Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe

Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380655/mid_moudrost-vlku-jak-mysli-jak-vnimaji-Xqf-380655.png 5 304 99

Miluj svoji rodinu, starej se o ni, nikdy se nevzdávej a nikdy si nepřestávej hrát – to jsou zásady vlků. Vlci se empaticky starají o staré a zraněné příslušníky smečky, láskyplně vychovávají své potomky a mají schopnost při hře na všechno zapomenout. Přemýšlejí, sní, spřádají plány, inteligentně spolu komunikují – a jsou nám podobnější než jakákoli jiná živá bytost. Elli H. Radingerová, nejrespektovanější německá odbornice na život vlků, vypráví napínavé příběhy, které dokládají vlčí smysl pro hodnoty, jako jsou smysl pro rodinu, důvěru, trpělivost, pozornost, zpracování neúspěchů nebo smrti. Autorka nám představuje zásadní a mnohdy dosud neznámé poznatky o životě vlků a ukazuje: vlci by byli lepšími lidmi, než jsme my…... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata , Přírodní vědy

Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

Die Weisheit der Wölfe , 2017


více info...

Přidat komentář

KaterinaStr
20.07.2023 5 z 5

Jedním slovem: nádherné

Zuzka_Zuu
25.04.2023 5 z 5

Jako malá jsem milovala Příběhy Lvice Elsy a teď miluju tuhle knihu, kde autorka popisuje svůj život s vlky, jejich smečkové chování, vyvrací mýty, které se o vlcích rozšířily a vypráví o jejich rodinném systému. Rozhodně se mi kniha líbila a dozvěděla jsem se nějaké nové věci a zajímavosti, které si budu i nadále pamatovat :)


martin_aston
08.04.2023 4 z 5

Zaujímavý príspevok k téme vlka od ženy, ktorá im, napriek absencii odborného vzdelania v obore, zasvätila svoj život. V knihe zaujímavo popisuje svoje zážitky s vlkmi, ich spôsob života a fungovania, a vyvracia klasické vlčie mýty. Kniha je doplnená krásnymi fotografiami.
Hviezdička dole za občasné úlety do ezoteriky (ktorá autorka sama priznáva), a za kazateľský spôsob písania, keď má snahu prepájať spôsoby vlkov a ľudí (zvlášť kapitola o vlkoch a ženách bola ako z Príručky mladej feministky), znižuje to úroveň inak vynikajúcej knihy.
Čítané po česky, slovenské vydanie veľmi nevyšlo (možno už problémy medzičasom fixli...).

vlkcz
28.03.2023 5 z 5

Takový Wohllebenův Tajný život stromů o vlcích. Vyvrací mýty, které o vlcích kolují, upozorňuje na rozdílné chování vlků v zajetí a volné přírodě, přičemž se zaměřuje hlavně na ty volně žijící. Fakta prokládá autorka osobními zážitky, takže jde o velice čtivou knihu, ve které se člověk dozví spoustu informací.
A vzhledem k tomu, že vlka pokládám za jedno ze svých "totemových" zvířat (tím druhým je havran, jehož kooperaci s vlky je věnována celá kapitola) nemůžu jinak než dát plné hodnocení.

adbrko
25.02.2023 3 z 5

O vlčí moudrosti toho tam moc nebylo, spíš bych to pojala jako Moudrost těch, kdo mají rádi vlky. První dvě třetiny lehké nesouvislé čtení, ale nic extra, poslední třetina vzala za srdce, ale nebyla tolik o vlcích, jako o autorce a komunikaci při ochraně vlků.

MamaKnihomolka
29.01.2023 4 z 5

„Vlčí moudrost říká:
Miluj svou rodinu.
Starej se o ty, kdo jsou ti svěřeni.
Nikdy se nevzdávej.
Nikdy si nepřestávej hrát.“

