Mozek autisty

Mozek autisty https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220403/bmid_mozek-autisty-Y2H-220403.jpg 4 34 7

Když se v roce 1947 Temple Grandinová narodila, autismus teprve dostal jméno. Dnes je častější než kdy jindy, jedno z osmdesáti osmi dětí má diagnózu spadající do tohoto spektra. A naše přemýšlení o autismu prošlo v průběhu jejího života proměnou: studie autismu se posunuly ze sféry psychologie k neurologii a genetice a díky výzkumu v oblasti příčin a léčby existuje mnohem větší naděje na zlepšení stavu než kdy dřív. Temple Grandinová teď podává zprávu o stavu znalostí o autismu a přináší svůj jedinečný pohled na vzrušující cestu do srdce autistické revoluce.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Autistic Brain, Thinking Across the Spectrum , 2013


více info...

Přidat komentář

billie6259
24.08.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, jako autistu mne samosebou velice oslovila. Já nejsem zaměřen technicky a logicky, jako Temple, ale právě naopak. Abstrakce je mou silnou stránkou, rychle se učím cizí řeči a výrazy použité v knize, jak tvrdí komentáře výše mne pozastavily, až, když jsem ony komentáře četl. Skvělá kniha.

veronika3141
01.01.2019 4 z 5

Knihu doporucuji i kdyz nekdy jsou tam lekarske vyrazy ,muze lidem rict co prozivaji autiste z pohledu dospeleho autisty,Temple Grandin je skvela a tesim se na dalsi jeji knihu.


hu_87
06.09.2018 4 z 5

Pomáhá nalézt doplňující odpovědi na otázky typu "proč", které se v souvislosti s autisty vyskytují snad pořád. Skvělá a doplňující knížka, kterou by neměl vynechat nikdo, kdo má za předmět zájmu autisty.

medvedice3
19.06.2018 5 z 5

Kniha na pomezí odborné publikace, literatury faktu a biografie... rozhodně nejde přečíst jedním dechem, pokud však nejste biolog a genetik. To ale nevadí. Měla by být povinnou četbou pro autisty, protože naleznou odpovědi na některé své otázky "proč" i pro neautisty, protože snadněji pochopí některé chování autistů. A obě skupiny najdou náměty, jak se chovat jedna skupina k té druhé.

Eldar80
20.03.2017 4 z 5

Autorka na začátku popisuje vývoj diagnostiky PAS vzhledem ke svým životním zkušenostem od dětství do dospělosti. Uvádí samotný začátek výzkumu autismu až ke dnešní době, kdy je autismus zkoumán nejpokročilejšími metodami na fMRI. Popisuje jak se měnila diagnostika autismu v americkém manuálu DSM - Diagnostický a statistický manuál duševních poruch. Vysvětluje jak se měnil přístup DSM k PAS a proč je v dnešní době škatulkování podle DSM nevyhovující.
Už na začátku je popsán lidský mozek s jeho hlavními centry, ale vzhledem k následujícímu textu nedostatečně. Podle mě vážná chyba, protože základní popis je tak nějak k ničemu, když čtení knihy vyžaduje přesnější znalosti o struktuře mozku. Dalo by se říct, že první polovina knihy popisuje vývoj porozumění autismu jako odlišnosti vývoje mozku kvůli genetice a jeho odlišném fyziologickému uspořádání. Druhá část knihy se zabývá jaký mají tyhle odlišnosti vliv na myšlení autistů a popisuje jejich převažující druhy myšlení. Mě osobně kniha příliš nepomohla, protože jako vysoce funkční autista jsem spíše úplně normální a spousta popisů v knize se mě vůbec netýkala. Ani jsem se nedokázal zařadit do třech hlavních skupin myšlení.
Knihu rozhodně doporučuju všem rodičům, kteří mají dítě s Aspergerovým syndromem nebo lehkého autistu. Kniha obsahuje užitečné rady jak tyto lidi vychovávat a směřovat v životě k soběstačnosti. Pak se kniha hodí pro zájemce o současné poznání PAS. Až si tohle téma více nastuduji, určitě si knihu ještě někdy přečtu. 85%

Zorka
06.07.2015 4 z 5

Knížka Temple Grandinové je nepochybně velmi zajímavou publikací o autismu, nicméně první minimálně třetina je natolik odborná, že širokou veřejnost jen stěží osloví. Druhá část je pak více praktická, příkladná, dává různé návody, jak se k lidem s autismem chovat, popřípadě jak je vhodně zapojit do života, což je podle mého stěžejním problémem. Hodně zajímavý je dotazník v závěru knihy, který určuje kvocient autistického spektra. I sama autorka naznačuje, že lidí s poruchou autistického spektra je ve společnosti mnohem víc, než si myslíme. Mnozí z nich totiž nejsou diagnostikovaní.

Belatris
26.05.2015 5 z 5

Hodně faktických informací, odkazů, ale zároveň bezpočet zážitků a příběhů, které doktorka Grandinová buď sama zažila, nebo jí o nich vyprávěli autisté, se kterými se setkala během své dlouholeté cesty do hlubin autismu. Knihu jsem původně chtěla jen prolistovat a pročíst jen některé kapitoly. Nakonec jsem ji slupla celou.