Moudrý rabi z Rabí. Židovské pověsti z Jihozápadních Čech

Moudrý rabi z Rabí. Židovské pověsti z Jihozápadních Čech https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373400/mid_moudry-rabi-z-rabi-zidovske-povesti-6nw-373400.jpg 4 5 3

Poslední vzácně dochované zbytky pověstí, které si Židé vyprávěli v kraji mezi Českými Budějovicemi a Domažlicemi.

Přidat komentář

Marla
15.09.2022 4 z 5

Půvabná knížečka s krásnými ilustracemi. Humorné, moudré a trochu smutné vyprávění o jednom pronásledovaném národě.

Matematicka
12.08.2021 4 z 5

Přijde mi jako výborný nápad posbírat židovské pověsti (a pověsti o Židech, které jsou také zastoupeny) z území jihozápadních Čech. Brožurka je také doprovozena krásnými ilustracemi. Škoda jen slabé redakční úpravy knihy - časté překlepy by asi nevadily tolik jako chyby v letopočtech, nedokončené věty apod.
Zajímavé je, že v Čechách žila na vesnicích podstatně větší část Židů než na Moravě, takže i jejich život měl jiný ráz.
A teď už jedna z pověstí, které se mi obzvlášť líbily:
"Rabi Šimon koupil od jednoho Izraelity velblouda. Rabínovi žáci dovedli zvíře domů, a když sundavali sedlo, našli pod ním ukrytý démantový náhrdelník. "Mistře, mistře, pojď sem a pohlédni, Božím požehnáním jsi zbohatl! Bůh tobě, svému miláčkovi, poslal drahocenný klenot." "Vezměte démanty," pravil rabi přísně, "a doneste je zpět muži, od něhož jsem koupil hovádko." Rabimu však napodiv zůstaly mnohem skvostnější klenoty - počestnost a nezkalená pověst. Tak Boží požehnání dál zůstávalo při něm."


witiko
14.03.2018 4 z 5

Je pravda, že spíš než o židovské pověsti jde nejčastěji o pověsti, které si lidé vyprávěli o židech, ale i tak tu občas tradiční židovská moudrost a humor probleskne. Jako třeba v té pověsti, že pro dlouhý život je třeba jíst jako pták, pít jako vůl a spát jako prase :-)