artemis, Spasitel), Michael Crichton (Koule, Kořist), Brian Aldiss(Nonstop), Aldous Huxley (konec civilizace) - kniha byla napsána v roce 1932!!!! a na dnešní dobu stále skvělá....Robert L. Forward(Dračí vejce) apod. Tomu říkám sci-fi a ne ty dnešní braky co se sci-fi mají společného jen to, že jsou z prostředí hvězd. Proti české sci-fi nic nemám, třeba takový Ondřej Neff píše velice dobrou sci-fi, ale sci-fi typu Algor opravu ne. Dobře to vystihl Zimela.

nero 13
nero 13
03.05.2022 5 z 5

Sérii Algor jsem měl v merku už delší dobu, akorát nešla moc sehnat, naštěstí jsou tu nová vydání, které asi pokazily náladu některým zlodějům na bazaru. Pokud jde o Mráz a hry, tak já se opravdu bavil, je to opravdu velmi čtivě napsaný příběh odehrávající se zatím převážně na dvou planetách, Algor a Menabaran, vstupů ze třetí planety Viridian tam moc nebylo, v dalším díle by měla přibýt linka ze čtvrté planety Newell, tak jsem na to zvědavý.

Franc
Franc
28.04.2022 4 z 5

Vysoké hodnocení dávalo tušit skvělý čtenářský zážitek. Mohu potvrdit, že mé dojmy jsou takové, jaké jsem chtěl, aby byly.

Autoři Vás hodí rovnou do vody a Vy musíte ze začátku plavat krapet intenzivněji, aby Vás vír událostí a postav nestáhl ke dnu.

Ale jakmile se události a jména ustálí, začíná slušná jízda. Intriky, boj o moc a místo na výsluní, zrada a pomoc, zbabělost a statečnost, to vše je v knize v míře hojné k nalezení.

Mezi množstvím hrdinů si najdete své favority, kterým budete stranit, postavy, u kterých zatím nevíte, jaký k nim zaujmout vztah, a postavy, u kterých od prvních stránek doufáte, že následující stránka bude jejich poslední.

Vše umně poskládáno do akčního celku, kdy v neustálém tempu sledujeme vývoj událostí, mající dopad na více světů, než by se v daný okamžik mohlo zdát.

Takže nezbývá, než si stoupnout do řady fanoušků této knihy, a rozhodně doporučit čtenářům, kteří v ní dosud nestojí, aby se zkusili přidat.

ReginaS.
ReginaS.
25.02.2022 5 z 5

Kniha měla pro hodně dlouhý rozjezd, ale i tak zajímavý. No a ke konci to byla jízda. Vrhám se na druhý díl. Jediné co bych knížce vytkla, není množství postav, ale množství jmen pro jednu postavu. Někdy je to jméno, příjmení i přezdívka. A když se tohle vše střídá jen v několika větách, tak je to trochu náročnější. Myslím, že to nebylo nutné.

tibis
tibis
03.02.2022 4 z 5

...a to som si myslel ze Jan Kotouc je kralom ceskej sci-fi opery. Po druhej casti ozaj prijemne prekvapenie.

Ivan F
Ivan F
30.01.2022 4 z 5

Je cítiť, že autori knihy mali cca tridsať, keď prvý diel Algoru písali a presne tak aj kniha vyznieva - mať do tridsať, tak plesám blahom nad tým, čo kniha prináša. Lenže ako jemne letitý frfloš som už kadečo prečítal a tak príbeh, nech je akokoľvek spletitý (čo zatiaľ nie je), tak nie je novátorský a je v ňom primálo postáv (možno v ďalších dieloch pribudnú), ale aspoň sa v nich dobre orientuje. Príbeh (a štýl) je viac než menej (dalo by sa povedať, že presne) poplatný tuzemskému čitateľovi/ke a ten/tá bude spokojne vrnieť. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že obaja autori čítali príbehy Milesa Vorkosigana, pretože ich štýl písania je ako cez kopirák s Milesovou sériou - a to je mienené ako pochvala. Čo je mienené ako kritika, sú stručné vety (a že ich tam je dvoj-troj slovných) a veľmi často sa opakujúci nešvár, napr. Andrej sa uklonil, cisár sa zamračil a Korwarian vydal rozkaz - behom pár viet sa jedna a tá istá osoba opisuje takýmto spôsobom. Netuším prečo to tak je, ale je to vyslovene vyrušujúce. Kniha má dobré pasáže (napr. ochranka cisárovnej patrí vyložene k top), ale aj horšie (napr. príbeh kadeta Patrika), vyslovené slabiny v knihe nie sú. No a ešte mám jedno pozorovanie, netreba si robiť vzťah k žiadnej z postáv, možno ju postrehne niečo autorsky zákerné, tak ako Donalda Prestona.

