Moudrá moudra

Moudrá moudra https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23825/moudra-moudra-23825.jpg 4 17 2

Knížka je jedinečnou sbírkou citátů a aforismů slavných, při nichž se nejen pobavíte, ale s úspěchem je využijete při nejrůznějších společenských příležitostech, anebo vás inspiruje při psaní dopisů, přání aj. Propracovaný podrobný rejstřík vám pomůže najít to správné moudro pro všední rozhovory, oslavné i mílostné maily či motto pro vlastní radosti a strasti. Soupis autorů se stručnou charakteristikou je pak malou encyklopedií slavných i neslavných osobností.... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
25.10.2020 5 z 5

Obávám se, že sbírky citátů patří stejně jako slovníky k literárním žánrům, které internet antikvoval. Hledání v nich je pracnější a mnohdy nakonec zbytečné, protože aby mohly pokrývat hlavní témata alespoň trochu reprezentativně, musely by mít tak stonásobný obsah, což samozřejmě nejde.

Ale k náhodnému listování ve stylu „třeba narazím na něco, co se jednou bude hodit“ je tahle sbírka užitečná; a má výborný rejstřík autorů a přehledný seznam hesel. Výroky pořadatel nevybral nijak manipulativně, snažil se o vyváženost. Dílka „profesionálních“ aforistů, jako byli Stanislaw Lec nebo Milan Růžička, mě vždycky rozčilovala (na jeden jejich podařený výtvor připadá deset hrozných), zato jiné uvedené citáty jsou mnohdy okouzlující. Třeba ten od Huxleyho:
- „Lidský mozek je orgánem sebeuvědomění vesmíru.“
Nebo od W. S. Maughama:
- „Žena krásná a věrná je tak vzácná jako dokonalý překlad poesie. Překlad obvykle není pěkný, je-li věrný, a není věrný, je-li pěkný.“
Nebo od H. Filedinga:
- „Nic nečiní člověka lidštějším než láska ke zvířatům.“
A ještě jeden od Nietzscheho:
- „Štěstí muže: chci! Štěstí ženy: on chce!“.

Navíc pro mě tahle sbírka obsahuje vzpomínku na základní školu: dostala jsem ji jako součást ceny na státním kole olympiády z češtiny. Ač je tedy trošku nadbytečná, z mojí knihovny se asi jen tak stěhovat nebude.

Peter.Melon
22.05.2014 4 z 5

Je tu poměrně hodně citátů.Jsou zde různé tématiky lidského bádání.Hodnotím tuto knihu celkem kladně...


Štítky knihy

citáty aforismy

Autorovy další knížky

Michal Ptáček
česká, 1956
2002  88%Moudrá moudra
2005  83%Definice a vysvětlivky
2006  75%Lexikon zajímavých zbytečností
1992  80%Citáty slavných
2009  80%Citáty a paradoxy

Kniha Moudrá moudra je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x