Mramorový faun

Mramorový faun https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32375/bmid_mramorovy-faun-ULD-32375.jpg 4 12 2

Romance o vině, hříchu a výčitkách svědomí, odehrávající se v magickém prostředí Říma. Americký sochař Kenyon, jemná Hilda z Nové Anglie, záhadná malířka Miriam, italský mladík Donatello, podobný Praxitelově soše fauna – to je čtveřice přátel, společně poznávajících Řím. Bezstarostné ovzduší bohémského života však naruší zločin, jehož se dopustí Donatello s Miriam a který zasáhne do osudů všech protagonistů. Stěžejním motivem příběhu je odvěké téma hříchu, viny a odpuštění. Morální dilema, kterým hrdinové procházejí, je navíc opředeno zvláštní atmosférou Věčného města. Umělecky vycizelovaný román je posledním dokončeným dílem autora: prokázal v něm schopnost psychologické analýzy postav a cit pro vystižení rozdílu mezi americkým a evropským pojetím kultury, víry a morálky vůbec.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Marble Faun or the Romance of Monte Beni , 1860


více info...

Přidat komentář

Legens
04.05.2022 5 z 5

Úžasná kniha o umění, svědomí, zbožnosti, náboženské toleranci a o skutečně pravém ekumenismu. Uvedu dva drobné detaily (opravdu jen detaily, psychologická hloubka románu má podstatně širší záběr):
1. Bezradná zoufalá nekatolička jde do katolické zpovědnice.
2. Manželům, z nichž jeden je silně věřící katolík, a jejichž manželství je poznamenáno spáchaným zločinem, ukazuje doporučený směr života laický nekatolík, při jehož řeči máme pocit, že před námi stojí starozákonní prorok, jakoby mluvící přímo hlasem Boha. Neuvěřitelné.
(Píši zde "nekatolík, nekatolička", jelikož nevím přesně jaký druh nekatolického křesťanství oba vyznávají.)
Pokud hledáte knihu poctivou, hlubokou a prožitou, čtěte, je to pro Vás. Zejména pokud jste věřící křesťané jakéhokoliv vyznání.

lord-artoo
06.06.2016 4 z 5

Tak jako si člověk po odpolednách celého týdne odřezává z dortu, který upekl v neděli, čte se i Mramorový faun po malých dávkách, aby se nepřejedl; je vším, jen ne snadnou knihou. Příběh a postavy Romance z Monte Beni jsou spíše věšákem, na nějž autor odkládá svá zamyšlení nad podstatou člověka, smyslem hříchu, přátelství, lásky, umění a krásy obecně ale také, a to především, přirozeností Říma a jeho obyvatel. Ten, kdo strávil ve Věčném městě nějaký ten čas (a tím nemyslím prodloužený víkend), jistě ocení Hawthornovy brilantní postřehy v tomto napůl cestopisném průvodci, které ani po sto padesáti letech neztrácejí svou aktuálnost.

Obtížná četba pro náročné čtenáře. Tři plus jedna hvězdička navrch od bývalého Římana.