Mozart: Člověk a génius

Mozart: Člověk a génius https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36013/mozart-clovek-a-genius-36013.jpg 4 64 9

„Mozart, to je sluníčko“, řekl jeden velký český muzikant. Jenže ta slunečná, líbezná, útěšná hudba je dílem člověka, jehož osud mnoho slunce nepoznal. David Weiss vypráví Mozartův příběh s epickou porobností, krok za krokem od smavého dětství v Salcburku, svízelných a vítězných turné zázračného dítěte, přes trudné boje o uznání, několik okamžiků oslnivých úspěchů a léta ústrků, ponižování, porážek po osamělé umírání ve Vídni a chudinský pohřeb. Nesporným Weissovým přínosem je citlivé pochopení rozporného charakteru Leopolda Mozarta, salcburského kapelníka, Wolfgangova otce a prvního přísného učitele a velmi dlouho nejvyšší autoritu v synově životě. Střízlivě, bez zaujatosti je tu zachycen i vztah Mozartův k manželce Konstanci i jeho citová vzplanutí k jiným ženám. Weiss dovede živě a názorně vylíčit prostředí knížecího arcibiskupského dvora v Salcburku i nádheru Schönbrunnu a Versailles, mateřskou Marii Terezii i hádavé primadony a kastráty, opovržlivou blahovolnost velmožů a řevnivé intriky soupeřů. Stejně dobře však umí přiblížit genezi a povahu jednotlivých skladeb i drama talentu, který musí pracovat na objednávku a zůstat věren sám sobě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Sacred and Profane , 1968


více info...

Přidat komentář
Nyctophile
Nyctophile
06.12.2023 5 z 5

Skvelý a podrobný opis géniovho života. Možno až príliš sa to tam hemží zdrobneninami. Wolfík, maminka, tatínek, hubička... Ale to je asi tak všetko, čo sa dá vytknúť.

Pablo70
Pablo70
02.04.2021 5 z 5

Pro milovníky Mozartovy hudby jako jsem já, je tato kniha opravdovou nezbytností: skvěle napsaná, lidská a pochopitelná jako samotná mistrova hudba. Mozartova hudba se zdá být snadná, dobře se poslouchá a dočetl jsem se i to, že když ji pouštěli dojnicím, jejich produkce mléka se zvedla. Vida! O to překvapivější je zpráva z Británie, že někteří profesoři z prestižní anglické Oxfordské univerzity prosazují zákaz notového záznamu ve výuce a ukončení zaměření na klasické evropské skladatele jako je Mozart či Beethoven. Současné výukové osnovy se podle nich zaměřují příliš na „bílou evropskou hudbu z otrockého období“, proto navrhují, aby hudební dovednosti – jako je ovládání klaviatury nebo dirigování orchestru – už nebyly pro studenty hudby povinné. Přílišné zaměření na „bílou evropskou hudbu“ podle nich může dokonce způsobovat „velké utrpení“ studentům jiné barvy pleti. Chudák Mozart, asi by se nestačil divit...
Mozart člověk a génius má už dlouho své místo v mé knihovně, tak si jdu honem pustit svá oblíbená Divertimenta a také árii Viva la Libertá! z Dona Giovanniho, vždyť Mozart byl zednář a volnomyšlenkář!


krejzina
krejzina
25.10.2017 5 z 5

úžasná kniha, všem doporučuji. Chystám se ji přečíst ještě jednou! První kniha, která mě rozbrečela. Nádherně popisuje život Mozarta. Spolu s poslechem Mozartovi hudby se krásně vžijete do jeho rozpoložení, když díla skládal :)

Gordonlord
Gordonlord
27.03.2017 5 z 5

Velmi dobře, krásně čitelně, detailně, s citem a poutavě popsaný příběh Mozartova života od jeho zrození až do hořkého konce. Krásný příběh hudebního "Supermana", který si dokázal zapamatovat několikahodinovou bohoslužbu s deseti nástroji a tón po tónu ji doma přepsat bez chyby do notových linek...tahle a spousta dalších dechberoucích pasáží jsou pro mě vrcholem knihy.

ClariceL.
ClariceL.
09.12.2015 5 z 5

Chválím velmi autora,za opravdu krásně popsaný Mozartův život od prvních kroků až po poslední vydechnutí.Podrobně sledujeme lásku k hudbě,rodině,hlavně pak k otci Leopoldovi,který někdy až vtíravě představuje své geniální dítě všem a všude.Bez něj by tento roztomilý chlapec nenavštívil všechna krásná místa,nepoznal spoustu osobností,které měly vliv na jejich další spolupráci.Jejich vztah se samozřejmě formuje a s věkem mění.Celkově na mě působí krásně všechna místa Salcburk,Vídeň,Praha,známá jména dalších umělců v pozadí vlády Marie Terezie a jejích rozhodnutí,kde je událostem věnován taky prostor.Nejsou to ale jen výhry,také prohry,jak v životě uměleckém,tak i rodinném.Krásně napsané.

JitkaJak
JitkaJak
26.02.2015 5 z 5

Báječné. Při čtení jsem měla puštěnou hudbu - hádejte, jakou! Celkový dojem byl naprosto dokonalý.

Gizminek
Gizminek
25.04.2013 4 z 5

Místami je to opravdu zdlouhavé, jinak moc hezké.

Ver8nika
Ver8nika
30.07.2011 4 z 5

Tento autor má velké nadání pro psaní životopisných románů...
Kniha nádherně popisuje dobu i vztahy okolo Mozarta, místami trochu nudná.

megi
megi
30.11.-0001 2 z 5

Čekala jsem něco lepšího místy kniha moc rozvleklá a nezajímava ale na druhou stranu ve mě vzbudila velky zájem o jeho hudbu.