soukroma
soukroma
12.01.2022 5 z 5

Parádní čtení: sci-fi prakticky nečtu, a už vůbec ne českou a moderní, proto mne nesmírně překvapilo, jak mne kniha skutečně od prvních stránek zaujala. Byla promyšlená, napínavá (až krimi) a akční, vše v dobře vyvážené míře spolu s uvěřitelnými a přitom nesmírně různorodými postavami. Přečetla jsem těch 500 stran drobným písmem jedním dechem!
Sci-fi je zastoupené ani ne tak přehnanými technickými vymoženostmi, jako spíš dějem odehrávajícím se na třech naprosto odlišných planetách, s jiným klimatem a hlavně jiným zřízením (autokratické císařství, parlamentní království a republika, a s velmi různorodými vazbami a závislostmi mezi nimi). To docela stačí pro nosné téma, totiž že moc a peníze (a touha po obojím) vládne světu, ať je to Země (naše planeta je ale v knize po Exodu, takže s ní se tam nesetkáme), nebo jiný obydlený objekt, či prostě rovnou celý vesmír. Jak by taky ne, když v hlavní roli jsou prostě lidé, žádní andělé ani vesmírná monstra...

"Naděje umí natropit mnohem více škod než porážka, bohužel bývá tím posledním, co zbývá."

hanzmb
hanzmb
31.10.2021 5 z 5

Tak takový nářez bych od českých autorů, navíc v době psaní lehce přes 30 let nikdy nečekal. Přemýšlel jsem o nějaké slabině, ale žádnou jsem nenašel. Má to příběh, akci, nové technologie v rozumně zajímavé míře, spoustu vedlejších příběhů a dá se čekat i nějaká budoucí love story. Co chtít víc. A úplně nejlepší je, že tohle má další 3 pokračování. Snad jen nemuseli nechat zabít jednu z nesympatičtějších postav.

elenai
elenai
17.10.2021 4 z 5

Jelikož jsem vytrénovaná Eriksonem a jeho Malazem, nemůže mě už žádné množství postav nijak zaskočit. Naopak, byla jsem vtažena do děje, příběh pěkně odsýpal. Linka z Menabaranu mě bavila o chlup více než ta algorská. Co mi trochu vadilo, byla vesměs černobílost postav - až na pár vyjímek víte, zda kopou za stranu dobra nebo jsou to zlouni. Ale to neznamená, že jsem si nenašla své oblíbence. Na Algoru se mi zamlouvala partička, která dělala garde císařovně, na Menabaranu u mě vyhráli Daren Iversson a Natalie Vanbergová - jsou obestřeni rouškou tajemna, která se, jak doufám, postupně rozplyne.

terinkha
terinkha
23.06.2021 5 z 5

Manžel tuhle sérii objevil přede dvěma lety a řekl mi, že si to MUSÍM přečíst! Tak jsem pustila do první knihy a dávám mu za pravdu. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala, ale pak už to nemělo chybu. Sledování několika postav na třech různých planetách a postupné zatahování do děje...Konec už jsem hltala jednu stránku za druhou a druhý díl už na mě čeká na stolku! Jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet :-)

jaja4
jaja4
19.04.2021 3 z 5

Algor je viacdielne, akčné sci-fi. Za 8 rokov vyšli len 4 diely a ešte nie je koniec. Mráz a hry je napísaný "novinárskym" jazykom. (Opakovanie slov, hromadenie synoným. Málo zriedkavých a básnických výrazov bráni identifikovať autorský štýl.) Naopak je tu veľa stručných opisov deja, ktorý sa spočiatku rozbieha pomaly. Myslím, že Algor je priemerné dielo, ktoré predčia knižky ako Mycelium a Naslouchač.

