Moudrost mnicha

Moudrost mnicha https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493208/bmid_moudrost-mnicha-FAJ-493208.png 4 24 8

Úspěšný švédský ekonom se jednoho dne rozhodl zbavit se veškerého majetku a odejít do kláštera. Björn Lindeblad měl v mládí život skvěle a jasně nalinkovaný: studia na prestižní švédské vysoké škole, odkud ho jako ekonomického experta už během posledním ročníku rekrutuje mezinárodní finanční skupina. Zvykne si létat business třídou, pořídí dům na pobřeží – stane se zkrátka velmi úspěšným. Časem ale zjistí, že mu nic z toho nepřináší štěstí. Firmu ze dne na den opustí a vrhá se do dobročinných projektů, které ho zavedou až do Asie. V Thajsku se po jednom bolestivém rozchodu rozhodne zkusit kurzy meditace v tamním klášteře. Nakonec se rozhodne všechno ve Švédsku prodat, opustit své blízké a do Thajska se přestěhovat a přidat se k takzvaným lesním mnichům, odnoži thajského buddhismu, kde dostává jméno Natthiko – „Ten, který nabývá moudrosti“. Po sedmnácti letech mnišského života se nicméně rozhodne vrátit do „běžného“ světa, a je to větší zvrat, než si kdy dokázal představit… Po letech, po mnoha přednáškách a skupinových meditacích a po dlouhém naléhání veřejnosti sdílí nabytou moudrost knižně. Nenabízí přitom žádné návody, ale inspirativní a silný příběh o cestě ke štěstí plný úvah o pomíjivosti, o potřebě zbavit se zbytečných a toxických myšlenek, o hledání klidu, o empatii a odpuštění, o vztahu k sobě samému i druhým. To vše podává se skromností, s jemným humorem a se smířením – v roce 2018 mu totiž diagnostikovali nevyléčitelnou ALS, které krátce před vydáním českého překladu podlehl. Díky naší schopnosti udržet si klidný stav mysli máme možnost uchovat si i v těžkých dobách optimismus. Björn Natthiko Lindeblad, bývalý lesní mnich v Thajsku, v této knize předkládá zkušenosti ze své mnišské průpravy a vyjadřuje je napřímo a jaksepatří, takže mohou být užitečné všem.“ - Jeho Svatost Dalajlama... celý text

Přidat komentář

teeyinka
14.12.2023 4 z 5

Kniha o životě prosycená spoustou mouder. Pro mě to byla vždy hezká meditace před spaním. Líbilo se mi, jak bylo s plnou upřímností i vírou zpracované téma smrti.

Vrbická1999
26.09.2023 3 z 5

Vyprávění, které obsahuje spoustu užitečných moudrostí pro běžný život. V závěru knihy se mi velice líbily úvahy nad smrtí.


KatukaM
13.05.2023 5 z 5

Kniha, která mi hodně dala. Například:
- že je důležité vážit si života, každý den je dar
- že je důležité prožít život tak, abychom na jeho konci ničeho nelitovali
- že je důležité tolik nepodléhat našim myšlenkám, nevěřit jim
- že smrt je přirozená, a je jistá - proto se na ni můžeme a musíme připravit
...
A mnoho dalšího! Život, který pan Lindeblad prožil je smutný, krásný, vyrovnaný i napjatý, má v sobě dobro i zlo... Přesně takový je život a nic v něm netrvá věčně.

tetulka
15.04.2023 5 z 5

U čtení jsem se smála i plakala. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem za poslední dobu četla!

Calinda
27.03.2023 4 z 5

Milé čtení o životě člověka, který prožil značnou část života tak, jak skutečně chtěl, v tomto případě jako lesní mnich. Takovým lidem vždy budu fandit, těm, kteří se nebojí jít mimo běžné, vyšlapané cesty, lidem, kteří hledají v životě i něco jiného, než peníze, kariéru, materiálno... třeba i za cenu občasného nepohodlí a kteří často vyfasují nálepku podivína, blázna, pozéra či divné, zvláštní osoby... Mnoho myšlenek, které člověku uvíznou v hlavě a donutí ho přemýšlet či přímo aplikovat do života. Doporučuji.

Janka7
23.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Hezké čtení, příjemné a milé a inspirativní. Z každé věty je cítit klid. Slova mnicha Natthika osloví a pohladí po duši, hesla jako "Možná se mýlím" nás vedou k zamyšlení.
Po 17 letech meditacích v klášterech v Thajsku, v Anglii se vrací k "obyčejnému životu" domů do Švédska. Přesto, že se domníval, že by měl mít spoustu věcí vyřešených, s upřímností se zpovídá, že tomu tak nebylo... a jak se z tohoto stavu dostal. Moudrost na každé stránce.

josska
14.08.2022 5 z 5

Kniha se mě moc líbila,tolik lepíku jsem snad v knize ještě neměla.Život v lesním klaštěře velice zajímavý,určitě není pro každého,,kniha je to čtivá,obohacující,,,,děkuji za ni...

kirkpatrick
13.08.2022

Rozdílný život jako mnich ve Thajsku nebo člověk ze západního světa je zde vykreslen v ostrém kontrastu. Jaké má člověk ideje, názory, plány a myšlenky jsou zde podány v jiném pohledu než na které je člověk z běžného života zvyklý.

Autoři knihy

Björn Lindeblad
švédská, 1961 - 2022
Navid Modiri
íránská, 1983

Kniha Moudrost mnicha je v

Právě čtených2x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst41x
Chci si koupit12x