Elli H. Radingerová — odbornice na život vlků čtenáři představuje, jaký je život vlků a dokázat, jak moc si jsou vlci a lidé podobní. Autorka ukazuje jací jsou vlci ve smečce, jak se chovají, jak se o sebe starají a jsou si navzájem oporou. Bez jakýkoli přikrášlení popisuje jejich lov, ale i celkovou hierarchii ve smečce, starost o staré vlky a o mláďata.
Autorka jen nepíše knihy a nepozoruje vlky v křelísku pod slunečníkem. Sedí v křoví v -30°C a bez hnutí (někdy i bez dechu) pozoruje spící vlky a čeká na cokoli. Miluje je a věnuje jim celý život. Studuje je, bojuje za ně a učí lásku k nim i ostatní. Snaží se ukázat, že vlci nežerou děti a nenapadají lidi. Spíš naopak. Mají svůj svět a jejich život je důležitý pro ekosystém. Také zmiňuje své oblíbené vlky a jejich osudy.
•••
Tuto knihu jsem si chtěla hrozně dlouho přečíst. Vlky mám moc ráda a jak autorka píše, vzbuzují ve mně takový zvláštní pocit, ale přesto nevím jaký bych měla pocity vidět ho tváří v tvář.
Knihu krásně doplňují fotografie vlků ve volné přírodě.
Hodně se mi líbil i doslov autorky, kde dává menší návod, jak se připravit na pozorování vlků a co dělat, když se s nějakým setkáte.

smrtonos4157
24.11.2022 5 z 5

Druhá z nic o vlcích ke mně přišla sama po knize Tanji Askani . Nic nepřikrášluje , nevím jak bych žil v kraji , kde vlci žijí volně, nemám zkušenosti s šelmami ,ale vlčí smečka , to je krásný vzor pro některými "mudrci" zatracovanou a přežitou rodinou. Můžeme jen tiše závidět .

Štěpinambura
30.08.2022 5 z 5

Předá to myšlenku, vyšle to moudrost.

Gibis
27.08.2022 5 z 5

Výborná kniha nejen o vlcích, ale také o tom, jak bychom se mohli od těchto krásných divokých zvířat učit. Jak žít, jak vychovávat, jak se starat o rodinu, o děti, o starší generaci.

pablito
29.07.2022 5 z 5

Jedinečná kniha o životě vlků, ale současně jedna z nejlepších knih o životě, které jsem četl.

SSTknihy
19.06.2022 4 z 5

Pokud čekáte obecné informace ze života vlků, raději si pusťte nějaký přírodopisný film. Kniha Elli Radingerová je jiná. Žena, která dokáže sedět ve čtyřicetistupňovém mrazu celé hodiny, aby zahlédla zatřepání vlčího ucha podává jiný obraz vlčího života. Vlk je jejím pohledem zvíře nezávislé, hrdé, inteligentní, hravé a s vysokým sociálním cítěním. Celý svůj život je miluje, pozoruje, žije v jejich blízkosti, zkoumá jejich život, ochraňuje je a bojuje za jejich přirozený výskyt. Je přesvědčena, že vlk má překvapivě hodně společného s člověkem, který by se od něho mohl ještě mnohé naučit.
Vždyť vlčí moudrost je:
Miluj svou rodinu,
starej se o ty, kdo ti jsou svěřeni,
nikdy se nevzdávej,
nikdy si nepřestávej hrát.

wolfka44
21.01.2022 2 z 5

Dobrý námět, ale moc mě nebavilo přirovnávání k lidským vlastnostem a chování. To si pokud chce každý může domyslet sám.
Knihu jsem ani nedočetla, protože byla zdlouhavá a plná nepodstatných informaci.
Jinak reálné příběhy a zkušenosti byly skvělé.

deauville
06.11.2021 3 z 5

Mám ráda knihy o etologii zvířat. Kdyby autorka zůstala jen u toho, mohla to být zajímavá populárně naučná kniha o etologii vlků. Dvě hvězdičky dolů za to, že jsem se při čtení musela prodírat různými esotero výklady a doporučeními, jak sociální chování vlků využít i v lidském životě.

Autorka ale nějak zapomněla, že každý živočišný druh je vybaven pro přežití v prostředí, v jakém žije, což se týká i sociálního chování - to je prostě formované prostředním a fakt se jen těžko dá využít jako inspirace pro jiné živočišné druhy. Tento "přesah" je za mě opravdu zbytečný.

Jenny46
22.10.2021 5 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila, vlci mě vždy fascinovali a kdo je milovník zvířat určitě si rád přečte...
Příjemné vyprávění, reálné příběhy a zajímavé informace.

Jitty82
11.10.2021 5 z 5

Elli H. Radinger se podařilo vytvořit skvělou literaturu faktu, která mě zavedla hluboko do fascinujícího světa vlků. Popisuje svá pozorování tak podrobně a autenticky, že jsem měla pocit, jako bych sama pozorovala vlky v jejich přirozeném prostředí - při lovu obrovského bizona, odchovu a hraní s mláďaty, bojích na území mezi různými vlčími rodinami nebo osudu jednotlivých vlků a vlčic, jako například She-Wolf, jedna z nejlepších lovkyň v Yellowstonském parku.