Frankie_xo
Frankie_xo
16.04.2021 3 z 5

Knihu jsem si přečetl kvůli vysokému hodnocení na tomto portálu. Nejsem si jistý z čeho pramení tak nekritické adorování, ale nemohu ho sdílet. Některé komentáře zmiňují velký počet postav. Já si myslím, že postav je docela málo, ale ten pocit pramení ze způsobu, jakým jsou postavy zmiňovány.

Masaryk šel po temné ulici. Tatíček se náhle zastavil. Tomáše se zmocnil divný pocit. Garrigue se zamyslel, z čeho pramení. Prezident si povzdech a pokračoval.

Pokud si myslíte, že předchozí odstavec je o pěti postavách, tak se mýlíte. Na takové konstrukce narazíte často a budou vás rozesmávat. Občas jsem to bral jako kvíz, jestli si pamatuji křestní jméno nebo příjmení dané postavy. Kdo nemá kvízy rád, ten si může stáhnout seznam postav přímo na stránce knihy na webu autora Jana Hlávky. To že tam ten senam je, mě opravdu pobavilo.

Ze začátku jsem měl z postav císaře a císařovny pocit, že se bude jednat o nějakou variaci na young adult knihy Měsíčních kronik. Když se objevilo sesterské duo N&N, tak jsem si říkal, že N. je sice zajímavá, ale dost slabá, protože dokáže zazáplatovat v podstatě jakýkoliv zvrat v ději. Ale pak mě k sobě kniha přece jen pustila a trio Preston, Iverson a Daley si mě získalo. To jsou naopak tři postavy, které ale sdílejí některé atributy. Ke konci se děj celkem rozjede a musím na obranu knihy říct, že mě celkem chytla a kvůli brutálnímu cliffhangeru jsem si koupil další díl. Určitě jsem za tento český počin rád, ale rozhodně ho nehodnotím nijak vysoko

harrym
harrym
21.02.2021 4 z 5

Uvedení do děje nedostatečné. Měl jsem v tom chvílemi chaos, zkrátka příliš mnoho postav. Příběh je díky tomu pro čtení krapet nekonzistentní, nedrží dost pohromadě. Ale jinak hodnotím jako nadprůměr. Pro plné pochopení hned od začátku je nejspíše potřeba to přečíst 2x. Celý děj se defacto odehrává ve světě 4 planet, každá má svá specifika - což byl taky trochu problém pochopit. Možná by nebylo na škodu zvolit v úvodu trochu víc osvětlující děj.

michimuller
michimuller
09.02.2021 4 z 5

Algor bude krásná série, na kterou už se těším. První díl rozehrál docela zajímavou partii seznamování se z novým planetárním prostorem. Sci-fi je pro mě okrajová záležitost zájmu, ale tohle je hodně dobře stvořený svět, který si žije vlastním životem. Postavy jsou tak trochu zvláštní, charakterově pro mě ploché, ale emoční vývoj tam je, tak tomu určitě dám šanci. Diktátor Korwarian z ledové planety, který je chladnější než sníh, s pohledem vraha, bez emocí, se srdcem robota a mozkem tyrana se přece musí vedle své uchvácené princezny, kterou střeží ochranka šílenců, někam vyvíjet a směřovat, jinak by to byla nuda zamrzlá v čase! Na druhou stranu i na konci knihy jsem měla problém v orientaci kdo je kdo a kam patří. Budu muset rychle navázat další díl, dokud to mám v hlavě a už se těším.

Mr.Donut
Mr.Donut
14.11.2020 4 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Od žánru "české sci-fi" jsem nic moc nečekal, ale děj mě natolik vtáhl, až jsem začal zanedbávat spánek.

Od plného hodnocení mě nakonec odradily určité typické nešvary již zmíněné ostatními - nevyvíjející se postavy, někdy předvídatelný děj, nevysvětlené jevy, nesmrtelnost postav atd atd. Za sebe přidám ještě to, že i po 500 stránkách se mi pletla jména některých postav, což se mi opravdu běžně nestává.

I přes tyto nedokonalosti doporučuji a těším se na další díl :-)

Štítky knihy

české sci-fi

Autoři knihy

Jan Hlávka
česká, 1979
Jana Vybíralová
česká, 1981

Kniha Mráz a hry je v

Právě čtených10x
Přečtených374x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených63x
Knihotéce188x
Chystám se číst248x
Chci si koupit73x
dalších seznamech6x