Mramorová deska

Mramorová deska https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206705/bmid_mramorova-deska-X6c-206705.jpeg 4 6 3

Příběh sedmi prostých venkovanů z Auvergne, kteří padli za první světové války. Příběh líčí, jak radní ze vsi, jejichž sedm obyvatel zahynulo za velmi různorodých okolností v I. světové válce, chtějí synům svého kraje vystavět pomník, přičemž se odhaluje jejich pseudovlastenectví a řada jiných špatných vlastností. Satirický tón první kapitoly je v dalších kapitolách vystřídán literárně bohatým vykreslením životních příběhů těch sedmi mužů a zejména posledních dnů, které ještě strávili doma před odvodem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Un front de marbre , 1970


více info...

Přidat komentář

niki-chan
20.09.2023 4 z 5

Moc se mi líbily příběhy jednotlivých padlých, začátek už méně. Přirozeně vložená míra sarkasmu celkový příběh zrealističťuje.

Dadance
05.08.2023 5 z 5

Líbilo moc! Kam se hrabou vychvalované Zvonokosy.
Útlá knížečka vypráví o vesničce v rázovitém kraji Auvergne, jak se jí na dálku dotkla první světová válka.
Je to napsané krásným jazykem, vtipně a s mírou ironie, kterou si může člověk dovolit jen vůči svým blízkým. Během čtení jsem se skvěle bavila, po přečtení zůstal dlouhý stín smutku. Jak to má u tragikomedie být.


Koka
12.04.2019 5 z 5

Po dvou jiných knihách tohoto autora ani třetí nezklamala, i když je tematicky poněkud odlišná. Příběh začíná tím, jak se nafoukaný, sebestředný starosta obce vydává do okresního města, aby tam vymohl dotaci na vybudování pomníku pro sedm svých rodáků padlých ve válce. Ukáže se, že s ohledem na miliony padlých a desetitisíce postižených francouzských obcí, které ztratily mnohem vyšší počet svých obyvatel, je sedm mrtvých příliš málo, než aby státní moc na jejich památník přispěla. A tak jim lakotná obecní rada nechá zbudovat alespoň trapný laciný památník z odpadového materiálu, který nese jejich jména.
Skutečnou připomínku jejich životů, osudů, myšlenek, nadějí, zásluh i selhání, vybuduje až autor knihy, když v kratičkých sedmi "monografiích" přibližuje jejich životy do dne vyhlášení mobilizace a poslední dny či hodiny před odjezdem na frontu.
V textu vyniká Angladeho důvěrná znalost venkovského prostředí a omezenosti myšlení obyvatel jeho rodného kraje, zobrazená bohatým jazykem.
Překrásné, poučné, dojímavé! Doporučuji.

Autorovy další knížky

Jean Anglade
francouzská, 1915 - 2017
1977  91%Je čas metat kamení
1977  93%Zapomenuté jablko
1984  72%Nemusí pršet, jen když kape
1980  83%Mramorová deska

Kniha Mramorová deska je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x