Vlci jsou krásná a majestátní zvířata. Zvláště působivá je jejich osobnost a inteligence. Spolupracují a logicky myslí. Soudržnost smečky je neuvěřitelně důležitá.

Líbilo se mi zejména to, že autorka vlka neromantizuje, ale zobrazuje jej realisticky ve všech jeho vlastnostech.

Hlavními hrozbami pro existenci vlků zůstává netolerance a předsudky ze strany lidí. Upřímně doufám, že do budoucna se sníží obavy vůči vlkům. Nalezneme řešení, aby lidé a vlci mohli spolu mírumilovně žít.

„Moudrost vlků” není jen kniha o vlcích - je to malé mistrovské dílo, které čtenář nechce odložit, dokud jej nedočte do konce.

TomHr
01.10.2021 2 z 5

Tahle knížka patří spíš do kategorie "Rozvoj osobnosti" než do poličky "Příroda".
Autorka asi spoustu let pozorovala vlky a to nejen v zajetí, ale i v jejich přirozeném prostředí. O to podivnější je, kolika zjednodušení se dopouští, jak opakuje některá klišé. Na základě vybraných vlčích historek páchá mravoučná kázání na adresu člověčenstva. Jasně, bylo by to bezva, kdyby lidi jednali podle vzorců, který nám tady autorka předkládá. Jenomže, obávám se, život je daleko složitější a mnohem méně čitelný a přímočarý. A to život lidí – i vlků.

Sabulep
11.07.2021 4 z 5

Knihu jsem přečetla za 3 dny. Moc se mi líbilo vyprávění o smečkách z Yellowstonu a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Škoda, že autorka měla potřebu hodnotit současnou společnost, to mi knihu trochu kazilo. Kdyby psala jen o vlcích bylo by to lepší. Nicméně plánuju koupit i další autorčinu knihu o starých psech.

Rade
15.04.2021 4 z 5

Zajímavý příběh advokátky, která zaměnila právnickou praxi za celoživotní studium a pozorování vlčích smeček v zajetí, a hlavně pak v divočině.
Mám ráda přírodu, vlci patří k mým zvířecím oblíbencům, takže na knize nejvíc oceňuji právě popisy vlčího chování a vyprávění příběhů různých vlčích smeček v krásné, většinou zimní krajině. Úplně jsem viděla ten třpytící se sníh a představovala si to sborové vlčí vytí…
Filozofování a propojování a porovnávání pravidel vlčího a lidského žití mi vyhovovalo už méně, i když někdy, přiznávám, bylo docela trefné, že jsem se až musela zamyslet, zda bych si v něčem neměla vzít z vlků příklad.
Než odborné pojednání o vlcích, spíš subjektivně laděné vyprávění. A krásné fotky...
Trošku nadhodnocuji, vlci si to prostě zaslouží... :)
*
Ve hrách mé třiapůlleté vnučky byl vždy vlk ta nejhorší příšera ze všech (Karkulka, kůzlátka…), při hrách „honí mě vlk…“ nastával divoký úprk. Když jsem jí pak vyprávěla příběhy podle téhle knížky, jak vlci pečují o svá mláďata, jak drží rodina pospolu a pomáhají si, byly její hry najednou jiné: „moje máma je vlčice, táta vlk a já malé vlčátko…“

Mothermoth
23.03.2021 3 z 5

Zajímavosti zabalené do spousty vaty. Některé pasáže jsem hltala, některé překonávala. Moudrost starých psů za mne jednoznačně lepší.

hu_87
16.03.2021 5 z 5

Perfektní, tolik zajímavostí, které se asi v žádném dokumentárním filmu nedozvíte. Autorka to téma podala srozumitelně a čtivě, něco jako když se díváte na dlouhý dokument o vlcích, akorát v tištěné formě. Vlci jsou pospolití, hraví, citliví, ale také velmi chytří; učí se ze zkušeností a ví moc dobře, kdy si na sebe ušili velké sousto a kdy je třeba se raději stáhnout (než riskovat ztráty). Vlčí smečka je něco jako vyšší inteligence, existuje zde hiearchie, která ovšem není striktně dodržovaná a pojem "alfa samec", jak se dozvíte, je v případě vlčí smečky spíše mýtem, než pravidlem, které by v praxi skutečně fungovalo. Určitě doporučuji, asi jedna z nejlepších knih na téma o přírodě, které jsem kdy četla. Od vlků se toho lidé mají ještě co učit.