Mraky nad rájem

Mraky nad rájem https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78008/mraky-nad-rajem-78008.jpg 4 13 4

Podtitul: Pravdivý příběh o dobrodružství a přežití v nemilosrdné přírodě Věčný cestovatel Paul a nadšený botanik Tom se navzdory varování odhodlají vypravit do rokliny Darién na hranicích Panamy s Kolumbií, i když je známo, že tam operuje mnoho protivládních ozbrojených skupin a pašeráků drog. Před dosažením hranic jsou zatčeni a dlouhé týdny prožijí v podivném zajetí..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Cloud garden , 2003


více info...

BabaJaga11
BabaJaga11
30.09.2020 5 z 5

(SPOILER) Knížka z dobročinného bazaru, kde se octla po vyřazení z knihovny. Jelikož vypadala skoro nečtená (tedy zjevně vyřazena pro malý zájem čtenářů), byla jsem k ní trochu skeptická. Příběh ale předčil moje očekávání.

Není to samozřejmě žádný literární skvost, ale vyprávění dvou mladíků, kteří se vydali za dobrodružstvím do tropických pralesů Jižní Ameriky. Nutno říct, že už měli za sebou spoustu cestovatelských zkušeností – jenže pro Darién, nebezpečnou oblast na hranicích Panamy a Kolumbie, byly i tyto zkušenosti málo. Napadne vás možná, že kluci byli pěkně pitomí, když tam lezli. Ano, to byli – a oni sami to při líčení svých zážitků, kdy leckdy šlo o holý život, otevřeně přiznávají. A to mi právě bylo na knize nejvíc sympatické – nedělají ze sebe borce, kteří dokázali přežít devět měsíců v rukou povstalců, ale prostě líčí den za dnem, popisují nejen věci hezké a zajímavé (ano, kupodivu i v zajetí se dočkali dobrých věcí, byť to záleželo hlavně na jejich vnímání celé situace), ale i svoje selhání a slabé chvíle, kdy už ztrácejí naději, i vděčnost, když se více méně zázrakem dostali domů.

Moc se mi líbilo, že se nepoddali, neztráceli čas fňukáním a snažili se najít si zábavu během svého věznění, a Tom, zanícený botanik a zahradník dokonce okolí některých míst, kde s povstalci tábořili déle, zkrášloval orchidejemi i užitkovými rostlinami. Samozřejmě se zdravotními problémy a pod přibývajícími výhružkami ze strany postalců se situace stávala nesnesitelnou. Asi by bylo bývalo snadné podlehnout slibům postalců, že pustí jednoho z nich, když druhý zůstane - ale Tom a Paul se navzdory tomu, že před cestou do Kolumbie se téměř neznali, nerozdělili.

Knížku doporučuji všem zájemcům o cestopisy do nepoznaných končin světa. A nenechte se zmást fotkou na zadní straně obálky – já si celou dobu myslela, že brýlatý blonďák je Tom, který je o pět let mladší než Paul. Jenže pak jsem vygooglila, že je to přesně naopak (viz např. fotky zde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/1080710.stm – mimochodem, na těch fotkách kluci vypadají ještě jako skoro děti, v knize je zjevně fotka z pozdějšího období). A vy, kdo rádi cestujete do zapadlých a nebezpečných končin světa, se nechte poučit – ne vždy má člověk takové štěstí jako Paul a Tom...

maryzka
maryzka
07.02.2019 3 z 5

Dobrodružný cestopis, který radši říká : Do nebezpečných oblasti nejezdit.


Dandy1
Dandy1
01.07.2017 5 z 5

Drsný příběh cestovatelů, kteří se nedali odradit od svých plánů. Jejich prožitky jsou různorodé. Nakonec měli štěstí. A já přemýšlím nad zoufalstvím rodičů, kteří žili dlouhou dobu v nejistotě zda jsou jejich synové ještě mezi živými.

Shivet
Shivet
08.10.2013

Hodně napínavá knížka, kterou jsem četla jedním dechem, je to takový hodně dobrodružný cestopis.

Autoři knihy

Tom Hart Dyke
anglická, 1976
Paul Winder
anglická, 1971

Kniha Mraky nad rájem je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x