Mozaikou Íránu

Lenka Hrabalová

S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů. *** Barvitý cestopis od íránistky a arabistky Lenky Hrabalové, která má s touto fascinující tajemnou zemí více než desetiletou zkušenost. Írán je obrovská země plná kontrastů. Přitahuje mnoho cestovatelů, ale zároveň se mu stále ještě nepodařilo zbavit se nálepky nebezpečného místa. Většina z nás totiž o Íránu neví mnoho a naše představy jsou často omezeny jen na téma mnohoženství, alkoholu a islámského práva, i když ve skutečnosti země nabízí bohatou kulturní mozaiku. Autorka se pokouší představit zemi co nejkomplexněji, reaguje na časté otázky posluchačů, kteří chodí na její cestovatelské přednášky, a nabízí odpovědi podložené širšími souvislostmi. V úvodní části Na křižovatce dějin se věnuje zajímavým obdobím íránské historie, jako je například výstavba legendárního Esfahánu či počátky americko-íránského nepřátelství. V kapitole Tisíce tváří Islámské republiky se zabývá společností jako takovou. Náboženskými skupinami, etniky, ale také sexualitou v Íránu či islámskými zákony. Třetí část – Všechny kouty země – seznamuje čtenáře s různými regiony Íránu a s jejich specifiky, jako jsou například římské památky, pašování alkoholu v pohraničí či kontinuální boj pouštního národa o vodu. A nechybí ani kapitola, která láká do íránských ulic, třeba na ty nejlepší speciality, po nichž se zákonitě tloustne, nebo do tradičních lázní, ve kterých z vás sedřou kůži. Doslova. Začtěte se do legend, zastavte u nádherných fotografií a nechte si poradit, kam na tu nejlepší zmrzlinu.... celý text

Komentáře knihy Mozaikou Íránu

Yantra
02.02.2026

Kniha je pěkně napsána, přehledná a čtivá. Jediné co chybí, jsou související fotografie. Například popis krásné kavárny, ale foto žádné, popis nějakého zajímavého místa, foto žádné.... je to škoda. Čtenáři zbývá jen představivost nebo si nalézt foto na internetu. Proto dávám méně hvězdiček.

PlaszCZ
11.08.2025

Velice ráda poslouchám rozhovory s paní Lenkou a vždycky se mi líbilo, jak nadšeně o Blízkém východě mluví. Kniha je určitě určena pro nadšence a pro ty, kteří mají mysl otevřenou a chtějí jít za hranice běžných novinových titulků. Některé historické pasáže se mi četly hůř, ale pro kontext to bylo potřeba. Jinak je to super cestopis/průvodce.

ilon.a.bit
07.07.2025

Knihu jsem četla až po tom, co jsem Írán navštívila. Dozvěděla jsem se spoustu věcí, na které během cestování nebyl čas. Kniha je opravdu zajímavá, nabitá informacemi, snadno se čte. Můžu ji doporučit jak těm, kteří se do země chystají, tak i těm, které zajímá tento region z tepla domova. :)

HelenBarbora
23.04.2025

Krásně napsaná kniha, hravou češtinou a šikovnými jazykovými obraty Vám autorka poodhalí vrstvy historie země Iránu a okoření ji vlastními cestovatelskými zkušenostmi. Vřele doporučuju ke čtení.

Flexi
30.11.2024

Pro ty, kdo chtějí i jiný pohled na Írán než ten oficiální. Byla jsem v této zemi s jinou, ale též výbornou průvodkyní. Díky knize jsem si osvěžila zážitky, hodně se shodují s pocity a dojmy Lenky Hrabalové. Kniha je nádherná a zajímavá a barevná a pestrá stejně jako Írán a její obyvatelé.

javirgo
20.10.2024

Na základě několika hodně zajímavých rozhovorů s Lenkou Hrabalovou, které jsem úplně náhodou našla, jsem se rozhodla přečíst tuto knihu a jsem moc ráda, že jsem jí objevila.
Dá se říci, že je to o Íránu vše, od A do Z. Obdivuji nejen autorčiny vědomosti, ale i způsob jakým je umí čtenářům předat. Vše popsáno velmi poutavě a zábavnou formou. Kniha je navíc vydána v krásném provedení a plná nádherných fotografií. O Íránu jsem dříve věděla jen velmi málo. Teď po přečtení jsem se do té země skoro zamilovala, navzdory tomu, že v dnešní době patří spíše k těm zatracovaným. Můj věk a hlavně můj zdravotní stav mě už bohužel nedovoluje cestovat a tak jsem si alespoň všechna ta popisovaná místa našla na YT a navštívila je prostřednictvím videa. Jsou krásná, stejně jako kniha.

luc_hru
04.07.2023

O Ìránu jsem před přečtením knížky nevěděla zhola nic a asi jsem žila i trochu ve stereotypech co sama autorka v knize popisuje. Po přečtení jsem rozhodnutá, že se do této země musím podívat. Popis země v podání autorky mě prostě dostal. Je vidět, že o zemi nejen hodně ví a zná ji, ale má ji i velmi ráda a cestopisy od takových lidí čtu nejraději. Kniha má navíc nádhernou grafickou úpravu a spoustu obrázků, které vás do íránské reality hodně vtáhnou.

Svatka63
26.05.2023

Velmi zajímavá a čtivá kniha pro laiky, kteří se chtějí dozvědět jak to opravdu v Íránu funguje. Není to první kniha , kterou jsem o této zemi četla a jen mě utvrdila v mém přesvědčení, že není všechno jen černé a bílé. Pohled Lenky Hrabalové mě jen utvrdil v mém rozhodnutí tuto zemi navštívit a také si vyhledat další knihy o této zemi. Určitě doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět více o zemích, které naše ( a nejen naše) média představují jako extrémně nebezpečné a pro západní civilizaci téměř neakceptovatelné.

ladyfromkerry
02.04.2023

Jasný plný počet.
Knížka, která mě přinutila přemýšlet nad tím, jestli bych tuhle zemi nechtěla jednou navštívit. Ideálně s Lenkou Hrabalovou v zádech.
Není to typický cestopis. Jasně, najdete tu tipy, co vidět nebo co ochutnat, ale také se toho hodně dozvíte - o historii, o islámu, o lidech. Je to perfektní směsice toho nejlepšího, co vám někdo, kdo ví, o čem mluví, může nabídnout.
Takových knížek by mělo být mnohem, mnohem víc.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi